Liten och söt västerbottenpaj

2011-05-26



Dessa pajer är något som både mage och ögon blir glada utav.
Förstår inte varför, men på något sätt blir det roligare att laga mat när man får göra det med små, färgglada pajformer. Att äta upp dessa pajer känns lite som att skära den första biten av en riktigt fin tårta som man inte vill förstöra, men när man väl har tagit första tuggan så känns det bättre, för oj vad gott det var.
Tänk på att skydda sparrisen med aluminumfolie om pajerna måste vara en stund i ugnen. Det gjorde inte vi, som ni ser.

Det här behöver du för 6 små pajer:
Pajdeg:
5 dl dinkelsikt
160 g smör
2 msk vatten
1 tsk salt
Fyllning:
250 g sparris
2 ägg
1½ dl gräddfil
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
175 g riven västerbottenost
1 msk rosépeppar
Till servering:
Färskpotatis
Gräddfil
Gräslök

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla ingredienser till pajdegen och forma till en deg.
3. Bred ut degen i små portionsformar och låt den förgräddas i ca 10min. 
4. Skiva av den understa delen på sparrisen och låt koka i lättsaltat vatten tills den har blivit mjuk, också ca 10min. 
5. Skär sparrisen i små bitar, men spara toppen. Fördela sedan småbitarna i portionsformarna. 
6. Vispa samman ägg, gräddfil, salt, peppar och ost. Fördela sedan också detta i formarna.
7. Sätt i en sparristopp eller två i varje form och låt grädda i mitten av ugnen tills äggstanningen har stelnat, ca 30 min.   
8. Strö över rosépeppar och servera med kokt färskpotatis och gräddfil med gräslök.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0