Valnötsfrallor

2011-02-27


Supergoda frukostfrallor med lite tuggmotstånd i. Jag (Tobbe) använde vasslan som blev över efter färskosttillverkningen som degvätska tillsammans med vattnet, men bara vatten går bra det också. Vi garnerade bröden med pumpafrön och solroskärnor.

Du behöver, för ca. 18 frallor:

8 dl dinkelsikt
5-6 dl vetemjöl
2 dl vatten + 3 dl färskostvassla (5 dl vatten)
0,5 dl olivolja
2 tsk havssalt
3 msk honung
50 g jäst
100 g valnötskärnor, grovt hackade
Vatten till pensling
Blandade frön till garnering

Gör så här:

1. Värm degvätskan (vattnet+vasslan) till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med degvätskan.
2. Tillsätt honung, salt, olivolja och valnötskärnorna, blanda väl.
3. Blanda i dinkelsikten och nästan allt mjöl, lite år gången. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek under duk, ca. 50 minuter.
5. Sätt ugnen på 250 grader och dela degen i 18 bullar. Låt de jäsa igen i 40 minuter.
6. Pensla bullarna med vatten och strö över blandade frön om du vill ha det.
7. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200 och grädda i 5 minuter till. Lägg lite folie över plåten och bullarna börjar bli brända.
Hembakta bröd Kommentarer (0) Trackbacks ()

Gratinerad palsternackssoppa

2011-02-27


Vi hade även i 1 dl röda linser i soppan, men vi tyckte att de kändes lite överflödiga, så hoppa gärna över dem om ni vill. Den var heller inte så stark, så ta en tesked sambal oelek till om ni gillar er soppa het. I övrigt en väldig god och lite annorlunda soppa!


Du behöver för 4portioner:
400g palsternacka
1 stor gul lök
8 dl grönsaksbuljong
1,5 dl vitt vin
1 tsk sambal oelek
1 dl créme fraiche
8 skivor baguette
3 dl riven lagrad ost
1 dl valnötskärnor
Salt
Smör till stekning

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader, grillfunktion. Skala och hacka löken och palsternackan och fräs löken i en gryta.
2. Tillsätt palsternackan, vinet, buljongen och salt efter smak (samt linser om så önskas). Låt koka upp.
3. Koka soppan i tio minuter, tills palsternackan är genomkokt
4. Häll upp soppan i fyra ugnsfasta skålar och lägg två skivor bröd i varje skål. Strö över osten och nötterna.
5. Gratinera soppan högst upp i ugnen i cirka fem minuter, tills osten fått färg.
Matiga soppor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Cookies med valnötter

2011-02-26


Jag hade väntat mig att kakorna skulle bli åt choclate chip cookies-hållet, men de har en helt annan konsistens. De liknar mer mjuka pepparkakor i smaken och de är mjuka snarare än hårda och krispiga. Fortfarande riktigt goda!


Du behöver, för ca. 22 kakor:
4 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 krm riven muskot
50g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 msk ljus sirap
1,5 dl yoghurt
150g mörk choklad
1,5 dl valnötskärnor

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjölet, kanelen, bakpulvret, saltet och muskoten väl i en bunke.
2. Vispa sockret och smöret fluffigt i en annan bunke.
3. Vispa ut sirapen, vaniljsockret och ägget med smörsmeten tills allt är jämt blandat.
4. Grovhacka chokladen och nötterna. Vispa ut hälften av mjölblandningen i smeten.
5. Blanda ner yoghurten i smeten och vänd sedan ner resten av mjölblandingen och chokladen samt nötterna.
6. Klicka ut smeten på en bakplåt, ca 3 msk per kaka. Lämna några centimeter mellan vare kaka, så de inte smälter ihop. Grädda dem i mitten av ugnen i 12-15 minuter
Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

Rödbetspaj

2011-02-25


Långt ifrån den vackraste rätten vi gjort! Men det är ju inte det viktigaste.
Tänk på att koka rödbetorna ordentligt tills dom är riktigt mjuka. Ta en provsticka genom rödbetorna, faller dom av så skall dom vara klara.

