Panerade kikärts- och jordnötsbiffar med currysås

2012-05-28


Ytterligare en variant på de många biffar som vi gjort genom åren. Baljväxter såsom linser, bönor och ärtor är väldigt tacksamma att göra vegetariska burgare på och de kan varieras i det oändliga vad gäller kryddning och ingredienser. Just idag valde vi att ge dom en ordentlig panering och vi tillsatte jordnötter i smeten för att göra den riktigt mättande. Gör gärna biffarna lite mindre än på bilden, våra blev lite väl tjocka. Till serveringen gjorde vi en enkel currysås, tagen ur Coops egen kokbok; en ovärdelig källa till inspiration och enkla, goda rätter!

Du behöver, till 4 portioner:
Biffar
2 burkar kokta kikärtor á 400g
1 dl salta jordnötter
½ dl tahini
1½ tsk lökpulver
2 tsk torkad chili
1½ tsk salt
1 dl maizena eller potatismjöl
Vatten
1 dl mjöl
1½ dl ströbröd
1 ägg
Olja till fritering

Sås
½ msk smör
2 tsk curry
2 msk mjöl
4 dl vatten + 1 buljongtärning
½ dl grädde
Salt
Ris och ångkokta grönsaker till servering

Gör så här:
1. Mixa jordnötterna grovt i en matberedare, lägg dom åt sidan i en bunke
2. Skölj kikärtorna och mixa dom i matberedaren. Tillsätt vatten medan du kör beredaren tills kikärtorna blivit mosiga
3. Rör samman jordnötterna, kikärtorna, tahini, lökpulver, chili, salt och maizena i bunken och blanda väl
4. Vispa ägget och fördela mjölet och ströbrödet på var sin tallrik
5. Värm ½ cm lager med olja i en stekpanna
6. Forma smeten till åtta biffar á en cm i tjocklek och doppa dem i mjölet, ägget och sedan i ströbrödet
7. Fritera biffarna i oljan, 5 minuter på varje sida, tills de blivit gyllenbruna. Låt dom torka på hushållspapper
8. Skölj ur stekpannan och smält smöret till såsen
9. Fräs curryn i smöret i någon minut. Tillsätt sedan mjölet, gärna siktat genom en sil
10. Häll på vattnet och buljongtärningen. Låt koka upp
11. Koka i 5 minuter och tillsätt sedan grädden. Smaka av med salt
Gröna biffar Linser, ärtor och bönor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Enchilada med matvete och bönor

2012-05-28


Vi har döpt denna rätt till en burrito, men vad som är skillnaden mellan en burrito och en enchilada är fortfarande för oss oklar. Någon som har koll på detta?
Men det spelar egentligen mindre roll. Huvudsaken är smaken av denna rätt.
En stark historia tillsammans med vår nyfunna kärlek: matvete.
Matveten gör, som namnet antyder, rätten lite matigare. En ingrediens som har fått alldeles för lite uppmärksamhet om ni frågar oss.

Det här behöver du för 6st:

6 st tortillabröd
1 gul lök, hackad
1 burk kokt matvete, sköljda
1 burk valfria bönor, sköljda
1 påse kryddmix för burritos
½ dl vatten
2 dl salsa
2 tsk sambal oelek
2 dl riven ost
Olja eller smör till stekning

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Stek löken tills den har blivit glansig och tillsätt sedan matvete och bönor.
3. Efter ca 3 minuter kan du tillsätta kryddmixen, salsan, sambal oelek och vattnet. Sänk värmen, rör om och låt puttra ett tag.
4. Fördela blandningen på tortillabröden och rulla ihop till  burritos. Placera i en ugnssäker form.
5. Strö över osten och gratinera i ugnen i ca 5 minuter.
Linser, ärtor och bönor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Japansk nudelsoppa med svamp och pak choi

2012-05-21


Inför den här smarriga nudelsoppan gick vi loss ordentligt i en japansk affär här i Göteborg.
Det är alltid roligt att prova nya, spännande smaker.
Denna gång blev det en soppa baserad på misopastan. Har ni ätit misosoppa till sushi någongång?
Ungefär så smakar spat till den här soppan.
Sedan har vi fyllt på med allt möjligt gott. Vi provade sobanudlar, men det går sjävklart att byta ut mot vanliga nudlar som går att hitta i vilken affär som helst.

Du behöver, för 4-6 portioner:

10 torkade shiitakesvampar
20g torkad svart svamp
300g sobanudlar
1 stor morot, strimlad
1 purjolök, strimlad
2 dl böngroddar
200g pak choi eller salladskål
8 dl vatten
2 msk soja
3 msk misopasta
1 tsk salt
Strimlad vårlök, 3 kokta ägg och sesamfrön till garnering

Gör så här:
1. Lägg svamparna i blöt i 60 minuter
2. Koka nudlarna i lättsaltat vatten i cirka fyra minuter, tills dom är mjuka
3. Skölj nudlarna och lägg dom i kallt vatten, medan du tillagar soppan
4. Koka upp vattnet med misopastan och sojan
5. Dela shiitaken och strimla den svarta svampen
6. Lägg moroten, purjolöken och svamparna i soppan och låt koka i fem minuter.
7. Lägg nudlarna i kokande vatten.
8. Skär bort rötterna från pak choien och skölj salladsbladen och groddarna i vatten
9. Tillsätt dom i soppan och koka i två minuter till. Smaka av med salt
10. Fördela nudlarna i skålar, häll på soppan och garnera med vårlök, ägg och sesamfrön
Matiga soppor Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0