Snabb spenatpasta

2011-05-29



Detta blev jag, Sara, bjuden på av min vän Lisa en gång!
Hon hade själv blivit bjuden på det av en annan kompis, och nu är det min tur att föra denna rätt vidare!
Vi gör nog allihopa på vårt egna sätt, men grunden är ungefär densamma.
Den är billig, går jättesnabbt att göra och är jättegod! 
Ett tips är att tillsätta fetaost också om man vill.

Det här behöver du för 4 portioner:
1 msk smör
6 skivade champinjoner
2 klyftor pressad vitlök
600 g tinad spenat
1 förpackning körsbärstomater, hackade
2 dl grädde
Pasta för 4 portioner
Salt & peppar

Gör så här:
1. Koka pastan.
2. Smält smöret i en stekpanna och fräs spenaten tillsammans med vitlöken en stund.
3. Tillsätt tomater, champinjoner och grädde. Låt koka ihop, men bara en liten stund.
4. Salta & peppra ordentligt.

Pasta och nudlar Kommentarer (0) Trackbacks ()

Gurksoppa med pepparrotsgrädde

2011-05-28



Det här var ingenting som föll oss i smaken, men kanske att vi hade gillat det bättre om vi hade silat soppan.
Smaken påminde lite om spenatsoppa! Det var visserligen flera år sen nån av oss åt spenatsoppa, men det var dit våra tankar gick.  Grädden smaksatt med pepparrot som vi serverade till var mycket trevlig!
Verkar det spännande tycker vi att ni skall testa, kanske tycker ni bättre om soppan än vad vi gjorde!

Det här behöver du för 4 portioner:
2 hackade gurkor, ca 700 g
1 hackad gul lök
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
1 tsk körvel
några droppar tabasco
1 dl grädde
1 msk pepparrot
1½ dl vispgrädde

Gör så här:
1. Mixa gurkorna och löken ordentligt.
2. Koka upp vattnet och rör ner alla ingredienser förutom dom 2 sista.
3. Låt soppan koka i 1-3 minuter.
4. Vispa grädden och smaksätt med pepparrot. Servera till soppan.

Matiga soppor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Liten och söt västerbottenpaj

2011-05-26



Dessa pajer är något som både mage och ögon blir glada utav.
Förstår inte varför, men på något sätt blir det roligare att laga mat när man får göra det med små, färgglada pajformer. Att äta upp dessa pajer känns lite som att skära den första biten av en riktigt fin tårta som man inte vill förstöra, men när man väl har tagit första tuggan så känns det bättre, för oj vad gott det var.
Tänk på att skydda sparrisen med aluminumfolie om pajerna måste vara en stund i ugnen. Det gjorde inte vi, som ni ser.

Det här behöver du för 6 små pajer:
Pajdeg:
5 dl dinkelsikt
160 g smör
2 msk vatten
1 tsk salt
Fyllning:
250 g sparris
2 ägg
1½ dl gräddfil
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
175 g riven västerbottenost
1 msk rosépeppar
Till servering:
Färskpotatis
Gräddfil
Gräslök

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla ingredienser till pajdegen och forma till en deg.
3. Bred ut degen i små portionsformar och låt den förgräddas i ca 10min. 
4. Skiva av den understa delen på sparrisen och låt koka i lättsaltat vatten tills den har blivit mjuk, också ca 10min. 
5. Skär sparrisen i små bitar, men spara toppen. Fördela sedan småbitarna i portionsformarna. 
6. Vispa samman ägg, gräddfil, salt, peppar och ost. Fördela sedan också detta i formarna.
7. Sätt i en sparristopp eller två i varje form och låt grädda i mitten av ugnen tills äggstanningen har stelnat, ca 30 min.   
8. Strö över rosépeppar och servera med kokt färskpotatis och gräddfil med gräslök.