Det här behöver du:
Pajskal:
150 g smör
3 dl vetemjöl
ev lite vatten
Fyllning:
1 gul lök
400 g kokta rödbetor
3 ägg
2 dl creme fraiche gourmet med getost,honung & rosmarin
½ dl pumpakärnor
Salt & Peppar

Gör så här:
1. Dela smöret i mindre bitar och rör ihop med mjölet i en bunke.
2. Arbeta ihop till en deg, tillsätt lite vatten om det behövs.
3. Tryck ut den i en pajform på ca 24cm i diameter och ställ in den i kylskåpet i en halvtimme.
4. Sätt ugnen på 225grader och förgrädda sedan pajskalet i 10min.
5. Skala rödbetorna och löken, klyfta rödbetorna, hacka löken.
6. Frös löken i smör/olja och blanda med rödbetor salt och peppar.
7. Rör ihop ägg,creme fraiche och rödbetsröran och häll det i pajskalet.
8. Strö över pumpakärnor och grädde i ugnen i 25min.

Pajer och gratänger Kommentarer (0) Trackbacks ()

Egen färskost

2011-02-24


Detta var mitt,Tobbes, första försök att göra egen färskost, och resultatet blev ganska bra. Den var väldigt grynig i början, men med lite olja och mycket blandande blev den krämig och fin. Detta receptet räckte till ungefär 250g ost, som man kan krydda precis som man vill!

Du behöver:
7 dl filmjölk
2 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk torkade örter, t.ex rosmarin, timjan, basilika
Salt & svartpeppar efter smak.

Gör så här:
1. Häll filmjölken i en gryta och värm den till ca. 70 grader. När filmjölken börjar bli grynig är den lagom varm.
2. Häll filmjölken i ett kaffefilter eller en saftsil så att den får rinna av sig. Vasslan som blir över kan man använda som degspad till bakning.
3. Ställ kaffefiltret med osten i kylen i minst 4 timmar.
4. Blanda de övriga ingredienserna med osten i en skål, tills den har blivit jämn och krämig
Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

Morot- och kikärtsbiffar med curry

2011-02-24



Ännu ett bra recepet på kikärtsbiffar. Detta från ICA's billiga veckan.

Det här behöver du för 8st biffar:
2 burkar kikärtor á 400g
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk majsstärkelse
2 ägg
2 tsk curry
Salt & peppar
Smör/Olja till stekning

Gör så här:
1. Häll kikärtorna i ett durkslag och skölj av dom.
2. Skala morötter och vitlök. Riv morötterna och finhacka vitlöken.
3. Mixa kikärtorna med en stavmixer eller liknande och tillsätt majsstärkelse,ägg och curry.
4. Blanda ner morötterna och vitlöken. Smaksätt med salt & peppar.
5. Forma till 8st biffar och stek dom i ungefär 8min på varje sida.

Gröna biffar Linser, ärtor och bönor Kommentarer (1) Trackbacks ()

Biff stroganoff

2011-02-21



Till detta receptet använde vi Anna Skippers sojastrimlor. Helt klart godkända!
Fast som vanligt med köttersättningsprodukter så saknade man lite tuggmotstånd.
Kanske bör man ha i lite mer vätska än vad vi hade också.


Det här behöver du för 4 portioner:
Ca 400 g sojakött av något slag
1 gul lök
1 msk margarin
2 msk tomatpure
1 dl vatten
1 dl grädde
2 msk klippt persilja
Ris
Salt & Peppar

Gör så här:
1. Koka riset.
2. Hacka löken.
3. Bryn sojaköttet i smöret och tillsätt sedan löken.
4. Tillsätt tomatpuré. Späd på med vatten och grädde.
5. Smaksätt med salt och peppar.
6. Låt koka en liten stund och tillsätt sedan persilja.

Quorn, soja och tofu Kommentarer (0) Trackbacks ()

Snoddas

2011-02-21


I helgen var min (Saras) pappa på besök och han älskar snoddas!
Sist åt han nog nästan upp en hel form själv, så jag var ju tvungen att baka det denna gången också.

Det här behöver du:
225 g smör
3 ägg
4½ dl socker
2 1/4 dl mjölk
6 3/4 dl vetemjöl
3 3/4 tsk bakpulver
3 tsk vanilj
3 msk kakao

Glasyren:
90 g smör
5 3/4 dl florsocker
6 msk kaffe
1½ msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl kokos

Gör så här:
1. Smält smöret och låt det kallna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i sockerblandningen.
4. Tillsätt mjölken och smöret och blanda.
5. Häll smeten i en smord långpanna.
6. Grädda i ugnen i 225grader i ca 20min.
7. Låt kakan svalna och gör glasyren så länge:

1. Smält smöret och tillsät alla ingredienser utom kokos. Blir glasyren för lös tillsätter du mera florsocker.
2. Bred ut glasyren på kakan.
3. Strö över kokos och skär kakan i rutor.

Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

Klassisk grönsakssoppa

2011-02-19


En klassisk grönsakssoppa, helt enkelt.
Den duger bra!
Man kan ha i det mesta, men så här blev min idag.

Det här behöver du för 2 portioner:
1 morot
1 palsternacka
½ kålrot
2 potatisar
Lite blomkål
Cayennepeppar
1½ l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
Persilja

Gör så här:
1. Koka upp vattnet tillsammans med buljongen.
2. Hacka alla rotfrukter.
3. Lägg rotfrukterna i vattnet och koka dom tills dom är mjuka.
4. Smaka av med kryddorna.

Matiga soppor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Citronglass

2011-02-18

Det är inte så krångligt att göra glass som man kan tro, minsann!
Det hela handlar om att röra i den ofta och ordentligt.

Du behöver, för 1 liter glass

3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1,5 dl strösocker
5 äggulor
1 vaniljstång
2 citroner

Gör så här:

1. Dela vaniljstången på längden och blanda den med mjölken och grädden i en gryta. Låt det koka upp.
2. Vispa åggulorna med sockret tills det blir pösigt och luftigt.
3. Riv av skalet på citronerna och pressa ur saften från en av dem. Blanda det med äggvispet.
4. När grädden och mjölken kokar, häll det över de andra ingredienserna och blanda.
5. Ta upp vaniljstången och skrapa ur den. Ställ smeten nånstans kallt, tills den har svalnat något. Rör om.
6. Ställ glassen i frysen och plocka ut den ca. var trettionde minut och rör om ordentligt. Du kan öka intervallerna när den har börjat bli frusen. Efter ca. fyra timmar är den klar.
Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

Fylld squash med stekt potatis och fetaostsås

2011-02-17


Vi hade glömt bort hur gott detta faktiskt är.
Rekomenderas verkligen!

Du behöver för 4 portioner:

För squash:

2 squash
1 tomat el. 4 cocktailtomater, hackade
1 vitlöksklyfta, pressad
50g rotselleri, hackad
2 msk tomatpuré
2 msk vitt vin
En halv rödlök, finhackad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 dl riven ost

Potatisen:
6 potatisar
Smör till stekning
Salt & peppar

Fetaostsåsen:
2 dl Creme Fraiché
100g fetaost
En halv rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt & peppar

Gör så här:
1. Börja med såsen. Smula ner osten och mosa den med en gaffel i en bunke, blanda ner de andra ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt det stå och dra sig i kylen medan du gör resten.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Smält smöret i en stekpanna och stek potatisen först på hög värme, så de får en fin yta.
3. Sänk värmen och låt potatisen steka cirka 30-45 minuter, medan du gör squashen.
4. Dela squasherna på längden och gröp ur innehållet. Blanda innanmätet med alla de övriga ingredienserna, förutom osten.
5. Lägg squashhalvorna i en ugnsfast form smord med olja och fyll dem med röran. Strö över osten och gratinera dem i mitten av ugnen i 30 minuter.
6. Servera med en sallad.
Gott och blandat Kommentarer (0) Trackbacks ()

Rebeckas Chili sin carne

2011-02-16


Det här receptet fick vi i en kommentar av Rebecka, roligt!
Vi gillade det. Tack så jättemycket.
Tycker att ni andra ska följa Rebeckas exempel och lämna en liten kommentar, ett recept, eller vad ni vill.

Du behöver, för fyra portioner:
800g krossade tomater
400g valfria bönor
1 dl gröna linser
En halv gul paprika, tärnad
1 gul lök, finhackad
2 msk honung
2 tsk torkad chili el. cayennepeppar
Salt
Ris

Gör så här:
1. Skölj linserna och koka dom enligt beskrivning. Skölj av dom igen när de är kokta.
2. Fräs löken i olja tills den blir börjar bli genomskinlig. Tillsätt paprikan och fräs en stund till.
3. Häll på tomaterna och blanda i honungen och chilin. Låt småputtra i 10 minuter.
4. Skölj av bönorna och blanda i dem tillsammans med linserna. Låt allt bli jämnvarmt. Servera med ris.
Linser, ärtor och bönor Kommentarer (1) Trackbacks ()

Skogssvampsrisotto

2011-02-16


Idag är bilden under all kritik, men risotton var god. Lovar!

