
Välj några riktigt stora bifftomater för den här rätten, gärna några som är väldigt fasta, då de mjuknar lätt vid tillagning. Vi serverade tomaterna med sallad, rostad klyftpotatis och tsatziki.
Du behöver, för 4 portioner:
8 stora tomater
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 stjälkar blad/blekselleri, skivade
2 msk tomatpuré
2,5 dl långkornigt ris
7 dl grönsaksbuljong
2 tsk torkad persilja
200g fetaost
Salt & vitpeppar
Olja till stekning
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär av toppen på tomaterna, gröp ur innanmätet och spara det i en bunke
2. Fräs löken i en liten gryta tills den mjuknat
3. Tillsätt sedan vitlöken, sellerin och tomatpurén och fräs ett par minuter till
4. Tillsätt innanmätet från tomaterna, riset och 2 dl buljong. Salta och låt allt koka upp
5. Sänk värmen och låt allt koka tills vätskan är borta. Tillsätt mer buljon om riset inte är helt genomkokt
6. Smula ner fetaosten i riset och smaka av med peppar och persilja
7. Salta insidan på tomaterna och placera dem tätt i en ugnssäker form
8. Fördela fyllningen i tomaterna, sätt på tomatlocken och häll resten av buljongen i formen
9. Täck formen med ugnsfolie och baka tomaterna i 25 minuter

Du behöver, för fyra portioner:
600g vitkål
2 msk sirap
1 msk soja
300g vegetarisk färs
1 dl okokt ris
1 ägg
2 krm vitpeppar
1½ tsk torkad timjan
1 tsk salt
½ msk fryst persilja (eller ½ dl färsk)
Gör så här:
1. Koka riset och låt det svalna. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Strimla kålen och koka den i lättsaltat vatten i 5 minuter.
3. Låt kålen rinna av och blanda det sedan med soja och sirap.
4. Blanda färs, ris, ägg, salt, peppar och timjan.
5. Bred ut hälften av kålen i botten på en smord ugnsform.
6. Lägg färsblandningen på kålen och bred sedan ut det sista av kålen på toppen.
7. Sänk värmen till 200 och grädda puddingen i mitten av ugnen i ca. 45 minuter.