Pajer och gratänger Kommentarer (0) Trackbacks ()

Burritos med spenat och röda linser

2011-05-25



Burrito betyder liten åsna, men det är tack och lov inte vad denna rätt innehåller!
Den innehåller spenat och röda linser i en perfekt kombination med fetaost. Fast det bästa i denna rätt var hör och häpna; dom torkade aprikoserna. Dom fick en väldigt god smak efter att ha varit i ugnen.
Vi kan tycka att denna bild inte alls ger maträtten någon rättvisa, då bara en tortilla ser ganska tråkig ut, men det är så klart insidan som räknas, som alltid.

Det här behöver du 6 burritos:
250g fryst bladspenat
1 dl röda linser
1 hackad gul lök
3 hackade vitlöksklyftor
1½ tsk spiskummin
1½ tsk torkad oregano
1 dl torkade och strimlade aprikoser
200 g fetaost
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
6 tortillabröd
1½ dl riven ost
olja
1 strimlad rödlök
3 skivade tomater
1 finhackad chili

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225grader. 
2.Tina spenaten och krama ur vattnet. Koka linserna mjuka, ca 10 min.
3. Fräs löken och vitlöken i lite olja tills dom mjuknar. Tillsätt sedan spenat och kryddor och fräs några minuter till.
4. Rör ner aprikoserna, linserna och smula ner fetaosten. 
5. Fyll tortillabröden med fyllningen och rulla ihop dom, lägg dom sedan i en smord form och strö över osten. 
6. Gratinera i ugnen i 10min medan du fräser rödlök, tomat och chili tills det är mjukt.  

Linser, ärtor och bönor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Per Ekelunds (Kött)färssås

2011-05-23


Vi är medvetna om att det inte var längesen vi publicerade en färssås här på bloggen, men vi fick det här receptet av en arbetskompis och ville så gärna prova det. Hans variant hade köttfärs och riktig bacon, men det ersattes lätt av quornfärs och baconimitation från Hälsans kök. Vi misstänkte att det skulle vara lite kaka på kaka, men "bacon"-smaken var tydlig. Nyckeln till en lyckad sås är, enligt Per, ett gott vin, riven rotselleri och en lång koktid. Det här är ingen snabbmat, det ska göras långsamt och försiktigt! Det blev en stor sats, så halvera receptet om det är till fyra personer.

Du behöver, för 6-8 portioner:
800g krossade tomater/hela tomater på burk
1,5 dl rött vin
1,5 msk rörsocker
½ buljongtärning
2-4 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, finhackade
1½ tsk salt
1½ tsk nymalen svartpeppar
1 msk torkad oregano/basilika
400g quornfärs
120g bitar a la bacon
5 champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
200g rotselleri, riven
1 morot, riven
Pasta till servering

Gör så här:
1. Blanda tomaterna, vinet, sockret, buljongen, tomatpurén och hälften av vattnet i en gryta. Låt det koka upp.
2. Sänk värmen och tillsätt saltet, pepparn, oreganon och vitlöken. Låt småkoka i minst en timme, gärna längre.
3. Under tiden, stek löken i smör och olivolja långsamt tills den börjar bli glansig.
4. Tillsätt moroten och rotsellerin och stek tills det börjar mjukna, cirka 5 minuter.
5. Tillsätt svampen och stek i någon minut till. Lägg sedan upp grönsakerna på ett fat.
6. Stek quornfärsen och baconbitarna i 5-10 minuter tills de fått färg.
7. Tillsätt såsen och grönsakerna. Låt det koka upp.
8. Smaka av såsen, och tillsätt mer kryddor, socker eller vin efter smak. Är såsen för torr, tillsätt mer vatten.
Quorn, soja och tofu Kommentarer (0) Trackbacks ()

Seitan - Köttersättning

2011-05-19
Seitan är, vad vi har förstått, en produkt som härstammar från Kina och var något som tillverkades av munkar. Denna rätt består av det vetegluten som i vanliga fall ger matbröd sitt trådiga, luftiga innanmäte och Seitan består nästan uteslutande av gluten, så bjud inte glutenallergiker på det här! Det var en lång, omständig men ganska lätt procedur att tillverka seitan och resultatet blev en köttersättning med väldigt bra tuggmotstånd. Och trots innehållet smakade det inte bara vetemjöl! Man kan använda vanligt mjöl till seitan, men vetemjöl special innehåller mer protein, som gör rätten till en bättre köttersättning.

