Ris- och linscurry med garam masala

2012-03-13


Garam masala är en indisk kryddblandning vars innehåll kan variera från region till region, men gemensamt för de flesta är att de inte är lika  kryddstarka som andra indiska blandningar. Istället är det en frisk, rik blandning av kryddor som sätter mycket smak i maten. Färdigt garam masala-pulver finns att köpa i kryddhyllan, men om du kan rekommenderar vi att du gör blandningen själv, så att alla smaker blir så tydliga och färska som möjligt. Har du inte hela kryddor, ersätt med en liknande mängd pulver. Kryddor som lätt tar över smaken är kanel och kardemumma, så de kan du vara lite mera sparsam med.

Du behöver för fyra portioner:
4-5 tsk garam masala-pulver eller
½ msk kardemummafrön
1 msk korianderfrön
1 msk hel spiskummin
1 tsk hela svartpepparkorn
1 tsk hela nejlikor
1 liten kanelstång, ca 4-5 cm
2 lagerblad
1 lök, hackad
3 vitlöksklyftor, pressade
2½ dl basmatiris
2½ dl röda linser
7½ dl grönsaksbuljong
salladslökar till garnering
olja till stekning

Gör så här:
1. Krossa kanelstången lätt. Rosta samtliga (hela) kryddor i en torr, het stekpanna i några minuter, tills de doftar
2. Krossa alla kryddor i en mortel tills de blivit ett fint pulver
3. Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken, vitlöken och kryddorna tills löken mjuknat
4. Rör ner riset och linserna, fräs i två minuter till
5. Slå på buoljongen och låt det koka upp
6. Sjud på låg värme i 15-20 minuter, tills riset mjuknat och buljongen kokat in. Tillsätt mer vatten om det inte mjuknat när buljongen är borta.
7. Skiva salladslöken och garnera curryn med den


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0