Valnötsfrallor
2011-02-27
Supergoda frukostfrallor med lite tuggmotstånd i. Jag (Tobbe) använde vasslan som blev över efter färskosttillverkningen som degvätska tillsammans med vattnet, men bara vatten går bra det också. Vi garnerade bröden med pumpafrön och solroskärnor.
Du behöver, för ca. 18 frallor:
8 dl dinkelsikt
5-6 dl vetemjöl
2 dl vatten + 3 dl färskostvassla (5 dl vatten)
0,5 dl olivolja
2 tsk havssalt
3 msk honung
50 g jäst
100 g valnötskärnor, grovt hackade
Vatten till pensling
Blandade frön till garnering
Gör så här:
1. Värm degvätskan (vattnet+vasslan) till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med degvätskan.
2. Tillsätt honung, salt, olivolja och valnötskärnorna, blanda väl.
3. Blanda i dinkelsikten och nästan allt mjöl, lite år gången. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek under duk, ca. 50 minuter.
5. Sätt ugnen på 250 grader och dela degen i 18 bullar. Låt de jäsa igen i 40 minuter.
6. Pensla bullarna med vatten och strö över blandade frön om du vill ha det.
7. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200 och grädda i 5 minuter till. Lägg lite folie över plåten och bullarna börjar bli brända.