Du behöver, för 300g seitan:
10 dl vetemjöl special
Vatten
Gott om tid
2 l vatten, 4 msk soja och 2 tsk riven ingerfära till buljong.

Gör så här:
1. Häll mjölet i en rymlig bunke och häll på vatten, lite åt gången.
2. Arbeta ihop degen i minst 10 minuter, tills den blir slät men inte klibbig. Tillsätt mer mjöl/vatten efter behov.
3. Fyll bunken med vatten och låt degen vila i vattnet i 2 timmar.
4. När degen vilat klart, knåda den försiktigt men bestämt mellan händerna tills vattnet blivit helt vitt.
5. Byt ut vattnet och upprepa tills vattnet inte förgas vitt längre. Målet är att tvätta bort all stärkelse ur mjölet och när degen börjar bli trådig och elastisk är du på rätt väg. Försök behålla formen på degen när du knådar.
6. Ta upp degen ur vattnet och låt den vila. Koka upp buljongen i en rymlig gryta.
7. Lägg ner degen i buljongen och låt den sjuda, inte koka, i en timme.
8. Låt degen svalna. Den är nu klar att marineras, stekas, grillas eller frysas ner för att användas senare!
Quorn, soja och tofu Kommentarer (0) Trackbacks ()

Satayspett med jordnötssås och gurksallad

2011-05-18

Thailändska satayspett var min och Saras favoriträtt ett tag för några år sedan och det var dom som ledde in mig på mitt matlagningsintresse. Spettens smak domineras av chilipastan och kan doseras efter smak och tolerans för hetta. Detta gäller även för såsen, som för övrigt är pricken över i:et i den här rätten. Den är definitivt ett måste, den kan göras dagen innan och serveras kall, precis som gurksalladen. Såsen och marinaden ska egentligen kryddas med thailändsk fisksås, men vi bytte ut den mot soja, vilket gjorde rätten helt vegansk! Vi använde den seitan vi gjorde dagen innan till spetten, men man kan använda quornfiléer eller tofu om man föredrar det.

 

Du behöver, till 4 portioner (8 spett)

Marinaden: 2 tsk röd currypasta

1 tsk svartpeppar

4 msk rapsolja

2 msk soja

2 msk pressad lime

2 msk råsocker

Spetten: 8 grillspett

300g seitan/tofu/quornfilé

½ röd paprika

½ gul paprika

4 solo/kinesiska vitlökar

125g minimajs

Jordnötssåsen: 100g salta jordnötter

400 ml kokosmjölk

2 msk röd currypasta

3 msk soja

1 msk råsocker

1 msk pressad lime

Gurksallad: 1 gurka

1 röd chili

3 msk vatten

2 msk strösocker

1 msk ättiksprit, 12%

2 krm salt

Jasminris till servering

 

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till marinaden.

2. Skiva seitanen i små bitar och blanda dem med marinaden i en påse. Låt stå i kylen i några timmar, helst över natten.

3. Skiva gurkan tunt med en osthyvel, kärna ur och finhacka chilin.

4. Blanda vattnet, sockret, ättikspriten och saltet i en skål, blanda det med gurkan och chilin och låt det stå i kylen, helst över natten.

