Grönsaksrisotto med Vitlöksbröd
2010-12-08
Du behöver för två portioner:
Risotton:
2 dl Avorioris
1 medelstor morot, finhackad
2 små selleristjälkar, finhackade
1 schalottenlök
1 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
1 dl Creme Fraiche
En näve solroskärnor
Riven parmesanost
Salt
Peppar
Basilika
Olivolja till stekning
Vitlöksbröd:
4 vita brödskivor
4 msk smör
2 vitlöksklyftor, pressade
Flingsalt
Gör så här:
Vitlöksbröd:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Blanda smöret och vitlöken och bred ut det över brödskivorna
3. Dela bröden i trianglar, strö över flingsalt och lägg de på en plåt med bakplåtspapper
4. Tillaga dem i mitten av ugnen i 10 minuter, eller tills de börjar bli bruna i kanterna.
Risotto:
1. Rosta kärnorna i en torr stekpanna, och plocka sedan upp dem
2. Stek moroten och sellerin i olja tills de mjuknar och plocka sedan upp dem också
3. Fräs löken i olja och när den börjar bli genomskinlig, slå på riset och fräs i ett par minuter till. Häll sedan på vinet och låt det koka in
4. Häll sedan på buljongen, lite i taget, och låt det kokan in. Riset är färdigt efter cirka 15-20 minuter.
5. Blanda sedan i Creme Fraichen, samt kryddor och ost efter smak. Blanda i grönsakerna och rör om och toppa med solroskärnorna.
Risotton:
2 dl Avorioris
1 medelstor morot, finhackad
2 små selleristjälkar, finhackade
1 schalottenlök
1 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
1 dl Creme Fraiche
En näve solroskärnor
Riven parmesanost
Salt
Peppar
Basilika
Olivolja till stekning
Vitlöksbröd:
4 vita brödskivor
4 msk smör
2 vitlöksklyftor, pressade
Flingsalt
Gör så här:
Vitlöksbröd:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Blanda smöret och vitlöken och bred ut det över brödskivorna
3. Dela bröden i trianglar, strö över flingsalt och lägg de på en plåt med bakplåtspapper
4. Tillaga dem i mitten av ugnen i 10 minuter, eller tills de börjar bli bruna i kanterna.
Risotto:
1. Rosta kärnorna i en torr stekpanna, och plocka sedan upp dem
2. Stek moroten och sellerin i olja tills de mjuknar och plocka sedan upp dem också
3. Fräs löken i olja och när den börjar bli genomskinlig, slå på riset och fräs i ett par minuter till. Häll sedan på vinet och låt det koka in
4. Häll sedan på buljongen, lite i taget, och låt det kokan in. Riset är färdigt efter cirka 15-20 minuter.
5. Blanda sedan i Creme Fraichen, samt kryddor och ost efter smak. Blanda i grönsakerna och rör om och toppa med solroskärnorna.