Frukostbaguetter

2011-03-31



Dessa baguetter är alldeles perfekta till frukosten. Supersnabba och lätta att göra!
Ytan på baguetterna blir dessutom härligt krispig!
Receptet är f.ö från en av dom bästa kokböckerna vi har - Hemkunskapsboken!

Det här behöver du:
1 msk farinsocker
½ msk bakpulver
1 krm salt
1½ dl filmjölk
1 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda rågmjöl, vetemjöl,bakpulver,salt och farinsocker i en skål.
3. Tillsätt filmjölken och arbeta samman till en deg.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma varje del till en avlång bulle.
5. Ställ bullarna på en plåt och skär ett snitt i var och en.
6. Grädda dem mitt i ugnen i ca 20minuter.

Hembakta bröd Kommentarer (2) Trackbacks ()

Bakad potatis

2011-03-30



Vacker rätt? Nej.
God rätt? Ja!
Kändes verkligen som en försmak på sommaren. Då blir det garanterat detta recept igen, men med bakad potatis från grillen!

Det här behöver du:
2 bakpotatisar
1 avokado
2 tomater
1 dl hackad salladslök
1 Chili
1 kruka basilika
0,5 dl olivolja
Salt och vitpeppar

Gör så här:
1. Skölj potatisen och gör några hål i skalet. Micra dom sedan i ca 20 tills dom är mjuka. Låt svalna.
2. Skär av toppen på potatiserna och gröp ur dom.
3. Dela och gröb ur avokado som du sedan blandar med tomat, hackad lök, chili och basilika.
4. Mosa potatisen tillsammans med olivolja och smaka av med salt och peppar och blanda ner det i resten av ingredienserna.
5. Fyll potatisarna.

Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

Pekanbrownies

2011-03-27

Superlätta brownies som passar utmärkt med glass. Det här var första gången vi lagade något med pekannötter. Smaken är lite sträv och påminner om kaffe. Jag (Tobbe) gillade dem, men Sara gillade dem inte,. Så, blandade känslor, men om ni gillar kladdkakor med en nöt som påminner om en lite pepprig valnöt, så är det här brownien för er!

Du behöver, för 12 bitar:
175g smör
125g mörk blockchoklad
5 dl socker
3 ägg
3,5 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
125g pekannötter
Smör till ugnsformen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form, ca. 30x20cm, med smör.
2. Smält smöret i en kastrull, bryt ner chokladen i grytan och låt den smälta med.
3. Blanda chokladsmeten med sockret, därefter äggen en åt gången.
4. Blanda i vaniljsockret, mjölet och nötterna.
5. Häll smeten i formen och fördela den jämt.
6. Grädda smeten mitt i ugnen i 20-25 minuter och låt sedan hela formen svalna på ett galler.

Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

Chilisnacks

2011-03-27



Ett litet tilltugg vi fick för oss att göra!
Det var väl inte fantastiskt gott, men det var inte äckligt heller.
Sen så blev det ju också rätt grisigt som ni kan se, men det beror nog mest på oss.

Det här behöver du:
5 st spansk peppar
50 g chevré
40 g philadelphiaost
1 tsk flytande honung

Gör så här:
1. Dela chilin i två delar och skrapa ur kärnorna.
2. Mosa chevré tillsammans med philadelphiaosten.
3. Ringla över honungen och servera.

Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

Risrullar med mango och avokado

2011-03-26

Som en vegetarisk version på sushi! I alla fall utseendemässigt.
Det var väldigt gott men vi frågar oss om det verkligen var värt arbetet, men det kan bero på vårt stora misslyckande med fillodegen. Nu vet vi att om man köper en fryst deg är det viktigt att låta den tina ordentligt innan man försöker att arbeta med den. Möjligen kan det behövas mer ris också. Gör hellre för mycket än för lite!

Det här behöver du för 4 portioner:
2 dl kokt jasminris (3/4 dl okokt ris)
½ dl rostade cashewnötter
½ mango
1 avokado
½ röd chili
1 tsk torkad koriander
Saft av 1 lime
½ tsk salt
4-6 ark fillodeg 25*25cm
Ägg till pensling
2-3 dl matolja till fritering

Gör så här:
1. Koka riset och lufta det med en gaffel. När det har svalnat blandar du det med cashewnötterna.
2. Skala och skär mango och avokado i stavar och blanda det med hackad chili,koriander,limesaft och salt.
3 Lägg filloarken två och två och lägg på riset och sedan fruktblandningen. Rulla ihop till fasta rullar och täta kanterna med ägg.
4. Hetta upp olja i en stekpanna till 175 grader och fritera en rulle i taget tills den är gyllene. Vänd rullarna ett par gånger.
5. Skär varje rulle i 4 bitar och servera med soja och matlagningsyoghurt.

