Olivbröd

2011-01-27
Det här behöver du för två limpor:
50g jäst
5dl vatten
2msk olja
2msk honung
20 kärnfria oliver
2msk färsk timjan
2dl durumvetemjöl
10dl vetemjöl

Gör så här:
1. Värm vattnet fingervarmt och häll det över jästen som du smulat ner i en bunke.
2. Hacka oliverna och tillsätt dom tillsammans med timjan, honung,durumvete och nästan allt vanligt mjöl.
3. Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under en bakduk i 45min.



4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma till två limpor.
5. Jäs i ytterligare 30min.
7. Grädda mitt i ugnen på 225grader i ca 30min.

Receptet kommer från nr 7 i bokserien "livets goda", som alla borde ha!

Hembakta bröd Kommentarer (0) Trackbacks ()

Potatis & purjolökssoppa

2011-01-25

Det här behöver du:
400g potatis
1 purjolök
1dl mandel
4 vitlöksklyftor
Olivolja
8dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5dl grädde

Gör så här:
1. Skala potatisen och hacka den,mandeln,purjolöken och vitlöken.
2. Fräs allt du nyss hackat i olja och häll sedan över vattnet.
3. Lägg i buljongtärningen och låt koka i 20minuter.
4. Tillsätt grädden.

Receptet kommer härifrån!

Matiga soppor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Nachos med dipp

2011-01-25

Det här behöver du:
1 burk svarta bönor
150g riven ost
1krm spiskummin
1½dl gräddfil
Jalapeñjos
Litelite isbergssallad och gräslök
Nachos

Gör så här:
1. Skölj bönorna i ett durkslag och bred ut dom i en ugnsäker form.
2. Strö över osten och gratinera i en kvart i ugnen på 190grader.
3. Ta ut formen och klicka över gräddfilen, salladen och jalapeños.
4. Servera med nachos.


Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

Ugnsbakade aprikoser med glass

2011-01-25

Det här behöver du:
1burk konserverade aprikoser (om det inte finns färska)
Mandelspån
Honung
Lite mald ingefära

Gör så här:
1. Smöra en ungssäker form.
2. Lägg aprikoserna i formen och strö över mandelspån, ringla över honung, och strö över ingefära.
3. Baka i ugnen i 200grader i en kvart.
4. Servera till vaniljglass.


Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

Pyttipanna med stekt ägg

2011-01-25

Det här behöver du (2port):
2 Morötter
2 Potatisar
1 Palternacka
½ purjolök
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
Smör
Salt,peppar,grillkrydda,timjan

Gör så här:
1. Skala och hacka morötter, potatis och palternacka för att sedan ångkoka dom i ca en kvart tills dom blivit mjuka.
2. Hacka lökarna och fräs dom i lite smör, tillsätt sedan rotfrukterna.
3. Krydda rikligt med ovanstående kryddor eller dina egna favoriter.
4. Stek ägg.


Gott och blandat Kommentarer (0) Trackbacks ()

Böncurry med sockerärtor

2011-01-18

Det här behöver du(4pers):
600g sockerärtor
400g extra stora vita bönor
2msk curry
1 burk kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
Olja
Ris

Gör så här:
1. Koka riset.
2. Hacka vitlöken och fräs den i lite olja.
3. Häll på curryn och rör runt. 
4. Häll på koksmjölken och låt koka ihop i ca en minut. 
5. Häll på sockerärtorna och bönorna och låt koka ytterligare en minut. 
6. Klart! Servera till riset. 



