Det bästa med en omelett är att man kan fylla den med i princip vad som helst, en väldigt bra rensa-kylskåpet-rätt. Jag valde en fyllning med inspiration från Italien.
Och eftersom Sara avskyr omelett så var det bara jag som åt av den. Jag heter Tobias och är Saras bättre hälft och jag kommer att bidra med ett par recept till den här bloggen jag också.
För en liten omelett:
3 ägg
En skvätt mjölk (0,5-1 dl)
Salt
Svartpeppar
Smör till stekning
Fyllning:
En schalottenlök, finhackad
En vitlöksklyfta, finhackad
5 svarta oliver, skivade
2 Soltorkade tomater i olja, hackade
4 körsbärstomater, delade i halvor
Några tärningar marinerad fetaost
Riven ost (gärna parmesan)
Pesto efter smak
Salt
Svartpeppar
Chiliflakes
Gör så här:
1. Smält lite smör i en stekpanna på medelvärme och fräs på lökarna tills de börjar bli genomskinliga och tillsätt därefter oliverna och tomaterna. Fräs under omrörning i några minuter.
2. Tillsätt salt, peppar och chiliflakes och ta upp fräset ur stekpannan och lägg dem i en liten skål. Blanda i peston.
3. Blanda äggen, mjölken, saltet och pepparn i en skål med en gaffel. Du behöver inte vispa tills allt blir en enfärgad smet, bara så att gulorna löses upp något.
4. Smält smöret i stekpannan och häll i äggsmeten. Låt den sedan ligga still i pannan, tills den har börjat stelna i kanterna.
5. Lyft sedan försiktigt på omeletten med en stekspade och låt den smet som ligger på toppen rinna ner under omeletten.
6. Dosera ut fräset uppe på omeletten, tillsammans med halverade körsbärstomater och fetaost, samt toppa med riven ost.
7. Lägg på ett lock, dra upp värmen något, och låt det ligga still i ett par minuter tills osten har smält.

Det här behöver du:
Rödbetor
Fetaost
Valnötter
Honung
Sallad
Gör så här:
1. Koka rödbetorna tills skalet går lätt att lossna. Ca 30-40min.
2. Ta av skalet och skiva rödbetorna.
3. Lägg rödbetorna i en ugnsform och strö över fetaost.
4. Gratinera i ugnen tills osten ser bra ut.
5. Ringla över lite honung och valnötter och servera tillsammans med en sallad.

Det här behöver du:
1dl kokos
2½dk vetemjöl
½tsk salt
125g smör
(Detta är till degen och gäller för en pajform 24cm i diameter. Vi använde en större och fick göra dubbel sats)
2dl creamy coconut milk 18% fett
1 röd chili
Salt
Svartpeppar
1tsk maizena + ½msk vatten
1 lime
3 morötter
1 parika
100g sockerärter
200g grön sparris
Olja
Sesamolja
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225.
2. Rosta kokosen i en torr stekpanna.
3. Blanda mjöl,salt, kokos och tillsätt smöret och arbeta ihop till en deg som du trycker ut i en pajform.
4. Ställ kallt i 20min.
5. Pricka degen med en gaffel och grädda det i ca 10min.
6. Koka kokosmjölk,chili,salt och peppar ett par minuter. Lös upp maizena i vatten och vispa i det också.
7. Låt koka upp och smaka av med saft från lime.
8. Strimla morötterna, hacka paprikan och sparrisen.
9. Låt morötterna koka i lättsaltat vatten en liten stund och låt dom sedan rinna av.
10. Stek övriga grönsaker och tillsätt på slutet morötterna.
11. Lägg i alla grönsaker i pajskalet och ringla över såsen.
Jag tyckte att det var jättegott med Tobbe klarade knappt av att äta upp det!
Mest på grund av att det blev lite för mycket lime, så var försiktiga med den om ni får för er att prova.
Men att det var riktigt gott med kokos i pajskalet är vi överens om! Namnam.
Det här behöver du:
Kikärtsbullar
400g kikärter
2dl kallt vatten
rivet skal av 1 citron
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1tsk kardemummakärnor
1tsk salt
1tsk bakpulver
Olja
Ströbröd
Saffranssås
1 scharlottenlök
Olja
1pkt saffran
2dl grönsaksbuljong
2dl matlagningsgrädde
1tsk örtsalt
Grönsakscouscous
2½dl couscous
3dl vatten
Salt
Olja (vi tog en med smak av vitlök och chili)
1pkt körsbärstomater
Valfria nötter
1 rödlök
Örtkryddor
Gör så här:
1. Hacka chilin och vitlöken till kikärtsbullarna.
2. Mixa kikärtorna och blanda i alla ingredienserna och forma till bollar som du rullar i ströbrödet.
3. Stek i olja på låg värme tills dom är gyllenbruna.
4. Koka upp vatten, olja och salt och ta sedan kastrullen från plattan och häll i couscousen. Låt det svälla några min.
5. Dela tomaterna och hacka löken. Blanda sedan alla ingredienserna tillsammans med couscousen.
6. Skala och hacka löken till såsen och fräs den i lite olja.
7. Tillsätt saffran och grönsaksbuljong och låt koka upp.
8. Tillsätt matlagningyoghurten.
Receptet räcker till ca 4 personer.

