Omelett med smak av Italien
2010-11-18
Det bästa med en omelett är att man kan fylla den med i princip vad som helst, en väldigt bra rensa-kylskåpet-rätt. Jag valde en fyllning med inspiration från Italien.
Och eftersom Sara avskyr omelett så var det bara jag som åt av den. Jag heter Tobias och är Saras bättre hälft och jag kommer att bidra med ett par recept till den här bloggen jag också.
För en liten omelett:
3 ägg
En skvätt mjölk (0,5-1 dl)
Salt
Svartpeppar
Smör till stekning
Fyllning:
En schalottenlök, finhackad
En vitlöksklyfta, finhackad
5 svarta oliver, skivade
2 Soltorkade tomater i olja, hackade
4 körsbärstomater, delade i halvor
Några tärningar marinerad fetaost
Riven ost (gärna parmesan)
Pesto efter smak
Salt
Svartpeppar
Chiliflakes
Gör så här:
1. Smält lite smör i en stekpanna på medelvärme och fräs på lökarna tills de börjar bli genomskinliga och tillsätt därefter oliverna och tomaterna. Fräs under omrörning i några minuter.
2. Tillsätt salt, peppar och chiliflakes och ta upp fräset ur stekpannan och lägg dem i en liten skål. Blanda i peston.
3. Blanda äggen, mjölken, saltet och pepparn i en skål med en gaffel. Du behöver inte vispa tills allt blir en enfärgad smet, bara så att gulorna löses upp något.
4. Smält smöret i stekpannan och häll i äggsmeten. Låt den sedan ligga still i pannan, tills den har börjat stelna i kanterna.
5. Lyft sedan försiktigt på omeletten med en stekspade och låt den smet som ligger på toppen rinna ner under omeletten.
6. Dosera ut fräset uppe på omeletten, tillsammans med halverade körsbärstomater och fetaost, samt toppa med riven ost.
7. Lägg på ett lock, dra upp värmen något, och låt det ligga still i ett par minuter tills osten har smält.