Currygryta med kikärter
2011-10-24

Det här är en stark gryta med många smaker.
Rotfrukter i en krämig sås med indiska kryddor, låter inte så illa va?
Den blev riktigt god och kommer garanterat att lagas igen.
Kikärterna hade vi själva kokat i förväg, men köpta färdigkokta går också bra så klart.
Går fort att laga bara man förbereder rotfrukterna i tid.
Hoppas att ni också tycker om den.
Det här behöver du för 4 portioner:
1 hackad gul lök
1 msk smör till stekning
2 tsk garam masala
2 msk röd currypasta
5 dl grönsaksbuljong
½ kg skalad och delad potatis
300 g skalad och delad morot
100 g skalad och delad palsternacka
2 dl kokosmjölk
1 msk limejuice
300 g kokta kikärter
2 msk maizena utrört i lite vatten
Salt och peppar efter smak
Någon slags topping, tex paprika, sockerärter och jordnötter
Gör så här:
1. Bryn löken i smöret och häll över buljongen.
2. Tillsätt garam masala, currypasta och lite salt.
3. Lägg potatisen och morötterna i buljongen och låt koka under lock i 10 min.
4. Tillsätt palsternackan och koka ytterligare 5 min eller tills rotfrukterna är al dente.
5. Lyft upp rotfrukterna i en skål, men låt buljongen vara kvar i pannan/kastrullen.
6. Tillsätt kokosmjölk, lime, salt, peppar och maizena i buljongen och låt koka upp.
7. Lägg tillbaka rotfrukterna och tillsätt även kikärtor och låt bli varmt igen.
8. Servera, tex med jordnötter, paprika och sockerärter på toppen.
Grytor Linser, ärtor och bönor
Kommentarer (1)
Trackbacks ()

Det är synd att pesto är så dyrt, för det passar verkligen till nästan allt. Hemmagjord pesto är dessutom helt fantastiskt gott och skiljer sig mycket från den färdiga burkpeston som man köper i mataffären. Tyvärr är den dock ännu dyrare, men ibland får man unna sig något gott. Något man kan göra för att skona plånboken lite är att byta ut de traditionella pinjenötterna mot jordnötter, som funkar lika bra. Spara peston i en burk med lock i kylen och täck peston med lite olivolja för att bevara den bättre.Peston använde vi till en vad-man-har-hemma-pasta, med spenat och vitlök. Var noga med att inte steka grönsakerna för mycket, så att de blir alldeles mosiga. Lite tuggmotstånd är vi ute efter!
Slutresultatet blir en väldigt god middag.
Det här behöver du, för cirka tre portioner och tre deciliter pesto:
Till pastan:
2 schalottenlökar eller en liten gul lök
½ squash
½ röd paprika
7 cocktailtomater
8 gröna oliver
100g fryst, hackad spenat
2 vitlöksklyftor
2dl créme fraiche
Salt & svartpeppar
Valfri pasta, till exempel fussili
Ev. hyvlad parmesan och basilikablad till garnering
Till peston:
50g jordnötter
1 kruka basilika
100g riven parmesanost
1-1,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
Salt
Gör så här:
1. Börja med peston. Är nötterna saltade, skölj av dem och låt dem rinna av.
2. Mixa nötterna och basilikabladen i en matberedare.
3. Tillsätt osten, pressade vitlöksklyftor och olivolja och blanda tills du uppnått en krämig konsistens. Smaka av med salt.
4. Finhacka löken och fräs den i olja i några minuter.
5. Hacka squashen till halvmånar och fräs dem med löken i 5 minuter.
6. Hacka paprikan och oliverna, tillsätt dem och fräs i ett par minuter till, tills alla grönsakerna börjat mjukna.
7. Tina och krama ur spenaten och plocka upp alla grönsaker ur stekpannan.
8. Häll på ny olja i pannan och fräs spenaten tillsammans med pressade vitlöksklyftor i knappt en minut.
9. Tillsätt créme fraichen och låt det koka upp.
10. Halvera cocktailtomaterna och lägg dem tillsammans med grönsakerna i créme fraichen. Låt allt koka i några minuter, smaka av med salt och peppar och servera med pasta och en stor klick pesto.