Det här behöver du:
300g digestivekex
150g smör
1dl strösocker
1dl maizena
2tsk vaniljsocker
600g philadephiaost
2.5dl kesella 10%
3st ägg
1dl vispgrädde
200g vit choklad
1½dl frysta blåbär
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175c.
2. Smula kexen i en mixer/matberedare.
3. Smält smöret och blanda det med kexen och tryck sedan ut det i en rund form med löstagbar botten, ca 24cm i diameter.
4. Förgrädda kexbottnen i 10min i mitten av ugnen.
5. Vispa philadelphiaosten och kesellan krämig och blanda sen i socker,maizena,vaniljsocker,ägg och vispgrädde.
6. Smält chokladen och blanda i den också.
7. Häll smeten över kexbottnen och toppa med blåbären.
8. Grädda i ugnen i 30min och låt sedan kakan stå på eftervärmen i 30min.
9. Ät och må illa!

Det här behöver du:
Hamburgerbröd
Halloumi
Tomat
Sallad
Tacosås
Gör så här:
1. Stek halloumin.
2. Skiva tomaten.
3. Lägg allt på brödet.

Sparrissoppa är en personlig favorit!
Lätt att göra och supergod. Servera med en knäckemacka och en ostskiva.
Det här behöver du (4 portioner):
1 knippe sparris, skalad och hackad, men spara topparna.
1 hackad gul lök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
3 dl matlagningsgrädde
½ dl vitt matlagningsvin, eller vanligt vin om du har det hemma.
Olja/smör
En nypa salt
Gör så här:
1. Koka upp vatten och koka sparrisen till den är mjuk.
2. Häll av vattnet men spara 5 dl som sedan ska användas i buljongen.
3. Fräs sparrisen (förutom topparna) tillsammans med löken i lite olja eller smör och häll sedan på spadet som du sparade, vinet, grädden, saltet och grönsaksbuljongen.
4. Låt koka i tio minuter.
5. Mixa soppan slät.
6. Garnera med sparristopparna och servera.
Det här behöver du:
1 burk krossade tomater
Grönsaksbuljong
Valfria grönsaker/rotfrutker
Valfria kryddor
Bönor
Pasta
Jag tog tex morot, champinjoner, gul lök och purjölök och kryddade med lite blandade örtkryddor och chili.
1. Koka pastan.
2. Fräs grönsakerna/rotfrukterna tillsammans med en grönsaksbuljong.
3. Häll på krossade tomater och låt det puttra lite.
4. Häll på bönorna och alla kryddor.
5. Servera med pastan.
Tada, hur enkelt som helst! Bra för trötta måndagar.

Det här behöver du för 3 portioner:

2 morötter
½ purjolök
1 msk honung
1dl soja
2 msk sesamolja
50g solrosskott
Valfri svamp
Saft från en citron
Svartpeppar
Cashewnötter
Sesamfrön
Nudlar
1. Koka nudlarna.
2. Skala och strimla morötterna och purjolöken, samt skiva champinjonerna.
3. Fräs allt i en panna en stund.
4. Tillsätt soja, honung,citron,sesamolja,svartpeppar,solrosskott och cashewnötter.
5. Häll nudlarna i ett durkslag och blanda sen ner dom i sojawoken.
6. Servera med lite sesamfrön på toppen.
