Vegansk chokladmousse

2011-09-20



För några helger sedan var vi på BraMat-mässan här i Göteborg och blev inspirerade utav en kvinna som lagade och talade om RAW-food. Hon gjorde bland annat en chokladmousse på avokado och en massa andra saker som man inte trodde kunde bli så gott som chokladmousse är, men där hade vi fel. Väl hemma blev det en ungefär likadan variant, dock inte 100% RAW, men vegansk och det tycker vi är bra nog även om RAW-food verkligen verkar vara en sund och intressant kost. Rekommenderar er verkligen att testa detta recept som är slående likt en "vanlig" chokladmousse.

Det här behöver du för 4 portioner:
6 Dadlar, urkärnade och blötlagda i minst 1 timme
½ skalad och tärnad sötpotatis
1 Avokado
3 msk kakao
½ tsk vaniljpulver
En nypa salt
Vatten

Gör så här:
1. Koka sötpotatisen tills den är helt genomkokt och låt den svalna.
2. Blanda samtliga ingredienser och ½ dl vatten i en mixer.
3. Tillsätt vatten till önskad konsistens medan du fortsätter att mixa moussen.
4. Servera med tex nötkross, grädde eller frukt.

Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (2) Trackbacks ()

Välkomna alla nya läsare!

2011-09-19

Hej alla nya!

Ni börjar bli en del som läser här, och just idag har vi besöksrekord, vilket vi tycker är jättejättekul!
Tycker ni om oss så glöm inte bort vår facebooksida som ni hittar i menyn till höger.
Och framför allt vill vi veta om ni har provat recepten och vad ni tycker och tänker om ditten och datten.

Vill också passa på att ursäkta för den dåliga kategori-uppdelningen.
Man hittar aldrig tid till att ta itu med den, och blogg.se klarar inte riktigt av att göra så som vi vill ha det.
Men vem vet, kanske blir det en egen blogg någongång i framtiden.

Ha de bra!

Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Flygande Jacob

2011-09-19



Flygande Jacob är en gammal favorit som är svår att tycka illa om.
Många kanske föredrar den med bananer, men vi tog ananas istället.
Denna rätten är dessutom extremt lätt ihopslängd, det enda som tar lite tid är att koka sojabitarna.
Smaklig måltid!

Det här behöver du för fyra portioner:
100 g köttersättning, tex quorn eller sojabitar
1 grönsaksbuljong (om du använder sojabitar)
3 dl havregrädde
1 dl chilisås
1 tsk curry
1 burk annanas
1 dl salta jordnötter
svartpeppar

Kokt ris till servering

Gör så här:
1. Om du har sojabitar, koka dom i buljongen i 10min och bryn dom sedan i en stekpanna. Har du quorn kan du hoppa över kokningen och bryna dom direkt i stekpannan tills bitarna har blivit mjuka.
2. Blanda grädde, chilisås, curry och svartpeppar i en skål.
3. Häll sedan ovanstående blandning över köttersättningen i stekpannan och tillsätt annanas och jordnötter.
4. Låt koka upp och puttra en stund, ca 5min.
5. Servera till ris.

Quorn, soja och tofu Kommentarer (1) Trackbacks ()

Grahamsbullar

2011-09-09



Eftersom vi inte haft en egen lägenhet på ett tag så har det blivit dåligt med brödbakandet, och det var så skönt att äntligen få ställa sig och baka igen!
Dessa små bullar blir ganska små, men väldigt kompakta och mättande. Hur goda som helst med en klick marmelad och prästost. Perfekta för höstrusket!
I originalreceptet skulle man ha i russin, men vi valde morot och solroskärnor istället.

