Hurra för Leila Lindholm som ger oss så mycket inspiration till olika slags frukostscones! Sist gång gjorde vi ju kardemummascones, men denna gång fick det bli scones med jorgubbar och valnötter. Lite omständigt var det att använda sig av frysta jordgubbar, så vi rekomenderar att använda färska bär istället, och för all del, glöm inte att servera dessa tillsammans med en god kopp te!
Det här behöver du för 6 scones: 8½ dl vetemjöl ½ tsk salt 1½ tsk bakpulver ½ dl råsocker 125 g smör 1 ägg 2 dl mjölk 150 g grovhackade valnötter 1½ dl jordgubbar
Gör så här: 1. Sätt ugnen på 250 grader. 2. Blanda mjöl,salt,bakpulver och råsocker. 3. Blanda í smöret och smula ner det i degen. Tillsätt ägg,mjölk och valnötter och forma till en deg. 4. Skiva jordgubbarna och vänd försiktigt ner dom i degen. 5. Forma till 6 st scones, ca 3cm höga och grädda i ugnen i 10min.
Ett lättlagat, billigt och gott recept från hemkunskapsboken! Skönt under vårens första riktiga dagar då man hellre vill spendera tid utomhus än framför spisen.
Det här behöver du för 4 portioner: 300 g pasta 1 hackad gul lök 2 msk margarin 2 msk vetemjöl 2 dl vatten 1 tärning grönsaksbuljong 2 dl crème fraiche 2 dl mjölk 2 krm muskot 2 krm salt 2 krm svartpeppar 2 dl riven ost Sojakorvar
Gör så här: 1. Sätt ugnen på 275 grader. 2. Koka pasta och låt den sedan rinna av i ett durkslag. 3. Smält margarinet i en kastrull och fräs löken mjuk. Strö över vetemjölet. 4. Tillsätt vatten och buljong och rör tills det tjocknar. 5. Tillsätt crème fraiche,kryddor och hälften av osten. Låt det koka upp. 6. Tillsätt pastan. 7. Smörj en ugnsäker form och häll i blandningen. Strö över resten av osten och gratinera i ugnen i ca 10 min. 8. Stek sojakorven i ca 10min.
Ruskigt god risotto, "lånad" från Sveriges Mästerkock. Den var väldigt pysslig att göra och den hade många olika moment som skulle tas igenom så var gärna mer än en om ni ska göra den här rätten, annars blir det stressigt. Snåla inte på parmesanen när ni lagar maten. Ju mer desto bättre!
Gör så här: Risotton: 1. Sätt ugnen på 225. Fräs riset, timjan och löken tills det blir glansigt. 2. Häll på vinet och nån deciliter buljong och låt det sjuda in. Slå på mer buljong efter hand, tills riset är nästan genomkokt. 3. Fräs svampen i några minuter under tiden, och blanda det med riset, tillsammans med parmesanen och smöret. Rullarna: 4. Riv squashen till rullarna i tunna skivor med en osthyvel och fräs dem i olja tills de fått färg. Ta upp dem och låt dem rinna av på papper. 5. Fräs svamparna och löken i några minuter och blanda i parmesanosten. 6. Smöra några små, runda ugnsformar, 3-4cm i diameter, och klä sidorna med squashstrimlorna. Fyll på med svamp- och lökfräset i formen och gratinera i ugnen i cirka 5 minuter. Ruccolaoljan: 7. Mixa alla ingredienserna till oljan ordentligt. Ju mer desto grönare blir den. 8. Smaka av risotton med salt och peppar, dela upp den på tallrikar och placera rullarna på toppen. Ringla runt oljan och garnera med babyspenat.
Denna efterrätt ska bli som små blåbärspajer. Dock så lästes inte receptet från Coops hemsida ordentligt, så vi missade den lilla detaljen om att man skulle koka blåbären tills vätskan var borta, därför blev våra ganska blöta. Det blir till att göra om, göra rätt en annan gång, för detta är gott!
