Svampsås på trattkantareller

2012-11-12
 
Om det är något som verkligen hör hösten till så är det svampplockning. Det är så avslappnande att gå ut i skogen och känna alla dofterna, höra fåglarna kvittra och plocka svamp som ploppar upp ur marken till höger och vänster. Just trattkantareller är en personlig favorit, då man alltid hittar sådana stora mängder av dom när man är ute i skog och mark. Dessutom smakar dom så fantastiskt när dom är riktigt färska att man inte behöver buljong eller fond för att öka smaken. Det här är en mycket enkel, klassisk svampsås som vi serverade till vegetariska pannbiffar och hemlagat potatismos. Inga krångligheter, bara traditionell husmanskost!

Du behöver, för 4 portioner: 
1 liter färska trattkantareller eller 25g torkade
3 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
½ tsk soja eller såskulör
Salt & peppar
 
Gör så här:
1. Använder du torkad svamp, blötlägg dom i ljummet vatten i 45 minuter. Häll sedan av det mesta av vattnet, men spara cirka en deciliter.
2. Förväll sedan svampen på medelvärme i en kastrull. Tillsätt lite vatten (eller svampspadet om du använder torkad svamp) och låt all vätska lämna svamparna.
3. Koka svampen tills nästan all vätska kokat in och tillsätt sedan smöret.
4. Smält smöret under omrörning tills det börjar knäppa, 3-5 minuter.
5. Pudra över mjölet, blanda och tillsätt därefter 1 dl mjölk.
6. Låt mjölken koka upp under konstant omrörning, tills det tjocknat, och upprepa proceduren några gånger,även med grädden,  tills all mjölk och grädde har förbrukats.
7. Låt koka på svag värme under omrörning i 5-10 minuter. 
8. Tillsätt soja för att färga såsen och smaka av med salt och lite peppar.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0