5. Mixa eller finhacka jordnötterna ordentligt.

6. Blanda alla ingredienser till såsen i en gryta och låt det koka upp.

7. Låt såsen småkoka i 45 minuter, tills den blivit tjock och krämig.

8. Sätt ugnen på 250 grader grill och lägg grillspetten i blöt i 30 minuter.

9. Strimla paprikan, dela majsen och skala och halvera vitlökarna.

10. Varva grönsakerna och seitanen på spetten och grilla dem på aluminiumklätt galler längst upp i ugnen i 20 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Quorn, soja och tofu Kommentarer (0) Trackbacks ()

Lasagne med keso och morötter

2011-05-18



Letade och letade efter detta recept i den här bloggen, men kunde inte hitta det.
Ber om ursäkt om det skulle vara så att detta är andra gången det dyker upp, säg gärna till då.
För saken är att det är helt oförståreligt om det inte redan finns, för detta är bland det bästa vegetetariska recept vi har. Ni bara måste prova det! Allra godast är den om man låter den svalna lite innan servering.

Det här behöver du för en form lasagne:
5 rivna morötter
250 g keso
400 g krossade tomater
4 dl vatten
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl riven ost
1 msk persilja
Salt & peppar
Lasagneplattor
Olja

Gör så här: 
1. Bryn morötterna och lökarna i lite olja i en kastrull och häll sedan krossade tomater och vatten. Låt koka i 15minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Häll i keson och persiljan, salta och peppra efter smak.
4. Varva såsen med lasagneplattor, börja och sluta med såsen. Toppa med den rivna osten.
5. Gratinera i ugnen i ca 30 min tills plattorna är mjuka.

Pajer och gratänger Pasta och nudlar Kommentarer (0) Trackbacks ()

Smulpaj med hallon

2011-05-15



Så lätt, så lätt.
Så gott, så gott.
Behöver inte säga mer.

Det här behöver du för ca 4 portioner:
Ca 200g frysta hallon
2 tsk potatismjöl
175g smör + lite till för att smöra formen
3 + 4 msk socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj en pajform 25cm i diameter.
3. Fyll formen med hallon och strö över 3msk socker
4.Smält smöret och rör ner 4msk socker,vetemjöl, potatismjöl och havregryn.
5. Blanda massan och täck hallonen med den.
5. Grädda pajen i ca 30 min. Servera med vaniljsås eller glass.

 

Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

Smördegspizzor

2011-05-15



Igår blev det sen frukost, eller kanske brunch rättare sagt.
Det blev små minipizzor gjorda på smördeg. Väldigt lätta att göra och goda efter en hård fredagskväll.

Det här behöver du för 6st:
2 ark smördeg
1 tomat
1 ägg
Pesto
Salt & peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200grader.
2. Kavla smördegsarken till dubbel storlek och dela dom i tre delar.
3. Skiva tomat.
4. Bred på peston på smördegen och lägg på tomaterna.
5. Salta & peppra och pensla kanterna med ett ägg.
6. Ha dom i nedre delen av ugnen i ca 20 min.

Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

Gratinerad portabella med pyttipanna

2011-05-12


En lite udda kombination kanske, men en väldigt god sådan. Svamparna blev väldigt saftiga och goda och vi lyckades äntligen med den perfekta pyttipannan också. Nyckeln till succé var hög värme på stekpannan, enkelt och genialt! Om portabella inte går att få tag på så kan du alltid köra med de största champinjonerna du kan hitta
.

Du behöver, för fyra portioner:
Svamparna: Fyra, stora portabellasvampar
En liten purjolök, strimlad
1 dl ströbröd
3 dl riven ost
Salt & peppar
Pytten: 6 mjöliga potatisar, tärnade
2 morötter, tärnade
3 stjälkar blek/stjälkselleri, hackade
100g rotselleri, tärnad
½ gul lök, hackad
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Olja och smör till stekning
Tomatsåsen: 8 soltorkade tomater i olja, avrunna och strimlade
8 gröna oliver, skivade
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk tomatpuré
1 msk ajvar relish
½ tsk sambal oelek
1 dl vatten