Ris och gryn Kommentarer (0) Trackbacks ()

Cheesecake med nötbotten och vaniljhonung

2011-03-25



Nu är det helg och den förgyller vi med en god (och väldigt söt) cheesecake!
Lite annorlunda med en nötbotten istället för digestivekex.
Dock så råder vi er ännu en gång till att inte använda likadan form som oss, för som ni ser blev vår kaka väldigt platt. Rekomenderat är alltså en ganska liten form. 
Är det pajformarna, degen eller oss det är fel på? Aldrig blir det rätt i alla fall.
Hursomhelst, trevlig helg!

Det här behöver du:
Botten:
1 dl mandel
2 dl hasselnötter
½ dl råsocker
50 g smör
½ dl vetemjöl
Fyllning:
200 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
3 ägg
rivet skal av 1 citron
½ dl pressad citron
1½ dl råsocker
rostade valnötter
1 vaniljstång eller 1-2 krm vaniljpulver
1 dl flytande honung

Gör så här:
1. Finfördela mandel och hasselnötter i en mixer. Tillsätt råsocker,smör och mjöl och blanda till en massa.
2. Platta ut nötmassan i en smord rund ugnsform.
3. Grädde mitt i ugnen på 225grader i ca 10min.
4. Vispa philadelphiaosten med en elvisp och tillsätt alla ingredienserna. Häll sedan över fyllningen i formen och grädda i ugnen i 40 minuter på 175 grader.
5. Låt kakan svalna medan du rostar nötterna i ugnen några minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna som du sedan blandar med honungen.
6. Ringla honungen över kakan och lägg på valnötterna, servera!

Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

Quesadillas med kikärter, spenat & fetaost.

2011-03-24



Det här receptet har vi tidigare fått beröm för! Eller, maträtten kanske man ska säga.
Receptet kommer från coops hemsida. Kanske något att byta ut tacosen mot på fredagarna?

För precis som med tacos kan du välja vad du vill ha i!

Det här behöver du:
380 g kikärter
2 skalade vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2½ msk pressad citron
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
300 g tinad bladspenat
8 små eller 6 stora tortillabröd
200 g smulad fetaost

Gör så här:
1. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dom rinna av. Mixa dom sedan tillsammans med vitlök och tillsätt olja, pressad citron, salt och peppar. Mixa till en jämn massa.
2. Krama vätskan ur spenaten och fräs den i lite olja. Krydda med peppar.
3. Lägg ut tortillabröden och bred ut kikärtsmassan på ena halvan och lägg sedan spenaten och feta osten över. Vik ihop tortillan och platta till. 
4. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek dom på medelstark värme i ca 2 min, men tänk på att dom lätt bränner.
5. Servera till en god sallad och guacamole.  

Linser, ärtor och bönor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Spaghetti med oliver och vitvinsås

2011-03-22




God pastarätt med mycket smaker, men inte särskilt mättande tyvärr.
Men gillar man oliver, tomat och basilika är det helt klart värt ändå.

Det här behöver du för 2portioner:
1 dl urkärnade svarta oliver
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
1 tomat
2 tsk basilika
200 g spaghetti
Vitvinsås:
1 gul lök
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
½ tsk salt

Gör så här:
1. Skala och hacka löken för att sedan fräsa den i en kastrull i någon minut. Tillsätt sedan vinet och låt det koka ner till hälften. Rör i grädde, creme fraiche och salt. Ställ åt sidan.
2. Mixa oliverna tillsammans med balsamvinäger och olivolja.
3. Skär tomaten i små bitar och blanda med basilikan.
4. Koka spaghettin, låt den rinna av och blanda den med olivhacket.
5. Servera tillsammans med vitvinsåsen och tomaterna.

Pasta och nudlar Kommentarer (0) Trackbacks ()

Pumpasoppa med myntaolja

2011-03-19



Detta är en av våra favoritsoppor. Vin i maten är alltid ett lyckat recept och myntaoljan tillsammans med pumpafröna är som pricken över i:et! Kanske blir soppan lite mer puréaktig än vad man är van med i en soppa, men vi tycker inte att det gör så mycket, men om man vill så ska man nog spä på med lite mer vatten. För er som undrar hur en butternutpumpa smakar så skulle jag vilja säga att det smakar som en blandning mellan melon och kålrot. Och precis som kålroten blir den söt och god när den steks i ugn!