Du behöver för 2 portioner:

250g blandad svamp, t.ex. skogschampinjoner, kantareller
2 vitlöksklyftor
4 dl avorioris
1 gul lök
0.5dl vitt vin
0.5l sjudande grönsaksbuljong
100g riven parmesan
Olivolja till stekning
Salt & peppar

Gör så här:

1. Dela svamparna i mindre delar, finhacka vitlöken. Fräs dem i oljan under omrörning i några minuter. Plocka sedan upp dem på ett fat.
2. Finhacka löken och fräs den i oljan tills den är något genomskinlig. Lägg i riset och fräs en stund till, tillsätt sedan vinet och låt det koka in.
3. Slå på buljonen, lite åt gången, och låt det koka in. Upprepa tills riset är genomkokt, ca. 20 minuter.
4. Blanda i svampfräset och den rivna parmesanen och låt allt bli varmt innan servering.
Ris och gryn Kommentarer (0) Trackbacks ()

Kardemummascones

2011-02-13


Det här kan ha varit den godaste frukosten på länge!
Kardemumma och scones var en perfekt kombination, tack för det Leila Lindholm!

Det här behöver du för 3st stora scones:
4½ dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 tsk kardemummakärnor
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 g kallt smör
2 ägg
2 dl mjölk
Vallmofrö/linfrö eller annat valfritt att ha på

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl,salt,bakpulver och råsocker.
3. Dela smöret och fördela det i blandningen.
4. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.
5. Vispa ett av äggen tillsammans med mjölken och låt koka upp tillsammans med kardemumman.
6. Häll vätskan över dom torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg.
7. Dela degen i tre delar och forma dom till platta rundlar, dra två tunna linjer tvärs över med hjälp av en kniv (se bilden) och gör lite hål med en gaffel.
8. Pensla med det andra ägget och strö över valfri garnering.
9. Grädda i ugnen i 10min.

Hembakta bröd Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (1) Trackbacks ()

Kikärtsburgare med fyllda potatishalvor

2011-02-12



När vi gjorde den här rätten fick vi ihop fyra burgare och sexton potatishalvor, så det blev ett lite ojämt ratio. Burgarna är ganska mättande, men om ni vill ha fler så utöka receptet bara!

Du behöver:

Potatishalvorna:
900g mjölig potatis, ganska stora
115g riven lagrad ost, t.ex. cheddar
1 gul lök
115g smör
Salt, svart- och vitpeppar.
Olja

Kikärtsburgarna:
400g kokta kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 ägg
ca. 1/2 dl vetemjöl
2 tsk cayennepeppar
1 tsk torkad basilika
Salt & peppar
Ströbröd
Olja och smör till stekning

1. Sätt ugnen på 200 grader. Pricka potatisarna med en gaffel, lägg dem på en plåt med folie på. Strö över salt och ringla över olja och sätt sedan in plåten i mitten av ugnen.
2. Ta ut potatisarna efter ca. en timme, då skalet är hårt och mitten mjukt.
3. Finhacka löken och stek den mjuk.
4. Halvera potatisarna och gröp ut innanmätet, försiktigt, så det inte går hål på skalet.
5. Blanda löken, potatismoset, smöret och nästan all ost grovt med en gaffel. Salta och peppra.
6. Lägg tillbaka moset i skalhalvorna, toppa med den sista osten och ställ in det i ugnen igen, i ca. 10 minuter, tills de har fått färg.
7. Mixa kikärtorna och vitlöksklyftorna i en matberedare, tillsätt kryddorna, mjölet och ägget. Blanda väl.
8. Forma smeten till fyra burgare och vänd dem i ströbrödet.
9. Stek dem långsamt på låg värme, så de blir riktigt fasta och får fin yta, ca. 8 minuter per sida.

Servera med en blandsallad och tzatsiki.
Gröna biffar Linser, ärtor och bönor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Tomatsoppa med sojakorv & risoni

2011-02-09



Denna soppa var väldigt improviserad, men resultatet blev gott!
Dock blev det för mycket risoni, och alldeles för lite vatten.
Så, spä på med vatten om ni tycker att det ser för tjockt ut. Soppan behåller mycket av sin goda smak ändå.

Det här behöver du för 4 portioner:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 tärning Grönsaksbuljong
2½ dl grädde
Ca 1l vatten
5 sojakorvar
1dl risoni
500g passerade tomater
2st tomater
 tomatpure
Olja
Salt & peppar
Chili
Torkad basilika

Gör så här:
1. Hacka lök,vitlök och skiva korven. Stek det en stund i oljan.
2. Häll på dom passerade tomaterna,grädden,vattnen, buljongen, och risonin.
3. Låt koka ihop medan du klyftar tomaterna.
4. Häll i tomaterna i soppan och smaka av med tomatpure,chili,basilika, salt och peppar.
5. Koka tills risonin är mjuk.

