Kall tomat och paprikasoppa!

2011-07-19



Idag gjorde vi något så ovanligt som en kall soppa!
Den blev helt klart god, men det känns verkligen märkligt att inte värma den.
Vi glömde att sila vår soppa, så den är egentligen inte så tjock som den ser ut på bilden.
Smakerna kommer också fram på ett helt annat sätt om man silar soppan, så det rekomenderar vi.
Krutongerna har vi gjort på samma sätt som i detta recept, men utan timjan.
Smaklig måltid!

Det här behöver du:
3 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger
8 tärnade tomater
2 tärnade, röda paprikor
1 skalad och tärnad gurka
½ hackad rödlök
1 hackad vitlöksklyfta
1 hackad röd chili
2-3 dl vatten
Salt & peppar

Gör så här:
1. Blanda olja, vinäger, salt och peppar i en stor skål.
2. Blanda alla resterande ingredienser i skålen och låt stå i en halvtimme.
3. Mixa allt till slät soppa och sila den.
4. Servera med krutonger.

Matiga soppor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Ceasarsallad

2011-07-11



Här har ni sallad en sallad som man verkligen blir mätt av!
Dressingen är supergod. Originalrecept innehåller sardeller, men det bytte vi ut mot senap. Kanske inte helt korrekt, men verkligen lyckat. På bilden har vi serverat salladen tillsammans med vanliga bakeoff-bröd med pesto och basilika.

Det här behöver du för 3 portioner:
Dressing:
2 äggulor
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk dijonsenap
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
50 g riven parmesanost + lite till servering
3 msk mjölk
4 msk rödvinsvinäger
Salt & peppar

2 Romansalladhuvuden
3 ljusa formbröd
Salt & timjan

Gör så här:
1. Vispa ihop äggulorna, vitlöken och senap i en stor skål.
2. Tillsätt oljan lite åt gången medan du vispar hela tiden.
3. Tillsätt resten av ingredienserna till dressingen.
4. Bryt av salladsbladen, skölj dom och slunga dom i dressingen.
5. Skär bort kanterna från brödskivorna och skär dom i tärningar. Stek dom sedan på hög värme i rikligt med olja, salt och timjan tills de har blivit bruna och krispiga.
6. Servera till exempel med qournfiléer eller stekt halloumi och hyvlad parmesan.

Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

Söt rabarberpaj

2011-07-05



Här har ni en riktig sötsak!
Med rabarber från den egna trädgården gjorde vi en väldigt god, och lite annorlunda rabarberpaj.
Kanske att man skulle vilja ha lite mer rabarber än vad receptet säger, för den dominerande smaken var trots allt mandelmassan, vilket egentligen inte är något att klaga på, men det blir nog ännu godare med mer rabarbersmak!


Det här behöver du:
Pajskal:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
Rabarberfyllning:
400 g rabarber
1 1/4dl socker
2 krm mald ingefära
1 tsk vaniljsocker
Mandelmassafyllning:
200 g mandelmassa
2 ägg
50 g flagad mandel

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjöl, socker och salt till en deg.
2. Fördela i en pajform och låt den kallna i ett kylskåp i 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda skalet i nedre delen i 10min när den är klar.
4. Skär rabarbern i mindre bitar och koka dom mjuka tillsammans med socker och ingefära i ca en kvart. Ta sedan bort kastrullen från plattan och blanda i vaniljsockret.
5. Skär mandelmassan i bitar och blanda med äggen i en matberedare.
6. Häll rabarberfyllningen i pajskalet och sedan mandelfyllningen ovanpå, toppa med den flagade mandeln.
7. Grädda nederst i ugnen i 30min och låt sedan pajen svalna.


Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

Bönburgare med jordnötter

2011-07-04

Här kommer ytterligare en variant på bönburgare, denna med en smak som påminner om kikärtsburgare.
Dessa fungerar bra mellan två hamburgarbröd, men är också goda ensamma till lite klyftpotatis eller mos.
Mixern är din bästa vän i detta recept då du inte behöver hacka alla ingredienser särskilt noga och allt går supersnabbt!

Det här behöver du för 6 burgare: 
1 burk kokta sojabönor
1 hackad lök
1½ dl lagrad ost  
1 hackad vitlöksklyfta
100 g jordnötter
25 g sesamfrö
1 ägg, eller 1 tsk av äggersättningen no egg
3 msk brödsmulor
salt och peppar
1/2 tsk timjan
smör eller olja till stekning

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en mixer till en smet.
2. Forma biffar utav smeten.
3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna en liten stund på varje sida så att dom får färg.


Gröna biffar Linser, ärtor och bönor Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0