Det här behöver du för 4portioner:
Soppa:
1 kg Pumpa eller butternutpumpa.
8 Scharlottenlökar
6 Vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
3 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
1 dl grädde
2 dl vitt vin
6 dl vatten
3 msk grönsaksfond
Myntaolja:
1 dl färsk mynta
½ dl olivolja
2 krm salt
Pumpafrön

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala, urkärna och dela pumpan i mindre bitar. Skala och dela scharlottenlöken och skala vitlöken.
2. Lägg pumpan, lökarna och örtkryddorna i en långpanna och ringla över oljan. Salta och peppra.
3. Stek i ugnen tills pumpan är mjuk, det brukar ta ungefär en halvtimme. Men bra om man rör om en gång efter ca halva tiden.
4. Blanda myntablad, olja och salt och mixa med en mixerstav. Rosta pumpafröna i en liten stekpanna. Dom är klara när dom knäpper. Blanda dom med myntaoljan.
5. Ta ut grönsakerna ur ugnen och häll det i en rymlig kastrull för att sedan tillsätta grädde, vin, vatten och fond. Låt det koka upp.
6. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar.
7. Servera tillsammans med myntaoljan och fröna.

Matiga soppor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Potatispaj med ruccola och fetaost

2011-03-17


I denna rätt får ruccolan en helt annan smak än vad man är van vid och man förstår plötsligt varför den från början kallades senapskål. I övrigt en väldigt god paj som vi garanterat ska prova att göra igen när midsommar närmar sig och man kan ha färskpotatis i istället!

Det här behöver du för 4 portioner:
Deg:
1 dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl
2 krm salt
125 g smör eller margarin
Fyllning:
300 g småpotatis
75 g rädisor
75 g ruccolasallad
150 g fetaost
3 ägg
2 dl mjölk
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Gör så här:
1. Blanda mjöl och salt och klicka ner smöret i småbitar och arbeta ihop till en deg.
2. Pressa ut degen i en pajform (helst lite större än vår) och ställ den kallt i 20min.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Skölj potatisen och rädisorna och dela dom i mindre klyftor.
5. Koka potatisen i 5-7min och lägg i rädisorna på slutet.
6. Skölj ruccolan och dela den i bitar, skär fetaosten i tärningar.
7. Vispa samman ägg, mjölk och kryddorna.
8. Pricka pajskalet med en gaffel och förgrädda det i 10min.
9. Varva potatis, grönsaker och fetaost i pajskalet och häll slutligen över äggstanningen och grädda i ugnen i ca 35min.
Pajer och gratänger Kommentarer (0) Trackbacks ()

Quorn Teriyaki

2011-03-11


Teriyaki är en japansk kokteknik som oftast innefattar kött eller fisk, marinerat i en sojasås. Vi använde quornfiléer istället och det funkade minst lika bra. Såsen består oftast av soja, mirin (sötad risvinäger), sake (japanskt risbrännvin) och rörsocker.


Du behöver, för 4 portioner:
6 quornfiléer

6 msk japansk soja
3 msk mirin
3 msk sake
3 msk rörsocker
0,5 msk riven ingerfära, färsk

6 stänger vårlök
Olja till stekning
Ris och morotssallad till servering

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till såsen i en liten gryta, låt koka upp under omrörning
2. Sjud såsen i ca. 10 minuter, tills såsen har börjat tjockna något.
3. Blanda såsen med quornfiléerna i en påse och marinera i kylen i minst 1 timme.
4. Hacka vårlöken och fräs dom under omrörning i en het panna i ca. en minut. Ta upp dem.
5. Fräs filéerna 5 minuter på varje sida tills de fått fin färg.
6. Häll det som blev kvar av marinaden över filéerna i pannan och låt såsen bli varm.
Quorn, soja och tofu Kommentarer (0) Trackbacks ()

Havremjölk

2011-03-10



Är man vegan och pank så är detta vårt bästa tips hittills!
Billigt, billigt.


Det här behöver du:
2 l vatten
4 msk olja
4 dl havregryn
2 msk socker

Saftsil

Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser ordentligt.
2. Sätt upp silen över en bunke och sila vätskan.

Drickbart Kommentarer (0) Trackbacks ()

Het morotssallad

2011-03-10


Inspirerad av en sallad vi åt på en vegetarisk thailändsk restaurang i Berlin. Den ska vara riktigt stark, så att det bränner i halsen!


Du behöver, för 4 portioner:
3 stora morötter
10 cm purjolök
1 msk sesamfrön, gärna svarta
2-3 tsk torkade chiliflakes
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
1,5 tsk limesaft

Gör så här:

1. Blanda oljan, vitlöken, saltet och limesaften i botten av en bunke.
2. Dela och skiva purjolöken i tunna skivor.
3. Skala och riv morötterna.
4. Blanda alla ingredienserna i bunken och låt det stå i kylen och dra sig en stund. Servera till asiatisk mat.
Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

Mörk sirapslimpa

2011-03-09

Ett matigt och sött bröd som påminner om Skogaholmslimpa i smaken. Om du gillar smaken av sirap är det här ett bröd för dig! Vår deg jäste knappt någonting under den första jäsningen, men bröden bättrade sig under den andra jäsningen och resultatet blev bra ändå.


