Grova valnötslimpor
2012-11-27
Ett grovt och smakrikt frukostbröd, fullt av goda valnötter, solrosfrön och andra nyttigheter.
Vi hade lite svårt att få vårt bröd att resa sig när det väl var i ugnen, förmodligen på grund av att det var väldigt mycket grovt mjöl i degen. Har du vetemjöl special hemma skulle det kunna ge brödet en extra knuff som inte vanligt vetemjöl klarar av. Annars blev brödet väldigt gott, om än lite platt!
Du behöver, för två limpor:
1 pkt jäst, 50g
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
2 msk honung
1 dl solroskärnor
100 hackade valnötter
3 dl grovt dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
ca. 10 dl vetemjöl eller vetemjöl special
Gör så här:
1. Rör ut jästen i lite av vattnet tills den löses upp helt.
2. Tillsätt resten av vattnet och honungen och rör om tills honungen blandats ut.
3. Tillsätt salt, solroskärnor, valnötter, dinkelmjöl och rågmjöl.
4. Fortsätt med att tillsätta vetemjöl tills degen inte kladdar längre. Den får dock inte vara för torr och den skall gå att forma utan att den veckar sig.
5. Låt jäsa i bunke, övertäckt med en handduk, i 50 minuter.
6. Forma degen till två toppiga limpor och låt jäsa på en plåt, under handduk i ytterligare 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Grädda limporna längst ner i ugnen i tio minuter och ändra sedan temperaturen till 175 grader. Grädda i ytterligare 40 minuter.
Hembakta bröd
Kommentarer (0)
Trackbacks ()
Nyligen besökte jag (Tobias) Tallinn med några klasskamrater och fick där lite inspiration till denna rätt. Vi botaniserade lite bland de estniska restaurangerna och vad som verkade gå igen hos många av dom var rotfrukterna, senapen, honungen och det fantastiska grova brödet, fyllt med nötter och torkad frukt. Innan vi tog flyget hem igen köpte jag med mig en limpa bröd och en stor skopa inspiration och väl hemma kokade vi ihop något som verkade stämma överens med den östeuropeiska matkulturen.
Man behöver inte överdriva med honungen i den här rätten, för både kålroten och rödbetorna blir härligt söta när dom är ordentligt tillagade. Kom bara ihåg att steka rödbetorna ordentligt, för halvråa betor smakar jord! Till maten gjorde vi en grönsallad och ett par skivor estniskt bröd, rostat någon minut på varje sida i en panna med smör.
Du behöver, för fyra portioner:
Rödbetorna:
4 stora rödbetor, skalade och klyftade
2 röda äpplen, skivade
2 röda lökar, klyftade
1 msk honung
1 tsk salt
1 dl färsk kruspersilja, hackad
Smör till stekning
Senapssåsen
1 msk bruna senapsfrön
3 schalottenlökar, tunt skivade
2 msk äppelcidervinäger
1,5 dl vitt vin
1 dl vatten
3 msk dijonsenap
2 dl grädde
½ dl mjölk
1,5 tsk potatismjöl
Smör till stekning
Salt & peppar
800g kålrot
3 stora morötter
Gör så här:
1. Börja med att rosta senapsfröna till såsen i en torr stekpanna, tills dom börjar knäppa och sprätta. Ställ dom sedan åt sidan för att svalna.
2. Smält rikligt med smör i en stekpanna och fräs på rödbetorna på medelhög värme. Salta.
3. Låt rödbetorna steka under lock tills de är genomstekta och mjuka, cirka 20-25 minuter.
4. Medan rödbetorna steks, skala och tärna kålroten och morötterna i 1-1,5 cm stora kuber.
5. Ångkoka först kålroten i 5 minuter i en gryta och tillsätt sedan morötterna. Låt ångkoka i ytterligare 15-20 minuter under lock, tills allt är genomkokt.
6. Smält smöret till såsen i en gryta och fräs löken gyllenbrun.
7. Tillsätt äppelcidervinägern och koka tills all vätska kokat in.
8. Tillsätt vin, vatten, salt och peppar och låt sjuda i 5 minuter.
9. Sila såsen och häll sedan tillbaka den i grytan. Tillsätt senap och grädde.
10. Krossa senapsfröna i en mortel och tillsätt dom också. Låt sjuda i 5 minuter.
11. Blanda mjölken och potatismjölet grundligt och vispa sedan ner det i såsen, tills den tjocknat.
12. När rödbetorna är klara, ställ dom åt sidan, smält nytt smör i pannan och tillsätt äpplena, löken och honungen.
13. Låt steka i 5-10 minuter, tills allt mjuknat något.
14. Häll tillbaka rödbetorna och tillsätt den hackade persiljan. Låt allt bli jämnvarmt.