Gör så här:
Svampen: 1. Sätt ugenen på 225 grader.
2. Plocka bort fötterna på svamparna och lägg dem åt sidan. Rensa svamparna om det behövs.
3. Finhacka fötterna och fräs dem med purjon i olja tills de mjuknat.
4. Blanda fräset med osten och ströbrödet, salta och peppra efter smak.
5. Lägg fyllningen i svamphattarna och ungsbaka dem i mitten av ugnen tills de fått färg, cirka 10 minuter.
Pytten: 6. Hetta upp oljan och smöret till pytten och fräs löken tills den mjuknar.
7. Dra upp värmen på plattan och tillsätt de övriga grönsakerna.
8. Fräs tills de börjar bli bruna och sänk sedan värmen något. Låt steka i cirka 20 minuter tills de mjuknat helt. Rör om då och då. Salta och pappra mot slutet av stekningen
Såsen: 9. Fräs oliverna, tomaterna och vitlöken i lite olja från tomaterna i några minuter.
10. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom vattnet, och fräs några minuter till.
11. Mixa såsen med en stavmixer och tillsätt sedan vattnet. Låt det koka upp.
Gott och blandat Kommentarer (0) Trackbacks ()

Traditionell omelett

2011-05-10


Mitt första inlägg på den här bloggen var en gott-och-blandat-omelett och för att fira grundandet av vår facebook-sida så tänkte jag gå tillbaka till rötterna och göra en till! Den här gången tänkte jag göra en "riktig", dubbelvikt omelett och den blev faktiskt ännu godare än de jag gjort hittills, som jag varken vänt eller vikt. Har ni inte kantareller så kan de ersättas med någon annan svamp eller varför inte lite strimlad paprika? Detta var min frukost igår, tillsammans med en skål med frukt, nötter och yoghurt och en stor kopp kaffe! / Tobias


Du behöver, för en omelett:
3 ägg
½ tsk salt
½ svartpeppar
½ dl riven ost
1 tomat
15 trattkantareller / 3 champinjoner
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör till stekning
3 blad romansallad till servering

Gör så här:
1. Skiva tomaten tunt och stek skivorna på hög värme i smör, 2 minuter på varje sida. Ta upp dem och lägg dem åt sidan.
2. Finhacka löken och vitlöken, dela svamparna grovt.
3. Fräs löken och svampen under omrörning i några minuter, tills de mjuknat och fått färg. Lägg fräset åt sidan.
4. Vispa ihop äggen, saltet och pepparn i en skål.
5. Lägg på nytt smör i pannan, håll värmen medelhög och häll på äggen.
6. Flytta runt äggen med en gaffel under de första 30 sekunderna i pannan, tills det börjar stelna. Vinkla runt pannan så att äggen fördelas över hela omeletten.
7. Sänk värmen och låt det steka under en minut.
8. Finfördela osten på omeletten när du ser att äggsmeten börjar stelna på toppen.
9. Lägg ut fyllningen och tomaterna på ena halvan av omeletten, vänd försiktigt den andra halvan över fyllningen och ta pannan av värmen. Låt den vila nån minut och servera den sedan med sallad.
Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

Croissanter

2011-05-10
Dessa vackra, frasiga bakverk från Frankrike gjorde jag och Sara som en del av vår bröllopspresent till mina föräldrar för lite mer än en vecka sedan. Vi hade fått intrycket av att de var väldigt svåra att göra, men det var lättare än väntat. Nyckeln till ett lyckat bak var tålamod, gott om tid och mycket, mycket mjöl. Jag ville verkligen att croissanterna skulle bli perfekta och därför var jag noga med vikten på ingredienserna. Jag har gjort om vikterna till mått, men har du en hushållsvåg, rekommenderar jag att du kör på exakta gram istället, för vår deg blev nästan perfekt och väldigt lätt att kavla. Vi hade vissa problem, framför allt med att degen jäste dåligt, men det gick att kompensera för det, genom att skära ut lite större trianglar när vi formade croissanterna. De går även att frysa in efter att man låtit dem jäsa för sista gången och sedan använda dom som bake off-bröd. Värt att nämna är även att de höll smaken väldigt bra efter att vi bakat dem. De var inte lika frasiga, men efter över en vecka i en plastpåse i kylen smakar de fortfarande gott. Och ja, vi glömde ta en bild av det färdiga resultatet, men vi lovar att de blev både frasiga och supergoda!

