Syrlig svartvinbärssylt

2012-07-31


Åh vad det är härligt att kunna gå ut i naturens skafferi för att sedan gå hem och koka sig lite sylt.
Att behöva gå till affären för att köpa bär känns alltid lika tråkigt tycker vi.
För det första smakar det inte alls lika gott, och för det andra är det mycket roligare att plocka dom själv.
Dessa svarta vinbär hittade vi mitt i ett bostadsområde faktiskt, och ingen hade lagt märke till dom.
Då är det klart att vi tar fram hinken och plockar lite, och nu är vi 4 burkar sylt rikare!
Lite läskigt att veta exakt hur mycket socker det är i, men det kan man få unna sig ibland!

Några tips när det gäller det här receptet är att du ser till att burkarna är ordentligt rena.
För att försäkra dig om att inga bakterier ska ge sylten sällskap i burkarna kan du doppa dom i kokande vatten innan du fyller dom, alternativt köra dom i ugnen en stund. Vi körde på det sistnämnda och det fungerade bra.
Vi satte in burkarna i en kall ugn och satte värmen på 130 grader och tog sedan ut dom när ugnen hade fått den temperaturen.
Det andra tipset är att om dina bär har varit frysta innan du kokar sylten, så ska du låta dom vara otinade för att pektinet  i bären ska verka så bra som möjligt. Det är det som gör att sylten blir fast.
Åh, vad vi längtar efter att prova den här sylten till pannkakor!

Det här behöver du:
1 kg svarta vinbär, rensade och sköljda
5 dl vatten
1.1 kg socker
Några glasburkar

Gör så här:
1. Häll bären och vattnet i en kastrull och låt det långsamt koka upp.
2. När det väl kokar, sänk värmen och låt koka i 15 minuter.
3. Medan sylten kokar, försök att ta bort skummet som uppstår så gott det går. En sked fungerar bra till detta.
4. Ta bort kastrullen från värmen och häll i lite socker i taget och rör om.
5. Låt sylten koka upp igen och fortsätt att ta bort skum om det har tillkommit nytt.
6. Fyll burkarna till toppen och sätt på locken på direkten!
Smårätter och tillbehör Veganskt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Smakrik tabbouleh

2012-07-30


Förra veckan låg vi i solen och njöt på stranden, något man inte har blivit bortskämd med den här sommaren. I alla fall inte vi här i Göteborg.
Det jobbiga med en dag på stranden är att energin går ur en, och att så fort man tagit på sig kläderna för att bege sig hemåt, så börjar man svettas igen och vill ta sig ett nytt dopp. Eller hur?
Därför fick vi den briljanta idén om att göra tabbouleh som är en uppfriskande sallad baserad på bulgur.
Tabbouleh finns i en mängd olika versioner, men ingrediens som alltid består i vår version är granatäpple.
Lite knepig att kärna ur, men det är det verkligen värt. Sedan har vi citron och persilja som bidrar med en riktigt frisk smak. Bönor är också bra att ha i för att få i sig lite extra proteiner.
Tabbouleh är god som den är, men fungerar annars perfekt som tillbehör till veggo-biffar till exempel.

Det här behöver du för 4 portioner:
Ca 3dl bulgur
1 granatäpple, urkärnat
1 rödlök, finhackad
3 tomater, hackade
1 knippe persilja
1 burk svarta bönor, sköljda
Saften från en citron
 
Gör så här:
1. Koka bulgur enligt förpackningens anvisningar. Låt bulguren kallna, t.ex i ett vattenbad eller i kylskåpet. Vi kokade bulgur för 3 personer.
2. Blanda kärnorna från granatäpplet med rödlök, bönor och tomat.
3. Rör i bulguren och smaka sedan av med citron och persilja.
Linser, ärtor och bönor Ris och gryn Smårätter och tillbehör Veganskt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Gratinerad zucchini fylld med tomat, basilika och mozzarella

2012-07-23

Trots att Sara inte är något stort fan av zucchini, så blir dessa gratinerade "båtar" alltid så otroligt goda att dom är svåra att motstå.
Fyllningen kan varieras i det oändliga. Den här gången körde vi åt det italienska hållet med mozzarella, körsbärstomater och basilika. Till detta serverade vi en svamprisotto, som f.ö även den säkerligen skulle fungera som fyllning med lite riven ost på toppen.
Recept på risotto kan du hitta här!

Det här behöver du för 4 båtar:
2 zucchinis, halverade
1 pkt mozzarella, skivad
Körsbärstomater, halverade
1 kruka färsk basilika
3 msk olivolja
Salt & peppar

Gör så här:
1. Gröp ur zucchini-halvorna med en sked, men spara innehållet i en bunke.
2. Blanda innehållet med basilika, tomater, salt, peppar och olivolja.
3. Fyll zucchinin med denna blandning och toppa med mozzarella.
4. Gratinera i ugnen i 225 grader i ca en kvart eller tills zucchinin verkar mjuk och osten har börjat smälta.

