Pannacotta med vit choklad och hallonsås

2012-08-27
 
När man är bortbjuden på middag är det inte många som tänker på att pannacotta inte är vegetariskt.
För att få denna klassiker att stelna krävs gelatin, vilket ju är animaliskt.
Det är vanligt att vegetarianer "fuskar" med gelatin och skippar köttbiten, men fortsätter med lösgodiset.
Så var fallet för mig, Sara, mina två första år som vegetarian.
För mig var det hundra gånger enklare att sluta med köttet till middagen, än att sluta med godiset.
Men nyårslöftet 2012 blev att sluta med gelatinet.
Därför fick vi tillfälle att upptäcka alternativa förtjockningsmedel och hittade en produkt som heter VegeSet på Gröna Boden i Göteborg. Det var ett pulver som enkelt vispades ner och kokades tillsammans med vätskan, och pannacottan stelnade sedan på momangen efter att vi hällt upp den i portionsformar.
Som ni ser på bilden var våra portionsformar väldigt stora. Receptet räckte till två formar i denna storlek, men skulle lätt mätta sex personer efter en god middag.
Andra vegetariska alternativ till gelatinet som vi hört positiva ord om är agar agar och gelesocker, men det får vi prova en annan gång!
 
Du behöver, för 6 portioner:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
75g strösocker, ca. 1dl
1 tsk VegeSet
½ vaniljstång
125g vit choklad
 
250g hallon
Florsocker
Ev. färska bär till garnityr
 
Gör så här:
1. Blanda mjölk och grädde i en gryta och vispa ner 1 tsk VegeSet.
2. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och rör sedan i både stången och fröna i grytan.
3. Koka upp innehållet i grytan under konstant omrörning, var försiktig så att det inte kokar över.
4. Ta upp vaniljstången och bryt ner chokladen.
5. Rör om och ta bort grytan från värmen när chokladen smält.
6. Häll upp pannacottan i portionsformar och ställ in dom i kylen. Låt dom stå minst två timmar innan servering.
7. Mosa eller mixa hallonen till såsen och sila bort saften från kärnorna.
8. Blanda saften med florsocker till önskad, trögflytande konsistens. Servera såsen till pannacottan och garnera med färska bär.
Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (1) Trackbacks ()

Pastasås av grillade grönsaker

2012-08-20


Nu börjar sommaren att ta slut om vi tittar omkring oss.
På stan ser vi reklam för höstens tvserier, i affärerna har mössor och vantar kommit fram, och våra vänner pratar om hur mysigt det kommer att bli att tända ljus och dricka te under regninga dagar.
Men detta vägrar vi ju att inse. Vi tror stenhårt på att sommaren håller i sig ett tag till, den har ju nyss börjat!
Så det är bara att plocka fram kolen igen, för här kommer ett grillrecept!
Men nåväl, det fungerar alldeles utmärkt att göra i ugnen också.
Resultatet blir en mycket god pastasås med den speciella grillsmaken, som gör att vi kan hålla kvar sommaren ett litet tag till.

Det här behöver du för 4 portioner:
1 tärnad aubergine
2 hackade paprikor
4 hackade tomater
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 burk bönor, sköljda
Basilika
Olivolja
Salt & peppar
Pasta för 4 portioner
 
Gör så här:
1. Lägg aubergine, paprika och tomat på en smord plåt och ringla över olivolja.
2. Grilla i 250 grader längst upp i ugnen, eller som vanligt på en grill.
3. Efter 10minuter är det dags att röra om lite bland grönsakerna, och sedan ska dom grillas 10 minuter till.
4.Ta ur plåten och lägg alla grönsaker i en skål.
5. Pressa vitlöksklyftan över grönsakerna, och tillsätt sedan basilika och tomatpuré. Salta och peppra efter smak.
6. Mixa grönsakerna till en slät sås.
7. Rör till sist i bönorna och servera till pastan.
Linser, ärtor och bönor Pasta och nudlar Kommentarer (0) Trackbacks ()

Tomatsoppa med kikärter och fetaost

2012-08-13
 
Hej kära bloggläsare.
Vår helg spenderades på way out west-festivalen.
Ingen har väl missat att dom i år endast serverade vegetarisk mat?
Vi njöt av langos, smålandsrullar, tofuspett och värmande soppor från "En riktig soppa". 
Dom brukar dyka upp här och där och serverar goda soppor som alltid är namngivna efter banden som spelar på festivalen. På way out west fanns bland annat first soup kit och de la soup! 
Men nog om det, nu ska vi bjuda på vår soppa istället och det blir idag en tomatsoppa med kikärter och fetaost.
Vill man ha soppan vegansk är det bara att hoppa över fetaosten och toppa med något annat smaskigt.

Det här behöver du för 4 portioner:
Olivolja
1 gul lök, hackad
1 pressad vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
3 dl vatten
3 skivade morötter
1 tärning grönsaksbuljong
Salt och peppar
1 burk kokta kikärter, sköljda
150 g fetaost i kuber
Oregano
 
Gör så här:
1. Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull.
2. Tillsätt krossade tomater, vatten, morot och buljong. Låt koka i 10 minuter.
3. Mixa soppan tills den är slät.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera och toppa soppan med kikärter, oregano och fetaost.
 
 
 
 
 
Linser, ärtor och bönor Matiga soppor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Tacopaj med jalapenos och körsbärstomater

2012-08-06

Så var det måndag igen. Helgen gick snabbt och bestod av många onyttigheter.
Glass med olämpligt stora mängder chokladsås, vinbärspaj, pizza, chips och dipp, ett antal alkoholhaltiga drycker, samt denna fruktansvärt feta, men ack så goda tacopaj!
Den är perfekt att servera när man får gäster, för visst är det så att dom allra flesta gillar smaken av tacos?
Både stora och små. Inte ens den störste köttätaren kan bli besviken!

Pajdegen vi gjorde är anpassad för en form på 24cm i diameter. Totalt blev det 6 bitar lika stora som den på bilden, vilket var helt klart tillräckligt mättande för en person.

Det här behöver du:
Pajdeg
3 dl vetemjöl
120 g smör
4 msk vatten
 
Fyllning
400 g quorn eller sojafärs
3 dl creme fraiche
1 påse tacokrydda
1 dl jalapenos, hackade
2½ dl riven ost
½ dl vatten
Körsbärstomater, delade
Olja till stekning
 
Till servering är det gott med en sallad och tacosås.
 
Gör så här:
1. Börja med pajdegen. Dela smöret i mindre bitar och fördela det i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta till en fin deg. Är den för blöt, tillsätt mer mjöl, och är det för mycket mjöl kvar i bunken, tillsätt mer vatten. Låt degen sedan stå kallt en stund.
2. Sätt ugnen på 225 grader och tryck ut pajdegen i pajformen. Förgrädda i 10 minuter.
3. Bryn färsen i olja och tillsätt tacokrydda och vattnen. Låt puttra i 10 minuter.
4. Fördela färsen över pajdegen och lägg sedan på creme fraiche. Ovanpå toppar du med jalapenos, körbärstomater, och till sist osten överst.
5. Grädda i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten har fått en gyllene färg.
 
Pajer och gratänger Quorn, soja och tofu Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0