Matiga soppor Quorn, soja och tofu Kommentarer (0) Trackbacks ()

Grekisk medelhavspaj

2011-02-07




Du behöver:

Pajskalet:
3 dl vetemjöl
125g kallt smör
3 msk vatten

Fyllningen:
200g zucchini, tärnad
4 kokta potatisar, tärnade
1 röd lök, klyftad
10 cocktailtomater, halverade
15 svarta oliver, halverade
3 msk pesto
1 dl riven ost
Salt & svartpepparpeppar
Olivolja till stekning

Gör så här:
1. Finfördela smöret i mjölet och blanda väl. Tillsätt vattnet och blanda ihop allt till en deg. Vira in degen i plastfolie och låt den stå i kylen i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Stek potatisen, zucchinin och löken i oljan i några minuter, tills de börjat mjukna.
3. Tillsätt tomaterna och oliverna och låt allt svalna något. Salta och peppra.
4. Ta ut degen och tryck ut den i en rund bakfrom, cirka 24 cm i diameter.
5. Blanda grönsakerna med hälften av osten och lägg den i pajskalet. Ringla över peston och lägg resten av osten på toppen.
6. Grädda pajen i ugnen i 25 minuter, tills den har fått lite färg. Servera med en god sallad och yoghurt.
Pajer och gratänger Kommentarer (0) Trackbacks ()

Våfflor med basilikaost

2011-02-05



Detta receptet kommer från Djurens rätt!
Basilikaosten var riktigt god.

Det här behöver du för 2 personer:
Färskosten:
200 g naturell färskost
½ dl olivolja
1 kruka basilika
½ citron
salt
våfflor:
50 g margarin
2 dl vetemjöl
2½ dl mjölk
1 msk socker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Gör så här:
1. Smält margarinet.
2. Vispa ihop alla ingredienser till våfflorna i en skål.
3. Grädda våfflorna i ett våffeljärn.
4. Lägg dom på ett ugnsgaller så att dom ska hålla sig krispiga.
5. Mixa osten tillsammans med olja,basilikablad, rivet skal och salt med en stavmixer.

Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

Morotsbröd

2011-02-05



Ännu ett jättebra recept från bokserien "Livets goda - matbröd & surdeg"

Det här behöver du:
50 g jäst
6 dl vatten
3 tsk salt
1½ tsk socker
4msk smör eller olja
4½ dl riven morot
14 dl rågsikt
½ dl ströbröd
4 msk linfrö

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och lös upp det i lite av vattnet.
2. Smält smöret och tillsätt det, salt,socker, riven morot och resten av vattnet.
3. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop en deg.
4. Låt jäsa i 45 minuter under en bakduk.
5. Blanda linfrö och ströbröd och smörj två avlånga bakformar (1,5l) och bröa sedan med blandningen.
Fast detta blev lite knäppt då alla linfrön hamnade i botten av brödet, kanske är det bättre att bara bröa med ströbröd och sen ha linfrönpå toppen? 
6. Lägg degen i formarna och låt jäsa i ytterligare 25min.
6. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 40-45minuter i nedre delen av ugnen.
7.  Är bröder klart så släpper det formarna väldigt lätt. Ta ut dom och låt dom svalna.

Hembakta bröd Kommentarer (0) Trackbacks ()

Banancupcakes med glasyr

2011-02-05



Dessa muffins gjorde jag och tog med mig till både mitt och mammas jobb.
Mycket uppskattat!
 Har använt mig av Leila Lindholms grundrecept och lagt till lite egna saker.
Extra goda blir dom om dom får stå orörda över natten.

Det här behöver du för 12-16cupcakes:
100 g smör
3 st ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1 st citron
3 ½dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 mogna bananer
Florsocker
Vatten
Gul karamellfärg
Choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg,socker och vaniljsocker pösigt.
3. Mosa bananerna.
4. Smält smöret och blanda i mjölken.
5. Häll mjölkblandningen och bananerna i äggblandningen.
6. Blanda vetemjöl,bakpulver och salt och tillsätt även det till äggblandningen.
7. Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt (helst) och fyll dom med 2/3 med smet.
8. Grädda mitt i ugnen i en kvart.
9. Blanda florsocker och vatten till önskad mängd glasyr.
10. Riv ner lite citronskal och häll på karamellfärgen.
11. Bred på muffinsen när dom har svalnat ordentligt.
12. Smält choklad och gör mönster direkt på muffinsen eller på ett bakplåtspapper och låt det stelna.

Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0