Stekta rödbetor med ångkokta rotfrukter och senapssås

2012-11-19
 
Nyligen besökte jag (Tobias) Tallinn med några klasskamrater och fick där lite inspiration till denna rätt. Vi botaniserade lite bland de estniska restaurangerna och vad som verkade gå igen hos många av dom var rotfrukterna, senapen, honungen och det fantastiska grova brödet, fyllt med nötter och torkad frukt. Innan vi tog flyget hem igen köpte jag med mig en limpa bröd och en stor skopa inspiration och väl hemma kokade vi ihop något som verkade stämma överens med den östeuropeiska matkulturen. 

Man behöver inte överdriva med honungen i den här rätten, för både kålroten och rödbetorna blir härligt söta när dom är ordentligt tillagade. Kom bara ihåg att steka rödbetorna ordentligt, för halvråa betor smakar jord! Till maten gjorde vi en grönsallad och ett par skivor estniskt bröd, rostat någon minut på varje sida i en panna med smör.
 
Du behöver, för fyra portioner:
Rödbetorna:
4 stora rödbetor, skalade och klyftade
2 röda äpplen, skivade
2 röda lökar, klyftade
1 msk honung
1 tsk salt
1 dl färsk kruspersilja, hackad
Smör till stekning
 
Senapssåsen
1 msk bruna senapsfrön
3 schalottenlökar, tunt skivade
2 msk äppelcidervinäger
1,5 dl vitt vin
1 dl vatten
3 msk dijonsenap
2 dl grädde
½ dl mjölk
1,5 tsk potatismjöl
Smör till stekning
Salt & peppar
 
800g kålrot
3 stora morötter
 
Gör så här:
1. Börja med att rosta senapsfröna till såsen i en torr stekpanna, tills dom börjar knäppa och sprätta. Ställ dom sedan åt sidan för att svalna.
2. Smält rikligt med smör i en stekpanna och fräs på rödbetorna på medelhög värme. Salta.
3. Låt rödbetorna steka under lock tills de är genomstekta och mjuka, cirka 20-25 minuter.
4. Medan rödbetorna steks, skala och tärna kålroten och morötterna i 1-1,5 cm stora kuber. 
5. Ångkoka först kålroten i 5 minuter i en gryta och tillsätt sedan morötterna. Låt ångkoka i ytterligare 15-20 minuter under lock, tills allt är genomkokt.
6. Smält smöret till såsen i en gryta och fräs löken gyllenbrun.
7. Tillsätt äppelcidervinägern och koka tills all vätska kokat in.
8. Tillsätt vin, vatten, salt och peppar och låt sjuda i 5 minuter.
9. Sila såsen och häll sedan tillbaka den i grytan. Tillsätt senap och grädde.
10. Krossa senapsfröna i en mortel och tillsätt dom också. Låt sjuda i 5 minuter.
11. Blanda mjölken och potatismjölet grundligt och vispa sedan ner det i såsen, tills den tjocknat.
12. När rödbetorna är klara, ställ dom åt sidan, smält nytt smör i pannan och tillsätt äpplena, löken och honungen.
13. Låt steka i 5-10 minuter, tills allt mjuknat något. 
14. Häll tillbaka rödbetorna och tillsätt den hackade persiljan. Låt allt bli jämnvarmt.
Laban Carlsson

Hej!

Rädda Djuren-klubben är en klubb för barn som älskar djur! Alla klubbmedlemmar får tidningen Rädda Djuren som kommer 2 gånger/år och brevutskick som kommer 4 gånger/år. I tidningen får barnen lära sig om roliga, spännande och smarta djur. De får goda recept och kluriga pyssel. I brevutskicken får barnen pyssel, klistermärken affischer och annat kul. Vi har också en webbsida som uppdateras varje vecka med nya fakta om djur. Här finns även barn som utsetts till Djurens Hjälte. Alla barn som gör något bra för djuren kan bli utsedda till Djurens Hjälte.

Vi tycker att det är viktigt att lära barn om djur. Vi hoppas och tror att kunskap och intresse leder till respekt för djuren.

Vill ni hjälpa oss att sprida Rädda Djuren-klubben till många fler barn? Det kan ni göra genom att ha en banner på er sida med en länk till vår webbsida raddadjuren.se

http://www.raddadjuren.se/bilder-till-din-blogg-eller-hemsida/


Med vänliga hälsningar
Laban Carlsson
--------------------------------------------
Djurens Rätt
Fjärde Långgatan 18 | 41327 Göteborg
Växel: 08-555 914 00
E-post: laban.carlsson@djurensratt.se


Svar: Självklart :)
intebarasallad.blogg.se

http://www.raddadjuren.se/
2012-11-26 14:32:31


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0