 

Linser, ärtor och bönor Ris och gryn Kommentarer (0) Trackbacks ()

Ostfyllda Risottoburgare

2011-01-17
Du behöver, till 4 burgare:

En medelstor gul lök, finhackad
En lite purjolök, finhackad
En medelstor morot, riven
4 dl arborioris
5,5 dl grösaksbuljong
Färsk basilika, hackad
Salt & Svartpeppar
Olja till stekning och pensling
Ströbröd

Fyllning:
50g Keso
50g Cream Cheese, gärna smaksatt
1 tsk rivet limeskal
1 tsk limesaft
1 krm Cayennepeppar

Grönsallad och en kall sås till serveringen.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Stek löken i olja tills den mjuknar i en stekpanna
2. Tillsätt riset och buljongen och låt det koka på låg värme i 15 minuter. Tillsätt mer vatten om vätskan börjar försvinna
3. Tillsätt moroten och låt koka ett par minuter till, tills riset är genomkokt och relativt torrt. Blanda sedan i basilikan och salt & peppar. Ta upp riset ur stekpannan
4. Blanda samtiliga ingredienser till fyllningen. Forma riset till burgare och gör ett hål i mitten. Lägg i en klick fyllning och täck över hålet med ris.
5. Pensla ena sidan med olja och strö på ströbröd. Vänd på burgaren, lägg den på en plåt med bakplåtspapper och pensla/bröa andra sidan också.
6. Stek dem i ugnen i 15-20 minuter eller tills de är gyllenbruna. Ta ut dem och låt dem svalna något, så håller burgarna ihop bättre.


(Kass mobilbild idag, men men)
Gröna biffar Ris och gryn Kommentarer (0) Trackbacks ()

Pannkakor med banan och blåbär

2011-01-10

Det här behöver du:

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
2 ägg
2 msk smör
1 dl blåbärssylt
2 bananer

Gör så här:
1. Blanda mjöl, bakpulver, salt.
2. Tillsätt hälften av mjölken och rör ihop innan du häller i resten.
3. Smält smöret och tillsätt det och äggen i blandningen.
4. Skiva bananerna tunt.
5. Hetta upp en stekpanna med smör och stek pannkakorna. Lägg på banan och blåbärssylt innan du vänder dom.

Receptet har jag hittat här!
Mina blev inte alls lika fina och bra, men goda blev dom!


Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (1) Trackbacks ()

Kikärtsgryta

2011-01-09



Detta är ett recept från vegomums som vi gjort om lite och tillsatt kikärtor istället för bananer. Mycket gott!

Det här behöver du (4pers):
2 dl gröna linser
5 dl vatten
1 gul lök
olja
3 hackade tomater
4 dl kokosmjölk
1-2 msk curry
1 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 liten burk ananas
400g kikärter
salt
Ris för fyra personer

Gör så här:
1. Skölj linserna och koka dom i vattnet i en kvart. Låt dom sedan rinna av i ett durkslag.
2. Börja att koka riset.
3. Hacka lök och stek i lite olja i en kastrull.
4. Tillsätt återstående ingredienser, och likaså linserna, i kastrullen . Låt koka i 5minuter.
5. Servera med riset.

 

Grytor Linser, ärtor och bönor Veganskt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Ostfyllda paprikor

2011-01-07

Det här behöver du:
250g naturell keso
150g fetaost
1ägg
3 paprikor
salt, peppar, valfria kryddor

Gör så här:
1. Dela paprikorna och gröp ur dom. Placera i en ugnsäker form.
2 Blanda keson, smulad fetaost, ägg och kryddor.
3. Fyll paprikorna med blandningen och gratinera i ugnen (175grader) i 30-40 min.


Gott och blandat Kommentarer (0) Trackbacks ()

Ugnsbakad chevré

2011-01-06

Det här behöver du för 9st:
3st färdiga smördegsplattor
100g chevré
Valnötter
Honung
1 ägg

Gör så här:
1. Kavla ut smördegen och stansa ut nio runda plättar.
2. Skär chevrén i skivor och lägg på plättarna.
3. Strö lite krossade valnötter över.
4. Pensla sidorna med ägg.
5. Ha i ugnen i 200grader tills smördegen höjt sig och fått fin färg, ca 15-20min.
6. Ringla över honung.

JÄTTEGOTT!!

Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0