Kikärtspaj med fetaost

2012-04-30


Kikärter är vi vana med att hitta i falaflar, men dom är även goda till så mycket annat.
Till exempel biffar, soppor, grytor, sallader, och pajer!
Dessutom är dom rika på protein som är viktigt att komma ihåg att få i sig när man äter vegetariskt.
Det här receptet var snabbt, enkelt och resultatet gjorde oss mätta och nöjda!
Som vanligt räckte inte pajdegen tillräckligt, men vi ökade på lite i receptet nedan och hoppas att det ska bli tillräckligt med deg. Skriv gärna en kommentar om ni själva provar receptet och berätta för oss det blev bra!

Det här behöver du för 1 paj:

Pajdeg:
150 g rumsvarmt smör
4 dl mjöl
2 msk vatten

Fyllning:
½ zucchini, hackad
3 delade tomater
2 pressade vitlöksklyftor
1 skivad rödlök
1 burk kikärter, sköljda och avrunna
1½ dl grädde
3 ägg eller 3 tsk no egg + 6msk vatten
150 g smulad fetaost
Salt
Peppar
Cayennepeppar
Smör eller olja till stekning

Gör så här:
1. Börja med pajdegen. Skär smöret i små bitar och blanda med mjöl och vatten. Jobba sedan ihop ingredienserna till en deg och tryck ut den i en pajform. Slutligen ska du förgrädda den i 10 minuter på 200 grader.
2. Fräs rödlök, vitlök och zucchini tills de mjuknar, tillsätt sedan kikärter och låt steka i ca 5 minuter.
3. Krydda med salt, peppar och cayennepeppar innan du sist tillsätter tomat.
4. Fyll pajskalet med de stekta ingredienserna.
5. Blanda ägg, grädde och fetaost och häll sedan blandningen över pajen.
6. Grädda i ugnen på 180grader i 40 minuter.
Linser, ärtor och bönor Pajer och gratänger Kommentarer (1) Trackbacks ()

Indisk dal med mango och lime

2012-04-24


Dal är samlingsnamnet för alla lins- och böngrytor som lagas och äts kring den indiska halvön.
Dessa grytor tillagas så gott som alltid utan kött, och finns i enormt många olika varianter.
Dalen serveras ofta tillsammans med ris, grönsaker och/eller bröd.
Den här varianten är en sötsur historia med mango och lime, serverad med stekt potatis och basmatiris vid sidan av. Mangon får gärna vara grön och lite omogen, men man får dosera limesaften därefter, för att hitta balansen mellan surt och sött. Om man vill ha färgen enhetligt gul bör man använda gula linser, men röda funkar minst lika bra.

Du behöver, för 4 portioner:

2,5 dl röda eller gula linser
2 tsk svarta senapsfrön
1½ tsk hel spiskummin
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1-2 röda chilifrukter, skivade
1 gul lök, grovhackad
1½ tsk salt
1½ tsk gurkmeja
1 mango, tärnad
3 lagerblad
Limesaft från 2-3 limefrukter
4 msk smör
Vatten
Olja till stekning

4 fasta potatisar, tärnade
24 gröna bönor
Smör till stekning
3 dl basmatiris

Gör så här:
1. Skölj och koka linserna i lättsaltat vatten tills dom mjuknar, ca. 10 minuter
2. Häll linserna i en sil och skölj av dom igen. Låt dom sedan rinna av
3. Stek bönorna i smör i någon minut, utan att dom får färg. Lägg dom åt sidan.
4. Stek potatistärningarna i smör i omgångar på hög värme, cirka 10 minuter eller är mjuka.
5. Värm under tiden upp olja i en gryta och lägg i senapsfröna. Koka upp riset i en annan gryta.
6. När fröna börjar sprätta, tillsätt spiskummin, vitlöken och sedan chilin. Fräs i ca. 2 minuter.
7. Tillsätt löken och fortsätt fräsa tills den börjar mjukna. Salta.
8. Tillsätt mango, lagerblad och gurkmeja. Fyll sedan upp grytan med vatten så att alla
ingredienser täcks. Låt koka upp.
9. Låt koka i tio minuter, eller fem om mangon är mycket mogen.
10. Tillsätt de kokta linserna och smöret. När smöret smält, smaka av med limesaft och salt.
Tillsätt mer vatten om det behövs.
Linser, ärtor och bönor Ris och gryn Kommentarer (1) Trackbacks ()

Quorngryta med svamp och morot

2012-04-22


Detta är ett enkelt recept där de flesta ingredienser går att byta ut mot vad man råkar ha i kylskåpet.
Sådana recept är bra att ha under lata dagar när man verkligen inte orkar ta sig ut, eller när kylskåpet behöver en upprensning.
Det vi hade hemma när vi lagade den här grytan räckte till 3 personer. Är ni flera personer är det så klart bara att öka på ingredienserna, eller att servera mer grönsaker till. 
Grunden till receptet är quorn och grädde, samt soja som ger grytan en lite trevligare färg.
Resultatet blir inte helt olikt en kycklinggryta, vilket gör rätten till en perfekt måltid att erbjuda personer som är lite skeptiska till vegetarisk mat.