Det här behöver du för 5 portioner: 450 g frysta blåbär 1,5 dl socker 1 dl hackad hasselnöt 1 dl hackad valnötter 0,75 dl havregryn 0,5 dl pumpafrön 2 msk mörkt muscovadosocker 50 g rumsvarmt smör Vaniljkräm: 1 tsk vaniljpulver 1 tsk honung 2 dl crème fraiche
Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Koka blåbären med sockret i ca 15 min på stark värme tills vätskan har kokat bort. 3. Lägg bären i små, ungsfasta, smorda formar. 4. Blanda nötter,havregryn,pumpafrön,socker och smör. 5. Strö nötblandningen över bären och grädda i ugnen ca 15min. 6. Gör vaniljkrämen genom att vispa vaniljpulver,honung och crème fraiche.
Vi får ursäkta vårt uppehåll men nu är vi tillbaka igen! Hoppas att ni alla har har haft en bra påsk. Det hade vi. Igår hade vi lite vänner över och bjöd bland annat på denna rätt. Smakade förvånadsvärt mycket, och gott!
Det här behöver du för 6st: 6 st kronärtskocksbottnar Chèvre Tapenade Sallad
Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Lägg bottnarna i en smord ugnsform, fyll med tapenade och lägg på en chèvrebit. 3. Gratinera i ugnen tills osten har börjat smält. Ca 10min.
Så fort värmen smyger sig fram efter en lång kall vinter så kommer grillarna fram! Som vegetarian får jag,Sara, ofta höra om hur folk inte skulle kunna klara sig utan att äta grillat kött och undrar om jag inte tycker att det är jobbigt och svårt att hitta på andra alternativ. Då svarar jag nej, verkligen inte. Varför skulle det vara svårare än något annat? Istället för Dennis hotdog - Sojakorv Istället för hamburgare - quornburgare För att inte tala om halloumi och alla goda grönsaker som finns. Här får ni ett första grilltips!
Det här behöver du: Dina favoritgrönsaker Dina favoritkryddor Smör eller olja Halloumi
Gör så här: 1. Skär alla grönsaker i lagom små bitar och lägg dom i ett foliepaket. 2. Ringla över olja eller smör, krydda, och blanda om. 3. Skiva halloumi. 4. Grilla!
Ännu ett veganskt recept! Färgen på denna soppa blev inte särskilt trevlig, men i övrigt var den helt okej. Ingen smakexplosion direkt, men gillar man vanlig potatis och purjolökssoppa så är denna soppa ett bra alternativ om man vill variera sig lite. I bakgrunden finns smaken av fänkål som påminner om lakrits.
Det här behöver du för 2 portioner: 200 g fänkål 150 g purjolök 1 msk olja 5 dl vatten 1 grönsaksbuljong 50 g hasselnötter ½ dl sojagrädde 2 krm salt ½ krm vitpeppar Salladslök
Gör så här: 1. Skölj och skiva fänkål och purjolök. 2. Hetta upp en kastrull och fräs grönsakerna en liten stund. 3. Tillsätt vattnet och buljongtärningen och låt koka tills grönsakerna är mjuka. 3. Tillsätt nötterna,sojagrädde,salt och peppar. Mixa soppan. 4. Garnera med salladslök och hasselnötter.
Kronärtskocka är alldeles för gott för att bara ha på pizza! Man kan bland annat göra denna rätt som skulle funka alldeles tokbra som start på en trerättersmeny. Dessutom går det väldigt snabbt att göra den.
