Tunnbröd med halloumi och het salsa

2011-06-21



Idag provade vi ett riktigt sommrigt recept!
Känns som något man skulle kunna ha köpt bakom saluhallen i Göteborg för att sedan sätta sig ute i någon park och njuta av maten. Lätt var det också!
Salsan smakade lite som ajvar relish och fick en mycket fin färg.
Denna rätt skulle säkerligen också funka jättebra på grillen istället för i stekpannan.

Det här behöver du för 4 portioner:
4 st mjukt tunnbröd
200 eller 400 g skivad halloumi beroende på hur mycket man tycker om det!
1 liten broccoli delad i buketter
1 hackad rödllök
1 msk olivolja
1 tsk salt
Smör till stekning
Salsan:
50 g mandel
1 st hackad röd paprika
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk sambal oelek
1 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten
1 skiva delat vitt bröd
1½ dl olivolja
1 tsk salt

Gör så  här:
1. Stek paprikan mjuk.
2. Mixa ihop alla ingredienserna till salsan,inklusive paprikan. Tillsätt oljan sist.
3. Stek halloumi på hög värme, en liten stund på varje sida.
4. Ta halloumin ur stekpannan och stek istället broccolin och löken mjuk i olivoljan. Salta!
5. Lägg grönsakerna och osten på ett tunnbröd och toppa med salsan.

Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

Färsfylld ugnspannkaka

2011-06-15



När man är ute och äter ser ju alltid barnmenyerna likadana ut, vart man än går.
Spaghetti och (kött)färssås och pannkakor!
Vi har själva inga barn, men tänkte att detta receptet kanske skulle gå hem hos dom.
Hos oss gjorde det det i alla fall! Färsen blev extra god med en massa basilika i och tillsammans med pannkakan blev det till en god smakupplevelse.

Det här behöver du för 4 portioner:
Pannkakan:
2 ägg
6 dl mjölk
2 3/4 dl vetemjöl
25 g margarin
Salt
Fyllningen:
300 g quornfärs
1 gul lök, finhackad
500 g krossade tomater med basilikasmak
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 msk tomatpure
2 dl riven ost
Salt & peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält margarinet och häll det i en långpanna.
3. Vispa ihop alla ingredienser till pannkakan i en bunke och häll sedan smeten i en långpanna för gräddning i ugnen i ca 25 minuter. Detta är dock väldigt varierande, det gäller att ha koll på pannkakan. Vänd sedan upp den på ett smörpapper och låt den kallna.
4. Höj värmen på ugnen till 275graders övervärme.
5. Fräs löken en liten stund i en stekpanna och tillsätt färsen och resterande ingredienser förutom osten.
5. Låt småkoka till den mesta vätskan har försvunnit.
6. Bred ut färsen och pannkakan och rulla ihop den till en rulle. Strö över osten och gratinera den en liten stund till i ugnen tills osten har smält.

Quorn, soja och tofu Kommentarer (1) Trackbacks ()

Rotfruktsgratäng med linser

2011-06-12



Det här receptet blev jättegott!
Vi gillar speciellt smaken som dijonsenapen ger, och hur söta rödlökarna blir efter ett tag i ugnen.
Passar utmärkt att servera till en kall sås och qournfilée eller en grönsaksbiff, men funkar också som ensamrätt.

Det här behöver du:
½ dl gröna linser
10 st färskpotatisar
3 st morötter
100 g rotselleri
4 st rödlökar
50 g ost
½ dl mjölk
1 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
Salt & peppar efter smak

Gör så här:
1. Koka linserna enligt instruktionerna på förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och dela alla rotfrukter i mindre bitar och koka dom i 5 minuter.
3. Skala rödlöken och dela varje lök i 4 klytftor.
4. Riv osten och blanda den med crème fraiche, mjölk, senap, salt och peppar.
5. Häll av vattnet från rotfrukterna och blanda dom med löken och linserna. Fördela blandningen i en smord ugnsform.
6. Häll mjölkblandningen över rotfrukterna och blanda väl.
7. Grädda i ugnen tills rotfrukterna har blivit mjuka och gratängen har fått lite färg. Ca 25 minuter.

Linser, ärtor och bönor Pajer och gratänger Kommentarer (1) Trackbacks ()

Nudlar med grönsaker i thaisås

2011-06-09



Dagens recept slänger man ihop på mindre än en kvart!
På kryddmixen står det att man ska använda vatten som sås, men varför göra tråkig mat bara för att man äter vegetariskt tänkte vi, och valde kokosmjölk istället.
Däremot var vi själva ganska tråkiga då vi valde frysta grönsaker. Har man tid och lust så kan man ju alltid slänga i sina egna favoriter istället.
Kryddan var i alla fall smakrik med lite hetta i, men vill man kan man alltid ta i lite sambal oelek för mer styrka.

Det här behöver du för 4 portioner:
400 ml kokosmjölk
1 påse spicy veggie wok från Santa Maria (+ i kanten till dom)
400-500 g frysta wokgrönsaker
250 g risnudlar
Smör eller olja till stekning

Gör så här:
1. Koka risnudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
2. Stek grönsakerna i smör eller olja tills dom är mjuka.
3. Tillsätt påsen med kryddor och kokosmjölken. Låt puttra en liten stund.

Pasta och nudlar Veganskt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Krämig pasta med grönsaker

2011-06-07



Idag har vi lånat ett recept från Arla. Deras recept brukar vara väldigt simpla, och det passar oss i dessa tider. Resultatet blev dessutom ganska gott. Inte någon smaksensation, men på en trött tisdag duger det alldeles utmärkt. Det bästa i receptet var valnötterna. Gjorde rätten mycket roligare än vad den hade varit utan. Smaklig måltid!

Det här behöver du för 4 portioner:
Pasta för 4 personer

1 hackad, röd paprika

5 hackade champinjoner

1 hackad zucchini

1 skivad purjolök

1 hackad tomat

4 dl creme fraiche franska örter

2 msk hackade valnötter

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Smör eller olja till stekning

 

Gör så här:
1. Koka pastan.
2. Stek alla grönsakerna förutom tomaten i ca 10 minuter, tills dom har blivit mjuka.

3. Rör ner crème fraichen och tomaten, salta och peppra.

4. Låt puttra någon minut och strö sedan valnötterna över.

5. Servera till pastan.

Pasta och nudlar Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0