Minestronesoppa

2012-02-28


Det var ett tag sedan, men nu har vi gjort soppa igen!
Den här gången blev det klassikern minestrone.
Vad vi har förstått finns det oändligt med varianter av den här soppan, men denna tyckte vi var god.
Smaklig måltid!


Du behöver, för cirka 6 portioner:
1 purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 morot, skivad
4 små, fasta potatisar, tärnade
1 liten squash, skivad
2 sellerstjälkar, skivade
En liten burk cannellinibönor
En burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 l vatten
4 buljongtärningar
1 dl makaroner eller annan pasta
2 tsk fryst el. 2 msk färsk persilja
Salt & peppar
ev. hyvlad parmesan till garnityr

Gör så här:
1. Bryn purjolöken och vitlöken i olja i en gryta i några minuter. Låt de bli genomskinliga men inte brända
2. Tillsätt de övriga grönsakerna (förutom bönorna) och bryn ett par minuter till.
3. Tillsätt vattnet, de krossade tomaterna, buljongen och tomatpurén. Låt det koka upp.
4. Tillsätt makaronerna och låt soppan småkoka på låg värme i tio minuter, eller tills grönsakerna är mjuka och pastan kokt.
5. Tillsätt bönorna när någon minut återstår.
6. Dra soppan från värmen och smaka av med persilja, salt och peppar. Servera med hyvlad parmesan på toppen.
Linser, ärtor och bönor Matiga soppor Kommentarer (1) Trackbacks ()

Ananaspaj med kokos och banan

2012-02-27

En enkel och supersnabb paj som man lätt kan slänga ihop om man har någon burk med ananas liggande hemma i skafferiet. Kom bara ihåg att vänta tills den har svalnat innan ni delar den och lägger upp den på tallriken, då den lätt går sönder. Gör inte som oss och börja plocka i den medan det fortfarande är varm. Det var svårt att hålla sig när den låg där på bordet, den doftar fantastiskt och smakar sött och fruktigt

 

Det här behöver du:


Pajdeg:
150g smör
1dl socker
3dl mjöl
2tsk bakpulver

Fyllning:
2dl creme fraiche
½dl socker
1tsk vaniljsocker
2 ägg (eller äggersättningspulver)
1 burk krossad ananas
1 mogen banan
1dl kokos

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Låt det svalna lite. Sätt ugnen på 175grader.
2. Rör i socker, mjöl och bakpulver och rör om till en deg och tryck ut i en liten pajform.
3. Låt annanasen rinna av.
4. Blanda creme fraiche, socker, vaniljsocker ägg, banan, kokos och ananas.
5. Fyll pajskalet med fyllningen och grädda i ugnen i 30 min.
6. Låt pajen svalna innan servering.

Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

Risfyllda tomater

2012-02-20

Välj några riktigt stora bifftomater för den här rätten, gärna några som är väldigt fasta, då de mjuknar lätt vid tillagning. Vi serverade tomaterna med sallad, rostad klyftpotatis och tsatziki.

Du behöver, för 4 portioner:

8 stora tomater

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, pressade

2 stjälkar blad/blekselleri, skivade

2 msk tomatpuré

2,5 dl långkornigt ris

7 dl grönsaksbuljong

2 tsk torkad persilja

200g fetaost

Salt & vitpeppar

Olja till stekning

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär av toppen på tomaterna, gröp ur innanmätet och spara det i en bunke

2. Fräs löken i en liten gryta tills den mjuknat

3. Tillsätt sedan vitlöken, sellerin och tomatpurén och fräs ett par minuter till

4. Tillsätt innanmätet från tomaterna, riset och 2 dl buljong. Salta och låt allt koka upp

5. Sänk värmen och låt allt koka tills vätskan är borta. Tillsätt mer buljon om riset inte är helt genomkokt

6. Smula ner fetaosten i riset och smaka av med peppar och persilja

7. Salta insidan på tomaterna och placera dem tätt i en ugnssäker form

8. Fördela fyllningen i tomaterna, sätt på tomatlocken och häll resten av buljongen i formen

9. Täck formen med ugnsfolie och baka tomaterna i 25 minuter

Ris och gryn Kommentarer (1) Trackbacks ()

Kålpudding

2012-02-13


Du behöver, för fyra portioner:
600g vitkål
2 msk sirap
1 msk soja
300g vegetarisk färs
1 dl okokt ris
1 ägg
2 krm vitpeppar
1½ tsk torkad timjan
1 tsk salt
½ msk fryst persilja (eller ½ dl färsk)

Gör så här:
1. Koka riset och låt det svalna. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Strimla kålen och koka den i lättsaltat vatten i 5 minuter.
3. Låt kålen rinna av och blanda det sedan med soja och sirap.
4. Blanda färs, ris, ägg, salt, peppar och timjan.
5. Bred ut hälften av kålen i botten på en smord ugnsform.
6. Lägg färsblandningen på kålen och bred sedan ut det sista av kålen på toppen.
7. Sänk värmen till 200 och grädda puddingen i mitten av ugnen i ca. 45 minuter.
Quorn, soja och tofu Kommentarer (2) Trackbacks ()

RSS 2.0