Det här behöver du för 4st: 1 burk kronärtskockbottnar 1 hackad schalottenlök 1 hackad vitlök 2 msk olivolja ½ tsk salt 1 krm svartpeppar 1 tsk persilja 2 ciabattas Ruccola Färskostcréme: 2 tsk persilja 6 msk kesella 2 msk olivolja 2 msk pressad citron 1 krm salt 1 krm svartpeppar
Gör så här: 1. Frös lök shalottenlök och vitlök tillsammans med kronärtskockorna i ca 5min på svag värme. Salta och peppra. 2. Dela ciabbattan och stek också den på svag värme i lite olivolja tills den blir krispig. 3. Blanda persilja,kesella,olivolja,citronsaft,salt och peppar till färskostcrémen. 4. Servera kronärtskockorna med brödet, färskostcrémen och ruccolasallad. Strö på lite persilja.
Detta var en väldigt god wok som blev naturligt sötsur. Ananas är verkligen något som är gott att ha i mat,tycker vi! Men kanske hade rätten gjorts sig ännu bättre med lite quornfiléer eller liknande i.
Det här behöver du för 3 portioner: 2 burkar ananas á 280g 2 hackade vitlöksklyftor 1 skivad gul lök 1 hackad chili ½ tärnad zucchini 3 tärnade champinjoner 3 hackade salladslökar 8 st delade minimajskolvar 4 delade körsbärstomater 2 msk olja Wokdressing: 1 dl vatten + 1 msk grönsaksfond 1 msk pressad lime 1 msk soja
Nudlar eller ris till servering
Gör så här: 1. Koka nudlar eller ris. 2. Blanda alla ingredienser till wokdressingen i en liten skål. 3. Hetta upp en panna med olja och fräs vitlöken,gula löken och chilin. Tillsätt ananas,minimajs och zucchini och woka i 3min. 4. Häll wokdressingen i pannan och låt koka upp. 5. Tillsätt tomater, svamp och salladslök. Koka upp och servera!
Idag är det uppenbarligen linssoppans dag och den bestämde vi oss att fira med en egen improviserad sådan! Den fick en karaktär av traditionell grönsakssoppa men med mycket mera smak och hetta. Dessutom är den 100% vegansk. Vi båda tyckte om soppan väldigt mycket och blev mätta och belåtna!
Det här behöver du för 4 portioner: 2 dl röda linser 2 l vatten 1 finhackad gul lök 2 finhackade vitlöksklyftor 2 tärnade morötter 2 tärnade potatisar 1½ msk ajvar relish 1 tsk paprikapulver 1 tsk cayennepeppar 1½ buljongtärning Salt & peppar ½ msk Färsk persilja 1 Citron, saften
Gör så här: 1. Fräs lökarna i olja i en grytatillsammans med ajvar relishen i ett par minuter. 2. Tillsätt morötterna och potatisarna och låt fräsa några minuter till. 3. Häll på vattnet och tillsätt paprikapulvret, cayennepepparn, buljongtärningarna och linserna och låt det koka upp. 4. Låt det koka i ca. 10 minuter, tills rotfrukterna är mjuka och linserna har blivit gulaktiga och börjat spricka. 5. Dra grytan från plattan och tillsätt persiljan, citronsaften och salt och peppar efter smak.
Idag fyller min lillebror 12 år. Han är en stor fantast av Simpsons och missar helst inte ett endaste avsnitt. Därför var jag, Sara, bara tvungen att göra denna tårta! Även om jag hade lovat mig själv att aldrig göra en egen tårta igen. Jag tycker att dekora tårtor är bland det roligaste, men att baka egen tårtbotten är något som aldrig brukar gå min väg. Det är en lite klurigt att skära dom i 3 delar, men det är alltid roligare att göra själv än att köpa i affär!
Det här behöver du: Tårtbotten: 4 ägg 2 dl socker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver Smör Ströbröd Fyllning: Jordgubbssylt Marsanpulver Mjölk Dekoration: 500 g marsipan 3 dl grädde Gul karamellfärg Lakritssnören Vit kristyr på tub (alternativt florsocker blandat med en skvätt vatten) Nutella Florsocker
Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Vispa socker och ägg ordentligt pösigt med en elvisp! 2. Blanda potatismjöl,vetemjöl och bakpulver. 3. Rör försiktigt i mjölblandningen i äggsmeten. 4. Smöra en inte alltför stor, rund ugnsform med avtagbar botten och ströbröa den. 5. Sätt in formen i ugnen och ändra graderna till 175. Låt kakan va inne i ca 30 min och låt den sedan svalna.