Du behöver, för cirka 30 små croissanter:
500g / 8,5 dl vetemjöl
90g / 1 dl strösocker
15g / 1 tsk salt
1 påse torrjäst (12g)
3 dl mjölk
250g kallt, osaltat baksmör
1 ägg + 1 tsk vatten till pensling

Gör så här:
1. Blanda mjölet, sockret och saltet väl i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och blanda i torrjästen.
3. Blanda mjölken och de torra ingredienserna tills degen blir jämn och inte kladdig.
4. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 2 timmar.
5. Under tiden, dela smöret i mindre bitar och kavla ut dem till tunna plattor, så tunna du kan. Använd mycket mjöl och banka lite på smöret med kaveln innan du börjar kavla. Lägg de i kylen när du är klar.
6. Kavla ut degen på mjölat bakbord när den jäst klart, till en rektangel som är cirka 1 cm tjock.
7. Täck två tredjedelar av degen med smörplattorna och lämna kanterna av degen smörfria, så att du kan "limma" ihop degen när du viker den.
8. Vik sedan degen som på bilderna här nedanför, först den smörfria tredjedelen, sen den med smör på över de två andra tredjedelarna. Nyp ihop kanterna så att smöret inte sticker ut och borsta bort överflödigt mjöl (bilden är tagen under en senare del av bakningen, därför är det inget smör på bilden).
9. Vira in degen i plastfolie och låt den stå i kylen i 30 minuter.


10. Ta ut degen och kavla ut den till en ny rektangel, med "sömmarna" uppåt och nedåt. Använd mycket mjöl och banka lätt på degen med kavlen innan du kavlar, så att smöret inte spricker. Vik degen igen som förut och vira in den i plastfolie. In i kylen igen i 30 minuter.


11. Upprepa proceduren igen, kavla och vik. Den här gången ska den dock vikas i fyra lager istället för tre. Vik in ytterkanterna av degen mot mitten vik den sedan igen.
12. Vira in degen i flera lager av plastfolie så att det sitter riktigt tajt och låt den jäsa i kylen över natten, minst 12 timmar.


13: Ta ut degen och dela den i två delar. Den bör se utsom på bilden ovan om den kavlats rätt.
14. Kavla ut degarna igen, med mycket mjöl, till rektanglar som är ½ cm tjocka.
15. Skär degarna som på bilden nedan, i trianglar med en bit överbliven deg i kanterna, samt ett litet snitt på trianglens kortsida.


16. Ta en triangel med deg mellan fingrarna och stretcha ut den så att den blir så tunn som möjligt.
17. Ta en bit överbliven deg och gör en slarvig boll av den. Lägg den som på bilden nedanför.


18. Vik över triangelns kortsida och nyp fast den på andra sidan av degbollen.
19. Dra sedan ut spetsen på triangeln och rulla croissanten, medan du sträcker ut spetsen så mycket du kan.

20. Låt croissanterna jäsa en sista gång, till dubbel storlek på en plåt med smörpapper. Jäser de dåligt så kan du lägga plåten i en plastpåse.
21. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla croissanterna med ägg utblandat med vatten och baka dem i mitten av ugnen tills de blir gyllenbruna, cirka 15 minuter.



Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

Falafel i pitabröd

2011-05-08

Falafel var mitt första, riktiga matexperiment när jag och Sara blev vegeterianer januari 2010. Jag tyckte att det var så gott att jag lagade det så ofta jag kunde. Har vi tid och ork så friterar vi dem, men de går bra att steka också, men då blir de inte lika krispiga. Vi använder ingen fritös, utan en vanlig gryta och det funkar fint. Tänk bara på att inte låta oljan blir för varm. Börjar den närma sig brännpunkten så börjar den ryka och då är det bara att ta av grytan från plattan. Om man vill kan man även hacka lite lök och ha i smeten, kanske en vitlöksklyfta eller två också, samt lite spiskummin.

