Kikärtsburgare med fyllda potatishalvor
2011-02-12
När vi gjorde den här rätten fick vi ihop fyra burgare och sexton potatishalvor, så det blev ett lite ojämt ratio. Burgarna är ganska mättande, men om ni vill ha fler så utöka receptet bara!
Du behöver:
Potatishalvorna:
900g mjölig potatis, ganska stora
115g riven lagrad ost, t.ex. cheddar
1 gul lök
115g smör
Salt, svart- och vitpeppar.
Olja
Kikärtsburgarna:
400g kokta kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 ägg
ca. 1/2 dl vetemjöl
2 tsk cayennepeppar
1 tsk torkad basilika
Salt & peppar
Ströbröd
Olja och smör till stekning
1. Sätt ugnen på 200 grader. Pricka potatisarna med en gaffel, lägg dem på en plåt med folie på. Strö över salt och ringla över olja och sätt sedan in plåten i mitten av ugnen.
2. Ta ut potatisarna efter ca. en timme, då skalet är hårt och mitten mjukt.
3. Finhacka löken och stek den mjuk.
4. Halvera potatisarna och gröp ut innanmätet, försiktigt, så det inte går hål på skalet.
5. Blanda löken, potatismoset, smöret och nästan all ost grovt med en gaffel. Salta och peppra.
6. Lägg tillbaka moset i skalhalvorna, toppa med den sista osten och ställ in det i ugnen igen, i ca. 10 minuter, tills de har fått färg.
7. Mixa kikärtorna och vitlöksklyftorna i en matberedare, tillsätt kryddorna, mjölet och ägget. Blanda väl.
8. Forma smeten till fyra burgare och vänd dem i ströbrödet.
9. Stek dem långsamt på låg värme, så de blir riktigt fasta och får fin yta, ca. 8 minuter per sida.
Servera med en blandsallad och tzatsiki.