6. Blanda gul karamellfärg ordentligt med marsipanen så den får en jämn gul färg. Låt sedan marsipanen kallna en stund i kylskåp. 7. Kavla ut marsipanen mellan 2 ark bakplåtspapper.
8. Blanda marsansås enligt anvisningar på förpackningen och vispa grädde. 9. Dela kakan i 3 delar. 10. Bred jordgubbssylt på det nedersta lagret, marsansås på det andra och grädde på det översta,samt runt tårtan. 11. Lägg på marsipanlocket och resten kan ni nog lista ut själva med hjälp av bilden! :)
Det här receptet har lånats från ett par pojkar som gör väldigt bra musik. Nämligen Jónsi & Alex! På deras sida finns det många lockande "good heart recipes" som dom kallar det, men just denna rätt var inte särskilt övertygande. Trots mycket ingredienser så smakade det inte mycket alls och som ni ser blev det lite väl mycket olja i såsen. Men vi tror att det går att få den riktigt bra ändå! Så utgå från receptet nedan men gör lite efter er egna smak, tex mindre olja och mera kryddor! Och kanske kanske, hade det varit godare att följa Jónsis & Alex tips om att mixa kokos tillsammans med vatten, istället för att ha en burk kokosmjölk som vi hade.
Det här behöver du för ca 3 portioner: 1 burk kokosmjölk 2 msk olivolja 1½ msk soya 1 pyttebit färsk ingefära 1 liten, hackad, gul lök 2 hackade vitlöksklyftor 2 tsk citronsaft 1 tsk limesaft 1 tsk salt ½ tsk cayennepeppar 1 röd chili ½ tsk curry
½ squash 1/3 gurka 1/4 röd paprika 1 tomat Nudlar
Gör så här: 1. Koka nudlar. 2. Mixa alla ingredienserna i den översta kolumnen till en sås (dessa två herrar älskar sin blender!), och koka ev upp den. Enligt grundreceptet ska den dock vara kall! Det är nog en smaksak. 3. Strimla squash,gurka,paprika och dela tomaten. 4. Lägg nudlarn på en tallrik och häll sås över, dekorera med grönsakerna.
Detta recept gjorde vi med potatismos till. Det skulle nog också funka bra att ha brevid en rätt, istället för en sallad. Och som i alla fall så går det alldeles utmärkt att byta ut ingredienserna till något man själv tycker om. Kanske pesto och fetaost?
Det här behöver du för 4 personer: 125 g broccoli 4 bifftomater 1 vitlöksklyfta 50 g smulat vitt bröd 1 dl finhackad persilja ½ tsk salt 1 krm svartpeppar 100 g riven parmesanost 4 msk olivolja
Gör så här: 1. Koka broccolin och grovhacka den. Sätt ugnen på 175grader. 2. Skör tomaterna mitt itu och gröp ur dom med en sked. Ställ sedan halvorna i en ugnsäker form. 3. Finhacka vitlöken och stek en liten stund i olivolja. Lägg i brödsmulorna,persiljan,salt och peppar. Stek tills brödet är frasigt. 4. Blanda det du har stekt med broccolin och nästan allt av den rivna osten. Lägg fyllningen i tomathalvorna och strö sedan över resten av osten. 5. Gratinera tomaterna i ca 20min i ugnen.
Ett syskon till vår andra gratinerade squash, men med en annorlunda kryddning. Ajvar relish dominerar smaken i den här rätten, med chevrén som en stark tvåa. Gurkmejan i couscousen är inte nödvändig, men jag ville göra rätten lite festligare och använde kryddan för att färga couscousen gul.
