
Flygande Jacob är en gammal favorit som är svår att tycka illa om.
Många kanske föredrar den med bananer, men vi tog ananas istället.
Denna rätten är dessutom extremt lätt ihopslängd, det enda som tar lite tid är att koka sojabitarna.
Smaklig måltid!
Det här behöver du för fyra portioner:
100 g köttersättning, tex quorn eller sojabitar
1 grönsaksbuljong (om du använder sojabitar)
3 dl havregrädde
1 dl chilisås
1 tsk curry
1 burk annanas
1 dl salta jordnötter
svartpeppar
Kokt ris till servering
Gör så här:
1. Om du har sojabitar, koka dom i buljongen i 10min och bryn dom sedan i en stekpanna. Har du quorn kan du hoppa över kokningen och bryna dom direkt i stekpannan tills bitarna har blivit mjuka.
2. Blanda grädde, chilisås, curry och svartpeppar i en skål.
3. Häll sedan ovanstående blandning över köttersättningen i stekpannan och tillsätt annanas och jordnötter.
4. Låt koka upp och puttra en stund, ca 5min.
5. Servera till ris.

Eftersom vi inte haft en egen lägenhet på ett tag så har det blivit dåligt med brödbakandet, och det var så skönt att äntligen få ställa sig och baka igen!
Dessa små bullar blir ganska små, men väldigt kompakta och mättande. Hur goda som helst med en klick marmelad och prästost. Perfekta för höstrusket!
I originalreceptet skulle man ha i russin, men vi valde morot och solroskärnor istället.
Det här behöver du för ca 25st:
6 dl grahamsmjöl
6 dl kokande vatten
3 dl kallt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
½ riven morot
1 dl solroskärnor
10 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Häll upp grahamsmjölet i en stor bunke och häll över det kokande vattnet. Blanda och låt det svalna tills det är fingervarmt.
2. Värm det kalla vattnet till 37 grader och rör ut jästen i det, och häll det sedan tillsammans med den rivna moroten och solroskärnorna i grahamsmjölet.
3. Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa i 40min.
5. Arbeta igenom degen på ett mjölat bakborrd. Rulla den till en längd och dela i 25st bitar.
6. Forma alla bitar till små bollar och låt dom jäsa i ytterligare 30min.
7. Grädda i mitten av ugnen på 250grader, i 15min.

Den här currywoken får det att lukta som på en Kinarestaurang i ditt kök!
Gillar den väldigt mycket eftersom man verkligen kände smaken från alla ingredienser.
Om man är lat kan man köpa en 500g-påse med frysta wokgrönsaker, eller så väljer du 500g av dina egna favoriter. I vår wok var det purjolök, morot och blomkål.
Det här behöver du för 4 portioner:
500 g grönsaker
2 msk olja
1 msk finhackat vitlök
2 tsk riven ingefära
1 msk sambal oelek
2 hackade gula lökar
1 dl grönsaksbuljong
400 ml kokosmjölk
1 tsk maizena
2 msk curry
1 tsk cayennepeppar
2 msk soja
1 msk socker
2 tsk sesamolja
Kokta nudlar eller ris till servering
Gör så här:
1. Förkoka grönsakerna tills dom är lagom mjuka.
2. Rör ut maizenan och sojan i kall grönsaksbuljong.
3. Hetta upp en stekpanna och häll i oljan. Bryn vitlök, chili,ingefära och löken tillsammans med curry.
4. Häll i dom förkokta grönsakerna och bryn i ca 3min.
5. Tillsätt sambal oelek och socker, rör runt.
6. Tillsätt kokosmjölk och buljong och låt det koka upp.

Denna indiska soppa, vars namn uppenbarligen betyder pepparvatten, är och har länge varit en av våra absoluta favoritsoppor. Den är matig, räcker till många portioner och doftar av många goda kryddor. Om man bortser från att kryddorna kanske kan kosta en del, så är det även en billig soppa, speciellt eftersom den räcker länge. Dessutom smakar den ännu bättre efter en dag i kylen. Vill man ha en stark soppa, öka mängden chilipasta eller peppar då hettan lätt försvinner bland soppans alla smaker!Du behöver, för cirka sex portioner:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
350g potatis
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
2 tsk röd currypasta
1 tsk mald koriander
½ tsk spiskummin
1 ½ tsk kanel
1 msk farinsocker
1 msk färsk riven ingerfära
1 spansk peppar
1,5 l vatten
2 buljongtärningar
1 tsk salt
2 dl röda linser
2-2,5 dl kokosmjölk
½ dl matyoghurt
2 msk pressad citron
Olja till stekning
Gör så här:
1. Finhacka lökarna och pepparn, skala och tärna de övriga grönsakerna.
2. Fräs lökarna i olja i en gryta, tillsammans med kryddorna, currypastan, pepparn, sockret och ingerfäran. Fräs på hög värme i ett par minuter.
3. Tillsätt grönsakerna och fräs ett par minuter till.
4. Tillsätt sedan vattnet, saltet och buljongtärningarna, låt det koka upp.
5. Låt det koka i tio minuter. Skölj under tiden linserna och tillsätt sedan dem i soppan. Låt koka i tio minuter till, tills linserna är genomkokta.
6. Tillsätt kokosmjölken och låt koka någon minut till.
7. Dra soppan frå plattan och smaka av med yoghurt och citron.
8. Mixa soppan och servera med färsk eller torkad mynta och en klick yoghurt på toppen.