Parmigiana - Tomatgratinerad aubergine

2012-10-29
 
Detta är en mycket smakrik och fyllig gratäng som ursprungligen härstammar från södra Italien och Sicilien.
Den kan verka tunn och lite väl simpel i utformningen, men den är en verklig smakexplosion och mycket mättande. Vi serverade den här gratängen med en fräsch grönsallad och vitlöksmarinerade oliver.
Detta är en jättebra rätt för någon som innan varit lite skeptisk till aubergine.
Detta eftersom man först "torkar" skivorna och sedan panerar dom med ägg och mjöl, så att  auberginen i gratängen inte blir så blöt och sladdrig.
 
Det här behöver du för fyra portioner:
Tomatsåsen:
1 burk krossade tomater
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1,5 tsk torkad basilika
1 tsk socker
Salt & peppar
Olja till stekning

Gratängen:
3 auberginer
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, riven
125g mozarellaost
Salt
Olja till gratineringen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva auberginerna i 0,5 cm tjocka skivor
2. Salta skivorna och lägg dom på en lutande skärbräda eller i ett durkslag. Låt stå i 30 minuter, tills vätskan runnit ur dom.
3. Värm upp oljan till såsen i en liten gryta och fräs lök och vitlök på medelvärme, tills dom mjuknat.
4. Tillsätt tomater, salt, peppar, basilika och socker. Låt sjuda under lock i 30 minuter.
5. Smörj en ugnsfast form med olja. Vispa äggen och vänd aubergineskivorna först i äggsmeten, sedan i mjölet. Placera dom sedan i ugnsformen och stek dom i ugnen i 10 minuter. Vänd dom efter halva tiden.
6. Dela aubergineskivorna i två till tre mindre bitar och varva dom sedan med tomatsås och ost i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås och gratinera sedan gratängen i 15 minuter.
Pajer och gratänger Kommentarer (0) Trackbacks ()

Wokat ris med omelett

2012-10-22
 
En wok kan kännas ganska alldaglig och simpel, och en omelett likaså!
Men gör vi en rätt med båda delar blir det lite festligare.
Detta är en snabb och väldigt okomplicerad rätt som inte behöver någon närmare beskrivning än så. :)

Det här behöver du för 4 portioner:
3 ägg
250g körsbärstomater, delade
100 g haricot verts
½ squash, finstrimlad
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk soja
Kokt jasminris för 4 personer
Olja till stekning
 
För veganskt recept: Skippa äggen och byt ut dom mot något annat som du tycker om! Broccoli kanske?

Gör så här:
1. Knäck äggen i en skål och blanda dem slarvigt med en gaffel.
2. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och häll i äggen. Vrid pannan tills äggen täcker hela stekytan.
3. Stek på medelvärme i en minut och lyft sedan på omeletten, vinkla pannan och se till så att äggsmeten på toppen rinner ner under omeletten.
4. Stek ett par minuter till, tills toppen fått en fast form och stjälp sedan ur omeletten och låt den svalna.
5. Hetta upp ny olja i pannan och stek löken plus vitlöken under omrörning i nån minut.
6. Släng på haricot vertsen och squashen och stek några minuter till, tills grönsakerna mjuknat.
7. Skiva under tiden omeletten i 2 cm tjocka skivor
8. När grönsakerna är mjuka, tillsätt ris och soja i pannan och fräs tills riset blivit riktigt hett. 
9. Avsluta med att lägga i omelettskivorna och tomaterna. Låt allt bli jämnvarmt innan servering.
Gott och blandat Ris och gryn Kommentarer (0) Trackbacks ()

Skogsöron och blandade grönsaker i sesamsås

2012-10-15


För ett tag sedan fick vi en sån himla lust på kinamat!
Och istället för att gå ner till den lokala kinarestaurangen plockade vi fram några ingredienser vi hade där hemma som passade utmärkt för ett gott recept.
Med soja, böngroddar, sesamolja och svamp kan man inte misslyckas!
Svampsorten heter skogsöron och går att få tag på i kinabutiker, men kanske också i välsorterade affärer? Hittar man ingen kan man välja sin favoritsvamp istället.
Rätten serveras kall till förslagsvis ris eller nudlar.

