Pumpasoppa med myntaolja

2011-03-19



Detta är en av våra favoritsoppor. Vin i maten är alltid ett lyckat recept och myntaoljan tillsammans med pumpafröna är som pricken över i:et! Kanske blir soppan lite mer puréaktig än vad man är van med i en soppa, men vi tycker inte att det gör så mycket, men om man vill så ska man nog spä på med lite mer vatten. För er som undrar hur en butternutpumpa smakar så skulle jag vilja säga att det smakar som en blandning mellan melon och kålrot. Och precis som kålroten blir den söt och god när den steks i ugn!

Det här behöver du för 4portioner:
Soppa:
1 kg Pumpa eller butternutpumpa.
8 Scharlottenlökar
6 Vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
3 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
1 dl grädde
2 dl vitt vin
6 dl vatten
3 msk grönsaksfond
Myntaolja:
1 dl färsk mynta
½ dl olivolja
2 krm salt
Pumpafrön

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala, urkärna och dela pumpan i mindre bitar. Skala och dela scharlottenlöken och skala vitlöken.
2. Lägg pumpan, lökarna och örtkryddorna i en långpanna och ringla över oljan. Salta och peppra.
3. Stek i ugnen tills pumpan är mjuk, det brukar ta ungefär en halvtimme. Men bra om man rör om en gång efter ca halva tiden.
4. Blanda myntablad, olja och salt och mixa med en mixerstav. Rosta pumpafröna i en liten stekpanna. Dom är klara när dom knäpper. Blanda dom med myntaoljan.
5. Ta ut grönsakerna ur ugnen och häll det i en rymlig kastrull för att sedan tillsätta grädde, vin, vatten och fond. Låt det koka upp.
6. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar.
7. Servera tillsammans med myntaoljan och fröna.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0