Det här behöver du för ca 25st:
6 dl grahamsmjöl
6 dl kokande vatten
3 dl kallt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
½ riven morot
1 dl solroskärnor
10 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Häll upp grahamsmjölet i en stor bunke och häll över det kokande vattnet. Blanda och låt det svalna tills det är fingervarmt.
2. Värm det kalla vattnet till 37 grader och rör ut jästen i det, och häll det sedan tillsammans med den rivna moroten och solroskärnorna i grahamsmjölet.
3. Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa i 40min.
5. Arbeta igenom degen på ett mjölat bakborrd. Rulla den till en längd och dela i 25st bitar.
6. Forma alla bitar till små bollar och låt dom jäsa i ytterligare 30min.
7. Grädda i mitten av ugnen på 250grader, i 15min.

Hembakta bröd Kommentarer (0) Trackbacks ()

Het currywok med dina favoritgrönsaker

2011-09-09



Den här currywoken får det att lukta som på en Kinarestaurang i ditt kök!
Gillar den väldigt mycket eftersom man verkligen kände smaken från alla ingredienser.
Om man är lat kan man köpa en 500g-påse med frysta wokgrönsaker, eller så väljer du 500g av dina egna favoriter. I vår wok var det purjolök, morot och blomkål.

Det här behöver du för 4 portioner:
500 g grönsaker
2 msk olja
1 msk finhackat vitlök
2 tsk riven ingefära
1 msk sambal oelek
2 hackade gula lökar
1 dl grönsaksbuljong
400 ml kokosmjölk
1 tsk maizena
2 msk curry
1 tsk cayennepeppar
2 msk soja
1 msk socker
2 tsk sesamolja
Kokta nudlar eller ris till servering

Gör så här:
1. Förkoka grönsakerna tills dom är lagom mjuka.
2. Rör ut maizenan och sojan i kall grönsaksbuljong.
3. Hetta upp en stekpanna och häll i oljan. Bryn vitlök, chili,ingefära och löken tillsammans med curry.
4. Häll i dom förkokta grönsakerna och bryn i ca 3min.
5. Tillsätt sambal oelek och socker, rör runt.
6. Tillsätt kokosmjölk och buljong och låt det koka upp.

Gott och blandat Kommentarer (2) Trackbacks ()

Mulligatawnysoppa

2011-09-01


Denna indiska soppa, vars namn uppenbarligen betyder pepparvatten, är och har länge varit en av våra absoluta favoritsoppor. Den är matig, räcker till många portioner och doftar av många goda kryddor. Om man bortser från att kryddorna kanske kan kosta en del, så är det även en billig soppa, speciellt eftersom den räcker länge. Dessutom smakar den ännu bättre efter en dag i kylen. Vill man ha en stark soppa, öka mängden chilipasta eller peppar då hettan lätt försvinner bland soppans alla smaker!


Du behöver, för cirka sex portioner:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
350g potatis
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
2 tsk röd currypasta
1 tsk mald koriander
½ tsk spiskummin
1 ½ tsk kanel
1 msk farinsocker
1 msk färsk riven ingerfära
1 spansk peppar
1,5 l vatten
2 buljongtärningar
1 tsk salt
2 dl röda linser
2-2,5 dl kokosmjölk
½ dl matyoghurt
2 msk pressad citron
Olja till stekning

Gör så här:
1. Finhacka lökarna och pepparn, skala och tärna de övriga grönsakerna.
2. Fräs lökarna i olja i en gryta, tillsammans med kryddorna, currypastan, pepparn, sockret och ingerfäran. Fräs på hög värme i ett par minuter.
3. Tillsätt grönsakerna och fräs ett par minuter till.
4. Tillsätt sedan vattnet, saltet och buljongtärningarna, låt det koka upp.
5. Låt det koka i tio minuter. Skölj under tiden linserna och tillsätt sedan dem i soppan. Låt koka i tio minuter till, tills linserna är genomkokta.
6. Tillsätt kokosmjölken och låt koka någon minut till.
7. Dra soppan frå plattan och smaka av med yoghurt och citron.
8. Mixa soppan och servera med färsk eller torkad mynta och en klick yoghurt på toppen.
Matiga soppor Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0