Du behöver, för 3 portioner:
200g quornbitar
1 röd lök, halverad och skivad
2 champinjoner, skivade
½ grön paprika, skivad
1 morot, tunt skivad
1 dl vitt vin
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk soja
Salt & svartpeppar
Ris och sallad till servering

Gör så här:
1. Tina quornbitarna och fräs dem i olja tills de fått en fin stekyta
2. Ta upp quornen ur stekpannan och stek morötterna i tre minuter
3. Tillsätt lök och paprika och fräs i ytterligare tre minuter
4. Släng i champinjonerna och fräs ytterligare någon minut
5. Häll på vinet och låt det koka in
6. Tillsätt grädden, låt det koka upp och puttra i några minuter
7. Smaka av med soja, salt och peppar
Quorn, soja och tofu Kommentarer (0) Trackbacks ()

Pastagratäng med fetaost, oliver och solroskärnor mm.

2012-04-16





















Den här gratänen blir supergod och är inte alls svår att göra.
På toppen kan man ha på alla sina favoritingredienser till pasta, och våra är som ni ser oliver, fetaost, coctailtomater, solroskärnor och zucchini. Kan inte bli bättre!
En perfekt rätt till ett glas vitt om man gillar det.

Det här behöver du:

400 g pasta

Sås:
2 hackade, gula lökar
3 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
½ buljongtärning
100 g tinad spenat
Salt
Peppar
Smör

Topping:
75 g smulad fetaost
Delade coctailtomater
Solroskärnor
1 liten zucchini, delad i halvmånar
Svarta oliver

Gör så här:
1. Koka pastan efter anvisningar på paketet.
2. Fräs löken i lite smör tills den blivit mjuk.
3. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka upp.
4. Tillsätt sedan buljongtärningen och spenat, och låt puttra en liten stund.
5. Krydda med salt och peppar.
6. Smörj en ugnsform med smör och lägg i pastan.
7. Häll över såsen och toppa med alla resterande ingredienser.
8. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Pajer och gratänger Pasta och nudlar Kommentarer (0) Trackbacks ()

Linssoppa med morot, curry och cashewnötter.

2012-04-13

Igår var det linssoppans dag igen!
Vi provade en lite, för oss, annorlunda variant där man mixar soppan på slutet.
Det blev väldigt gott och kombinationen av linser och cashewnötter kändes perfekt.
Det dessutom väldigt mycket soppa, så detta är något att laga när det vankas storkok!

Det här behöver du för 6 portioner:

1½ l grönsaksbuljong
6 skalade och rivna morötter
2 dl röda linser, sköljda
1 msk olja
1 hackad gul lök
2 dl cashewnötter
1 msk röd currypasta
Salt
Peppar
Koriander

Gör så här:
1. Koka upp buljongen i en gryta och tillsätt sedan morötterna och linserna. Låt sjuda i ca 8 min.
2. Fräs löken och nötterna i oljan i ca 3 minuter i en stekpanna. Tillsätt currypastan och rör om.
3. Blanda ner lökblandningen i linssoppan.
4. Mixa soppan och smaka sedan av med kryddorna.
Linser, ärtor och bönor Matiga soppor Kommentarer (0) Trackbacks ()

30-minuterspizza i stekpanna

2012-04-01


Inspirationen till den här pizzan kommer från ett avsnitt
Jamie Oliver, där han gjorde en snabb pizza i stekpanna. Vi lyckades inte hitta programmet där han bakade pizzan, så vi fick improvisera fram en egen variant. Målet var att pizzan skulle gå snabbt att göra och att den skulle göras i stekpanna och det lyckades vi åstadkomma. Kom ihåg att göra den i en ugnsfast stekpanna och att handtaget på pannan kan bli väldigt varmt! Degen vi gjorde blev något torr, så om ni vill kan ni balanesra torrvarorna med mer vätska för att göra degen mer elastisk. Precis som med andra pizzor kan självklart man fylla den med precis vad man vill och vi gjorde två varianter med oliver, tomater, lök och solroskärnor, överströdda med färsk ruccola.

Du behöver, för två pizzor:
Degen:
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl olivolja
1½ dl mjölk
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
Olivolja till stekning
Valfri fyllning, t.ex.
3 dl riven ost
24 oliver, skivade
1 stor tomat, skivad
½ dl solroskärnor
½ gul lök, skivad
färsk ruccolasallad (tillsätts efter bakning)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Värm rikligt med olivolja i en stor, ugnsfast stekpanna.
2. Blanda torrvarorna till degen väl, tillsätt olja och mjölk. Knåda till en elastisk deg.
3. Dela degen i två delar och kavla ut dem till två rundlar på mjölat bakbord.
4. Mixa tomaterna och vitlöksklyftorna till en slät sås. Smaka av med salt.
5. Förbered resten av fyllningen.
6. Dubbelvik degen och lägg den i stekpannan, veckla ut den och fördela tomatsåsen över pizzan.
7. Tillsätt resten av fyllningen och stek pizzan på hög värme i fem minuter.
8. Sätt hela stekpannan i mitten av ugnen och baka pizzan i tio minter.
9. Plocka ut pannan ur ugnen och fördela ruccolasalladen över hela pizzan. Ringla eventuellt över lite god olivolja innan servering.
Gott och blandat Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0