Gott och blandat Kommentarer (1) Trackbacks ()

Shepherd's pie

2012-07-16
 
En klassisk engelsk pubrätt som är perfekt att göra om man har lite potatismos över i kylskåpet. Traditionellt en rätt som görs med lammfärs och utan en riktig pajbotten, men vi valde att göra den mer som en "riktig" paj, med en en frasig pajdeg, samt en fyllning av matvete och svarta bönor. Tabasco ger pajen en viss rökighet och balsamvinägern bidrar med en liten sötma i smaken. 
 
Pajdeg:
100 g smör
2½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Moset: 
1 kg potatatis
2 msk smör
1 ägg 
1 tsk vitpeppar
ca 2 dl mjölk 

Fyllningen:
1 pkt svarta bönor
1 burk matvete
3 msk tomatpuré
2 dl buljong
1 msk mjöl
2 tsk rökt tabasco
1 msk balsamvinäger
1 gul lök, hackad
2 morötter, hackade
Smör till stekning
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en gryta och låt det svalna.
2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
3. Häll smöret över mjölblandningen och jobba ihop till en deg.
4. Bred ut degen i en form och förgrädda i 10 min i ugnen. Ta sedan ut formen och låt den svalna, höj temperaturen till 225 grader.
5. Skala, dela och koka potatisarna i lättsaltat vatten.
6. Häll av vattnet från potatisarna och blanda i de övriga ingredienserna till moset. Vispa eller stampa potatisarna till ett klumpigt mos. 
7. Smält smöret till fyllningen i en stekpanna och fräs lök och morot i några minuter, tills de börjar blekna och bli genomskinliga. Skölj bönorna och matveten under rinnande vatten.
8. Tillsätt tomatpuré, buljong, tabasco, balsamvinäger, bönor och matvete. Pudra över mjölet och låt puttra på svag värme i 10 minuter. Smaka sedan av med salt och peppar.
9. Smöra sidorna av pajformen och bred sedan ut fyllningen över pajbottnen. Klicka sedan ut moset över fyllningen.
10. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills moset fått en fin, gyllenbrun färg. Servera med en grönsallad.
Linser, ärtor och bönor Pajer och gratänger Kommentarer (0) Trackbacks ()

Fylld pasta i spenatsås

2012-07-09


Idag blir det en pastarätt. Svamp, spenat och vitlök är ju tre smaker som aldrig misslyckas ihop, och det är ingredienserna som denna sås består av. Helst ska den serveras med en gång, annars blir det som på bilden, ganska torrt. Vi var nämligen tvugna att vänta lite med maten. Det var lika gott ändå, men inte alls lika krämigt som från början. Pasta har ju en tendens att dra åt sig vätska.
Svamp, pasta och ost-sort går sjävklart att byta ut mot sina egna favoriter.

Det här behöver du för 4 portioner:
300 g valfri pasta (vi tog färsk, fylld pasta, mycket gott!)
200 g champinjoner, skivade
Oregano
3 dl grönsaksbuljong
2 msk citronsaft
1 förpackning creme bonjour med smak av vitlök och örter
200 g tinad bladspenat
Salt och peppar
Olivolja till stekning
 
Gör så här:
1. Koka pastan.
2. Hetta upp en panna med olivoljan och stek champinjonerna i ca 8 minuter eller tills du tycker att dom ser goda ut.
3. Rör ner oregano, buljong och citronsaft. Låt koka i 10-12 minuter.
4. Rör ner creme bonjour och spenat och låt såsen puttra på svag värme i 3 minuter.
5. Spä på med lite mer vatten vid behov och blanda sedan i pastan och rör om så att allt blandas väl.
6. Krydda efter behag.
Pasta och nudlar Kommentarer (0) Trackbacks ()

Quornbitar marinerade i ingefära, vitlök och curry.

2012-07-02


Den här rätten blev snabbt en favorit då den innehöll så många goda smaker, trots få ingredienser. Lyxig studentmat skulle vi kunna säga. Men om sanningen ska fram, så kanske den fick lite väl mycket hetta från curryn. Vi använder extra stark curry, så om ni också gör det kan ni nog nöja er med en 1 matsked istället för 1½ som gäller för vanlig curry.

Det här behöver du:
3 msk riven ingefära
3 pressade vitlöksklyftor
1½ msk curry
3 dl turkisk yoghurt
500 g quorn i bitar
 
Gör så här:
1. Blanda ingefära, vitlök, curry och yoghurt.
3. Marinera quornbitarna i blandningen i en halvtimme.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Lägg quornbitarna tillsammans med marinaden i en ugnsfast form och tillaga i ugnen i ca 20min.
5. Servera till ris.
Quorn, soja och tofu Kommentarer (3) Trackbacks ()

RSS 2.0