Spenat- och grönsakspasta med jordnötspesto

2011-10-09


Det är synd att pesto är så dyrt, för det passar verkligen till nästan allt. Hemmagjord pesto är dessutom helt fantastiskt gott och skiljer sig mycket från den färdiga burkpeston som man köper i mataffären. Tyvärr är den dock ännu dyrare, men ibland får man unna sig något gott. Något man kan göra för att skona plånboken lite är att byta ut de traditionella pinjenötterna mot jordnötter, som funkar lika bra. Spara peston i en burk med lock i kylen och täck peston med lite olivolja för att bevara den bättre.

Peston använde vi till en vad-man-har-hemma-pasta, med spenat och vitlök. Var noga med att inte steka grönsakerna för mycket, så att de blir alldeles mosiga. Lite tuggmotstånd är vi ute efter!
Slutresultatet blir en väldigt god middag.

Det här behöver du, för cirka tre portioner och tre deciliter pesto:

Till pastan:
 
2 schalottenlökar eller en liten gul lök
½ squash
½ röd paprika
7 cocktailtomater
8 gröna oliver
100g fryst, hackad spenat
2 vitlöksklyftor
2dl créme fraiche
Salt & svartpeppar
Valfri pasta, till exempel fussili
Ev. hyvlad parmesan och basilikablad till garnering
Till peston:
50g jordnötter
1 kruka basilika
100g riven parmesanost
1-1,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
Salt

Gör så här:
1. Börja med peston. Är nötterna saltade, skölj av dem och låt dem rinna av.
2. Mixa nötterna och basilikabladen i en matberedare.
3. Tillsätt osten, pressade vitlöksklyftor och olivolja och blanda tills du uppnått en krämig konsistens. Smaka av med salt.
4. Finhacka löken och fräs den i olja i några minuter.
5. Hacka squashen till halvmånar och fräs dem med löken i 5 minuter.
6. Hacka paprikan och oliverna, tillsätt dem och fräs i ett par minuter till, tills alla grönsakerna börjat mjukna.
7. Tina och krama ur spenaten och plocka upp alla grönsaker ur stekpannan.
8. Häll på ny olja i pannan och fräs spenaten tillsammans med pressade vitlöksklyftor i knappt en minut.
9. Tillsätt créme fraichen och låt det koka upp.
10. Halvera cocktailtomaterna och lägg dem tillsammans med grönsakerna i créme fraichen. Låt allt koka i några minuter, smaka av med salt och peppar och servera med pasta och en stor klick pesto.
RSS 2.0