Du behöver, för fyra portioner (10 falaflar):

Falafelsmeten:
400g kokta kikärtor
½ dl maizena
½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
1½ tsk chilipulver/flakes
ev. lite vatten
1 dl ströbröd

Raps/solros/frityrolja till fritering

Kall sås:
3 dl gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk olivolja

Till servering:
Pitabröd, sallad, tomat, gurka, rödlök, pommes frites eller klyftpotatis 


Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till såsen och ställ den i kylen
2. Skölj kikärtorna noga och kör dem i en mixer. De behöver inte bli helt söndermixade.
3. Blanda i maizenan och kryddorna och forma det till en smet.
4. Rulla smeten till tio runda bollar, cirka 4 cm i diameter. Om smeten är för torr för att rullas, tillsätt lite vatten. Om den är för lös, tillsätt mer maizena.
5. Rulla falaflarna i ströbröd och se till att de täcks ordentligt.
6. Häll upp tillräckligt mycket olja för att täcka falaflarna helt i en gryta. Värm upp oljan till 180 grader, testa med en bit falafelsmet om den är varm nog. Börjar det bubbla ordentligt när den hamnar i oljan är den varm nog.
7. Fritera falaflarna i cirka 8 minuter, fem åt gången, och låt dem rinna av på hushållspapper.

 

Linser, ärtor och bönor Kommentarer (1) Trackbacks ()

Pastasallad med oliver och kronärtskockor

2011-05-06

 

Kall pastasallad för lata dagar. Perfekt att ta med sig ut när solen värmer och inomhusmiddag inte känns så lockande. Servera med en skiva gott bröd och hela oliver vid sidan av som tilltugg!

 

Du behöver, för 4 portioner:

250g valfri pasta, t.ex. penne

4 kronärtskockshjärtan, delade

125g cocktailtomater, halverade

3 dl ruccolasallad

10 gröna oliver, skivade

½ rödlök, finhackad

200g fetaost, tärnad

1 dl solroskärnor

2 msk olivolja

Pesto till servering

 

Gör så här:

1. Koka pastan och låt den rinna av i ett durkslag

2. Rosta solroskärnorna i en torr, het stekpanna tills de har fått färg och börjat knäppa

3. Blanda alla ingredienserna i en rymlig skål och servera med en klick pesto vid sidan av.

Pasta och nudlar Kommentarer (0) Trackbacks ()

Raggmunk med grönsaksröra

2011-05-06



Raggmunkar har vi aldrig ätit tidigare. Lite som pannkakor har vi tänk att dom smakar, men mest är det en rätt som i alla fall en av oss har förknippat starkt med en viss piga i Lönneberga som blir kittlad på magen av Emil och tappar hela smeten i golvet. Bättre gick det för oss, och visst var det gott, men pannkakorna tar nog ändå hem segern här. Oavsett för vad man bestämmer sig för så går grönsaksröran alldeles utmärkt att servera som tillbehör.

Det här behöver du för 4 portioner:
Raggmunkar:
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mellanmjölk
1 ägg
700 g finrivna potatisar
2 msk margarin till stekning
Grönsaksröra:
2 dl crème fraiche
2 grovrivna morötter
1 hackad röd lök
75 g riven rotselleri
½ tsk sambal oelek
1 tsk fryst eller torkad dill
2 krm salt

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna till raggmunkarna förutom smöret. Rör ihop till en smet.
2. Stek små plättar av smeten på medelstark värme  tills dom har fått fin färg. Glöm inte att ta i nytt smör varje gång du ska steka  en ny raggmunk.
3. Blanda alla ingredienser till grönsaksröran och servera kall tillsammans med dom nystekta raggmunkarna.

Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

Linsbiffar med gräddbakade sötpotatisar och tomatkompott

2011-05-02

En vegeterianvariant av blodig biff med potatisgratäng. Av alla biffar vi har gjort hittills är det nog den här som har hållit ihop bäst vid stekning. Hylla de gröna linserna! Med jordnötterna i blev biffarna väldigt smakrika och härliga. Om den hiskeliga mängden grädde i rätten skrämmer dig, så kan man faktiskt byta ut i alla fall hälften av grädden i kompotten mot till exempel mjölk eller varför inte vitt vin. Den blev lite väl fet och gräddig med 2,5 dl grädde. Om du använder vin i kompotten, var försiktig med vinägern, så att den inte blir för sur. Den ska vara balanserat sötsur i smaken. Till sötpotatisarna rekommenderar jag ändå att använda all grädde, så att det blir ordentligt tillagat och krämigt!

 

Du behöver, för fyra portioner

Linsbiffarna

2 dl gröna linser

½dl vatten

½ gul lök

½ dl salta jordnötter

½ dl maizena eller potatismjöl

1 tsk örtsalt

½ tsk svartpeppar

Sötpotatisen

1 kg sötpotatis

3-4 cm ingerfära

2,5 dl matlagningsgrädde

vitlöksklyfta

1 tsk salt

Tomatkompott

½ gul lök

250 g körsbärstomater

2,5 dl matlagningsgrädde

1 tsk vinäger

1 msk farinsocker

Salt och svartpeppar


Gör så här:

1. Skölj linserna noggrant och koka dem i en halvliter vatten i cirka 20 minuter, tills de är nästan genomkokta. De ska vara lite hårda i mitten.

2. Under tiden, sätt ugnen på 225 grader och skala och skiva sötpotatisarna i ½ cm tunna skivor.

3. Skala och skiva ingerfäran i tunna skivor och varva sedan potatisskivorna med ingerfäran i en oljad form.

4. Pressa vitlöksklyftan och blanda den med grädden och saltet. Häll grädden över sötpotatisarna och grädda i mitten av ugenen i 25 minuter, tills de är mjuka.

5. Skölj de kokta linserna och lägg dem i en mixer. Tillsätt vattnet i små doser medan du mixar, tills linserna har blivit en fast men inte helt slät smet.

6. Finhacka löken, grovhacka jordnötterna och blanda dem väl med linssmeten, potatismjölet (eller maizenan), örtsaltet och pepparn.

7. Forma smeten till fyra biffar och stek dem på hög värme i smör eller olja, cirka tre minuter på varje sida, tills de fått fin färg. Stäng sedan av värmen och låt dem eftersteka i cirka 8 minuter.

8. Skiva löken till kompotten tunt och halvera tomaterna.

9. Stek löken glansig i lite olja och tillsätt sedan grädden, vinägern, sockret, saltet och pepparn. Låt det koka tills konsistensen blir simmig.

10. Tillsätt tomaterna och låt det koka i 3 minuter till. Servera kompotten ljummen eller kall till resten av maten.

Gröna biffar Linser, ärtor och bönor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Pasta med Quornfärs

2011-05-01

´

En snabb och god vardagsrätt!
Om man vill kan man med fördel byta ut quornfärsen mot 1½ dl röda linser.
Låt i så fall färsen sjuda i minst 10min så att linderna blir ordentligt kokta.

Det här behöver du:
1 grönsaksbuljong
1 dl rött vin
1 hackad gul lök
1 pressad vitlök
2 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 msk tomatpure
1½ dl grädde
300 g quornfärs
1 burk krossade tomater
2 tsk sambal oelek
Pasta
Olja

Gör så här:
1. Koka pasta.
2. Fräs löken och vitlöken i olja och tillsätt färsen. Bryn färsen.
3. Tillsätt resterande ingredienser, grädden sist och låt det sjuda.
4. Servera med pasta.

Pasta och nudlar Quorn, soja och tofu Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0