Det här behöver du för 4 portioner:

50g torkade skogsöron
1 morot, strimlad
5 dl vatten
100 g böngroddar
1/4 gurka, urgröpt och strimlad
½ buljongtärning
2 msk äppelcidervinäger
1 msk strösocker
2 msk sesamolja
1 msk soja
½ tsk salt
Nudlar eller ris till servering

Gör så här:
1. Lägg svampen i blöt i en kvart och när det är klart strimlar du den.
2. Koka upp vattnet och lägg i svamp, morot och böngroddar. Låt koka i ca 5 minuter.
3. Häll upp grönsakerna du kokade i ett durklag och spola av med kallt vatten. Låt rinna av.
4. Smula buljongtärningen i en skål och tillsätt äpplecidervinäger, sesamolja, socker, soja, och salt. Rör om.
5. Tillsätt alla grönsaker och rör om ordentligt. Låt stå i ca 20min före servering.




 
Ris och gryn Veganskt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Risottofyllda paprikor

2012-10-08


Detta är ett favoritrecept, så varför vi inte har publicerat det tidigare är en gåta!
Men bättre sent än aldrig.
Det funkar så klart att göra vilket risottorecept man vill, och denna gång valde vi att skippa parmesanosten som annars rörs i på slutet för att få en krämigare konsistens. Då blir receptet genast veganskt dessutom.
Det gillar vi!
Eller varför inte prova på en svamprisotto?
Oavsett så blir risotto + paprika en väldigt god kombo.

Det här behöver du:

3 st schalottenlökar, finhackade
1 buljongtärning
1 vitklöksklyfta, pressad
4 dl arborioris
ca 7 dl vatten
3 dl vitt vin
4 st paprikor
Salt & peppar
Olja till stekning

Gör så här:
1. Skär av "hatten" på paprikorna och gröp ur dom.
2. Koka dom mjuka i lättsaltat vatten.
3. Fräs löken och vitlöken mjuk i lite olja i en stor kastrull.
4. Tillsätt riset och rör om. Tillsätt sedan lite av vinet i taget och lägg till sist i buljongtärningen.
5. Låt all vätska koka in, och spä sedan på vattnet allt eftersom. Om riset fortfarande inte är klart efter att du har hällt på 7 dl är det bara att fortsätta att spä på, men kom ihåg att bara ta lite i taget. Rör om ofta.
6. Fyll paprikorna med risotton och gratinera i ugnen på 225 grader i ca en kvart.
 
Ris och gryn Veganskt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Korvgryta med "Chörizo" från Astrid och aporna

2012-10-01


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Astrid och apornas produkter är svåra att inte tycka om, man blir glad bara av att se på illustrationerna på deras förpackningar.
Vi skulle önska att det fanns en stor Astrid och aporna-butik här i Göteborg så att man kunde få smaka på allt spännande dom har.
För ett par helger sen fick vi i alla fall med oss denna veganska korv från bra-mat-mässan!
Väl hemma blev det till att laga en chorizo, nej vänta nu, en chörizo-gryta!
Första tuggorna var lite skeptiska, men när vi vant oss blev det riktigt gott!
Den smakade lite mer än vad vi är vana vid när vi äter veg-korv.
Dock var den ganska mjuk och konstig i konsistensen.
Grytan i sig var väldigt lätt att slänga ihop och var himlars god.

ps. tydligen säljs denna veganska korv på 7eleven! Finns den inte i din butik, be dom att ta in den!

Det här behöver du för 2 portioner:
Pasta för två personer
1 rödlök, skivad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 paprika, delad i lagom stora delar
1 pkt Chörizo från Astrid och aporna, eller annan vegkorv med smak
10 st körsbärstomater, halverade
1 näve oliver, delade
Salt & peppar
1 msk rödvinsvinäger
Olja till stekning

För veganskt recept: Byt ut pastan mot kokt potatis eller ris
 
Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. Frös rödlök och vitlök mjuk i lite olja.
3. Tillsätt paprikan och korv och stek tills det blivit varmt och fått lite färg.
4. Smaka av med salt, peppar och rödvinsvinäger.
5. Servera till pastan och toppa med körsbärstomater och oliver.
Grytor Veganskt Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0