Du behöver, för 2 limpor:
50g jäst
50g smör
5 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
5-7 dl rågsikt

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i filmjölken. Värm till rumstemperatur.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med degvätskan. Blanda i saltet och sirapen
3. Blanda i vetemjölet och nästan all rågsikt. Arbeta ihop till en elastisk deg.
4. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca. en timme.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Dela up degen och forma den till två limpor på mjölad bänk. Låt jäsa på en plåt under duk i 40 minuter till.
7. Grädda mitt i ugnen i 40 minuter. Täck limporna med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.
Hembakta bröd Kommentarer (0) Trackbacks ()

Gratinerad ratatouille

2011-03-09


Ratatouille, fransk grönsaks- och tomatröra, är någonting som jag, Tobbe, verkligen vill gilla, men det kan lätt bli en tråkig rätt. Detta är vårt försök att göra den lite mer spännande. Att skålla och hacka alla tomater kan verka onödigt jobbigt, men vi rekommenderar det verkligen över krossade tomater på burk, då det blir mycket bättre smak med färska tomater.


Du behöver, för 4 portioner:
800g tomater + 1-2 extra för garnering
100g squash + 100g till för garnering
En halv grön paprika
En halv gul paprika
100g rotselleri
En morot
1,5 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1,5 msk tomatpuré
1 msk rörsocker
1 msk grönsaksfond
2 tsk torkad chili
1,5 tsk torkad basilika
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
4 dl idealmakaroner
2 dl riven ost, gärna lagrad
Olja till stekning och till formen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka idealmakaronerna.
2. Skålla tomaterna (förutom dem till garneringen) i kokande vatten, tills skalet spricker. Det tar 30-60 sek.
3. Skölj dem i kallt vatten och gnid bort skalet. Hacka dem.
4. Finhacka löken och vitlöken och fräs dem i en stekpanna i några minuter.
5. Tärna resten av grönsakerna (förutom tomaterna och squashen till garneringen) och fräs dem tillsammans med löken i ytterligare några minuter.
6. Häll på tomaterna och låt det koka upp. Tillsätt tomatpurén, fonden, sockret och chilin och låt det småkoka i ca. 20-30 minuter, tills rotfrukterna är mjuka.
7. Dra ratatouillen från värmen och rör ner saltet, pepparn och basilikan.
8. Olja en ugnsfast form och häll makaronerna i botten. Strö över hälften av osten och häll sedan på ratatouillen.
9. Skiva de resterande tomaterna och squashen i tunna skivor och placera dom om lott på toppen av gratängen. Avsluta med resten av osten.
10. Gratinera i mitten av ugnen i 15 minuter, tills osten har fått färg.
Gott och blandat Kommentarer (0) Trackbacks ()

Lasagne med halloumi och paprika

2011-03-04



Lasagne + halloumi = nomnomnom

Det här behöver du:
tomatsåsen:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 paprikor
2 tsk torkad oregano
500 g krossade tomater
2 tsk sambal oelek
1 msk honung

vit sås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
200 g halloumi

Ca 12 lasagneplattor
1 msk hackad persilja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka grönsakerna.
2. Fräs dom i en stekpanna.
3. Häll i krossade tomater,sambal oelek och honung, låt koka i 10min.

4. Riv halloumin.
5. Smält smöret i en gryta och vispa ner mjölet.
6. Vispa ner lite av mjölken åt gången i grytan och låt koka upp.
7. Blanda ner halloumin och ta av grytan från plattan.

8. Smörj en ugnsäker form och varva lasagneplattor med tomatsås och den vita såsen. Avsluta med den vita såsen på toppen.
9. Garnera med persilja på toppen

Pajer och gratänger Kommentarer (0) Trackbacks ()

Röd thaisoppa med broccoli

2011-03-01



Detta recept lånade vi från coop men bytte ut köttbullar mot broccoli, men det funkar säkert bra att byta ut det mot något annat också. Vegetariska frikadeller skulle nog passa utmärkt!

Det här behöver du för 4 portioner:
1 msk röd currypasta
3 msk tomatpuré
5 salladslökar
2 burkar kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
200 g gröna ärtor
2 dl vatten
2 tsk limesaft
1½ tsk salt
250 g broccoli

Gör så här:
1. Ångkoka broccolin i ca 7min tills dom är mjuka.
2. Hacka salladslöken och vitlöken.
3. Bryn currypastan och tomatpurén.
4. Tillsätt lökarna och låt fräsa i några minuter.
5. Tillsätt alla ingredienser förutom broccolin och låt koka i 10min.
6. Tillsätt broccolin när soppan är klar.

Matiga soppor Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0