Gratinerad ratatouille

2011-03-09


Ratatouille, fransk grönsaks- och tomatröra, är någonting som jag, Tobbe, verkligen vill gilla, men det kan lätt bli en tråkig rätt. Detta är vårt försök att göra den lite mer spännande. Att skålla och hacka alla tomater kan verka onödigt jobbigt, men vi rekommenderar det verkligen över krossade tomater på burk, då det blir mycket bättre smak med färska tomater.


Du behöver, för 4 portioner:
800g tomater + 1-2 extra för garnering
100g squash + 100g till för garnering
En halv grön paprika
En halv gul paprika
100g rotselleri
En morot
1,5 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1,5 msk tomatpuré
1 msk rörsocker
1 msk grönsaksfond
2 tsk torkad chili
1,5 tsk torkad basilika
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
4 dl idealmakaroner
2 dl riven ost, gärna lagrad
Olja till stekning och till formen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka idealmakaronerna.
2. Skålla tomaterna (förutom dem till garneringen) i kokande vatten, tills skalet spricker. Det tar 30-60 sek.
3. Skölj dem i kallt vatten och gnid bort skalet. Hacka dem.
4. Finhacka löken och vitlöken och fräs dem i en stekpanna i några minuter.
5. Tärna resten av grönsakerna (förutom tomaterna och squashen till garneringen) och fräs dem tillsammans med löken i ytterligare några minuter.
6. Häll på tomaterna och låt det koka upp. Tillsätt tomatpurén, fonden, sockret och chilin och låt det småkoka i ca. 20-30 minuter, tills rotfrukterna är mjuka.
7. Dra ratatouillen från värmen och rör ner saltet, pepparn och basilikan.
8. Olja en ugnsfast form och häll makaronerna i botten. Strö över hälften av osten och häll sedan på ratatouillen.
9. Skiva de resterande tomaterna och squashen i tunna skivor och placera dom om lott på toppen av gratängen. Avsluta med resten av osten.
10. Gratinera i mitten av ugnen i 15 minuter, tills osten har fått färg.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0