Hummus

2012-09-24
 
Hummus är en röra gjord på kikärtor, ursprungligen från arabvärlden, som har blivit mycket populär i Sverige på senare tid. Hummusen är mångsidig och kan användas som dipp, pålägg eller som ett tillbehör vid en större middag. Till exempel serverade vi hummus till den här rätten, och det funkar även perfekt till den populära rätten falafel.
Med förkokta kikärtor på burk och en bra matberedare, är hummus fruktansvärt enkelt att göra.
Det enda som egentligen kan ställa till problem är om man inte hittar någon tahini, en pasta gjord på sesamfrön. Den finns inte i alla mataffärer, men har precis som hummusen blivit vanligare på senare år.
Den går att hoppa över, men då försvinner även en del av smaken som gör denna röra unik.

Samtidigt vill vi passa på att tipsa om tzay! Ett fantastiskt alternativ till kött som ni kan se på bilden.
Bra med tuggmotstånd och lite trådigt, som man ibland kan sakna som vegetarian.
Tyvärr är detta substitut fruktansvärt dyrt, men ibland kan man få unna sig.
Spetten på bilden är köpta på Ica Focus i Göteborg. Man köper dom färdigmarinerade och det finns flera smaker att välja på. Den ena vi köpte var med mangosmak, och den andra hade en rökigare smak vilket gjorde att det nästan smakade precis som kött.
Tzay går också att laga själv, men det blir en annan historia!


Du behöver, för sex portioner:
2 burkar kikärtor, 800g
1 msk olivolja
½ dl tahini
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk pressad citron
2 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
Vatten

Gör så här:
1. Mixa kikärtorna lätt i en matberedare.
2. Tillsätt olja och tahini och börja mixa igen.
3. Medan du mixar, tillsätt vatten droppvis tills hummusen är ordentligt mixad och har uppnått en krämig konsistens. Den får inte vara för vattnig!
4. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt spiskumminen.
5. Smaka av med citron och salt.
Linser, ärtor och bönor Smårätter och tillbehör Veganskt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Puré av rotselleri med ingefärs- och vitlöksstekt tofu

2012-09-10
 
Ojoj. Här kommer ett riktigt lyxigt veganskt recept som vi har lånat från den här boken.
Fast vår version blev ju inte särskilt snygg, men så är vi ju lata också och spritsade inte moset.
Vi blev något chockade när vi läste receptet och såg "1 dl hackad vitlök" och valde att nöja oss med fem stycken vitlöksklyftor. Fast vitlöken tog ändå inte över, så om ni vågar är det bara att köra på 1 dl.
Det kanske är bra för höstförkylningen som dom flesta verkar ha drabbats av nu!
Att byta ut potatisen mot rotselleri och göra puré var också väldigt lyckat och kommer definitivt att göras om.
Till detta goda serverade vi en morotssallad med sesamolja och lite sesamfrön. Gott!

Det här behöver du för 4 portioner:
1 rotselleri, skalad och tärnad
1 dl finhackad ingefära
5 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk olivolja
2 msk soja
800 g naturell tofu, tärnad
2½ dl havregrädde
1 tärning grönsaksbuljong
½ tsk vitpeppar
 
Gör så här:
1. Koka tärningarna av rotselleri tillsammans med buljong tills dom är mjuka, ca 10 minuter.
2. Fräs så länge vitlök och ingefära i olivolja och tillsätt sedan soja och tofutärningar. Rör om försiktigt.
3. Smörj en ugnsform och placera tofuröran i mitten av denna.
4. Häll av vattnet från rotsellerin och använd en elvisp eller annat valfritt redskap för att göra en puré.
5. Tillsätt grädde och vitpeppar och spritsa sedan purén runt tofuröran.
6. Gratinera i mitten av ugnen i 20 minuter i 200 graders värme.
Quorn, soja och tofu Veganskt Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0