Du behöver, för fyra portioner:
Squashen 2 stora squash eller zucchini 4 mjöliga potatisar 150g chevréost 2 msk ajvar relish 1 tsk torkad timjan Salt och peppar Couscousen 3 dl couscous 3 dl vatten 1 gul lök 1 morot 0,5 tsk Salt Eventuellt 0,5 tsk gurkmeja Ajvaryoughurt 2 dl matlagningsyoghurt 1 msk ajvar relish
Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala, tärna och koka potatisarna i lättsaltat vatten tills de mjuknat. 2. Dela squasharna på längden och gröp ut innehållet i en bunke. 3. Smula ner 100g chevré i bunken med squashen, blanda med ajvar relish och salt & peppar. 4. Mosa ner potatisarna i bunken, blanda väl och fördela röran jämt mellan squashhalvorna. 5. Ta resten av osten och fördela den på toppen av halvorna. Strö över timjanen. 6. Lägg squashhalvorna i en oljad form och gratinera dem i ugnen i 30 minuter 7. Finhacka löken och moroten och fräs dem i olja i en kastrull i några minuter. 8. Häll på vattnet, salta och låt det koka i ca. 4 minuter. Dra sedan bort grytan från värmen. 9. Häll på couscousen, och gurkmejan om du vill, och låt det stå tills allt vatten är borta. Rör om då och då. 10. Blanda ingredienserna till ajvaryoghurten och servera allt med en sallad.
En mättanderätt som Sara verkligen gillade, men som jag inte var ett lika stort fan av. Kombinationen tomat och apelsin föll mig inte helt i smaken, men ni kanske gillar det så pröva gärna!
Du behöver, för fyra portioner:
Potatis: 2 stora bakpotatisar 1 tsk sambal oelek 1 msk mango chutney 1 msk chilisås Tomatsås: 1 gul lök 1 apelsin 400g krossade tomater 1 tsk sambal oelek 2 msk honung Salt & peppar Yoghurtdressing: 1 dl matlagningsyoghurt 1 msk dijonsenap 2 msk rapsolja 1 msk vatten Salt & peppar
Gör så här:
1. Skär potatisarna i 1-1,5cm tunna skivor och koka dem i 4 minuter, tills de mjuknat. Ta upp dem och torka av dem noggrant. 2. Finhacka löken, riv av den yttersta delen av apelsinskalet. Skala apelsinen och hacka den. 3. Fräs löken i olja i någon minut och tillsätt resten av ingredienserna till såsen. Låt koka i några minuter. 4. Blanda sambal oeleken, mango chutneyn och chilisåsen i en skål och pensla potatisarna med röran. 5. Stek potatisskivorna ca. 3 minuter på varje sida. 6. Blanda alla ingredienserna till dressingen och servera med en sallad.
Enkel och snabb soppa som man inte ens behöver hacka ingredienserna ordentligt till! Dessutom har den så klart den vinnande kombinationen grädde+vitt vin i sig, alltid en höjdare! I vanliga fall gillar jag (Tobbe) inte dragon så mycket, men här var mängden precis lagom för att det skulle bli lite mer smak på soppan.
Du behöver, för fyra portioner: 4-5 gula lökar 1 purjolök 2 vitlöksklyftor 2 msk smör 2 msk vetemjöl 1 lagerblad 2 dl grädde 2 dl vitt vin 8 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 0,5 tsk torkad dragon salt & peppar
Gör så här: 1. Skiva lökarna och purjolöken grovt, mosa vitlöken med knivskaftet. 2. Smält smöret i en gryta och fräs på all lök tills de börjar bli genomskinliga. 3. Pudra över mjölet och rör om. 4. Tillsätt lagerbladet, grädden, vinet, buljongtärningarna och vattnet och låt det koka upp. 5. Låt soppan koka i 15 minuter. 6. Ta upp lagerbladet, smaka av med salt, peppar och dragon och mixa soppan slät med en stavmixer