Enkel nudelsoppa
2012-06-25

En superenkel soppa som går att variera i oändlighet. Vår variant är väldigt enkel, men med morötter, tofu, pak soi, champinjoner eller dylikt kan man göra den både matigare och mer nyanserad. Tilsätt socker och vinäger i samma mängd som sojan om du vill ha soppan sötsur. Maizenan gör soppan tjock och lite krämig, precis som den brukar vara på asiatiska restauranger.
Du behöver, för två portioner:
100g nudlar
1 gul lök, skivad
1 röd chili eller 1 tsk torkade chiliflakes
2 tsk riven ingerfära
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk maizenamjöl
1 liter vatten
1 msk soja
1½ tsk limesaft
Olja till stekning
Gör så här:
1. Fräs löken, chilin, ingerfäran och vitlöken i olja i en gryta i ett par minuter, tills löken blir glansig
2. Tillsätt mjölet och buljongtärningen och fräs någon minut till
3. Häll på vattnet, sojan och limesaften. Låt koka upp
4. Tillsät nudlar och låt koka tills de är mjuka
Matiga soppor
Kommentarer (0)
Trackbacks ()
Kikärtsgryta med jordnötssmör
2012-06-18

Den här grytan fick vi inspiration till på en jättefin blogg som du hittar här, men vi har gjort några små, små ändringar. Vi valde en creme fraiche med smak av vitlök, och krossade tomater med chilismak. Välj en smak du själv tycker om!
Receptet känns genialiskt. Vilket för oss betyder att resultatet blir hur gott som helst, trots väldigt liten tid i köket och ett väldigt lätt recept att laga. Vi kan också tänka oss att detta recept går hem hos barnen.
Det tråkiga är att vi glömde att ta en fin bild på maten denna gång, så det fick bli en lunchlåde-bild.
En finare finns att se på i originalreceptet om man vill.
Det här behöver du för 4portioner:
1 hackad gul lök
400 g krossade tomater
1 burk kikärtor, sköljda
1½ dl creme fraiche
3 msk jordnötssmör
2 dl jordnötter
Salt
Peppar
Olja
Gör så här:
1. Fräs löken i oljan tills den blivit glansig.
2. Häll över krossade tomater och låt småkoka i ett par minuter.
3. Tillsätt creme fraiche, jordnötssmör och krydda efter behag.
4. Rör till sist i kikärtor och jordnötter.
5. Servera med till exempel couscous.
Grytor Linser, ärtor och bönor
Kommentarer (0)
Trackbacks ()
Denna gratäng är nog den bästa pastagratäng vi har gjort. Den tar åt sig mycket smak av alla ingredienserna.
Denna gång körde vi på vanlig ost, men nästa gång blir det definitivt med fetaost, för denna gratäng tänker vi att göra igen! En perfekt rätt att servera till sojakorv, till exempel.
Det här behöver du:
1 knippe broccoli, delad i buketter
300g kokt pasta
200g riven/smulad ost, tex västerbotten eller fetaost
Oliver
Sås
25g smör
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2msk vetemjöl
6dl mjölk
1 tärning grönsaksbuljong
Salt
Peppar
Muskot
Smör till stekning och ugnsformen
Gör så här:
1. Koka broccolin i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
2. Smörj en ugnsäker form och blada i pasta, broccoli, oliver och ost.
3. Smält smöret i en kastrull och fräs löken en liten stund.
4. Häll på vetemjölet och rör om.
5. Tillsätt lite mjölk i taget. Låt såsen koka upp och tjockna varje gång innan du häller på mer mjölk.
6. Tillsätt buljong, salt, peppar och muskotnöt. Låt koka på svag värme i ca 5min.
7. Häll såsen över den fyllda ugnsformen. Blanda.
8. Gratinera högt upp i ugnen på 225 grader i 10minuter.