Söt rabarberpaj
2011-07-05
Här har ni en riktig sötsak!
Med rabarber från den egna trädgården gjorde vi en väldigt god, och lite annorlunda rabarberpaj.
Kanske att man skulle vilja ha lite mer rabarber än vad receptet säger, för den dominerande smaken var trots allt mandelmassan, vilket egentligen inte är något att klaga på, men det blir nog ännu godare med mer rabarbersmak!
Det här behöver du:
Pajskal:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
Rabarberfyllning:
400 g rabarber
1 1/4dl socker
2 krm mald ingefära
1 tsk vaniljsocker
Mandelmassafyllning:
200 g mandelmassa
2 ägg
50 g flagad mandel
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjöl, socker och salt till en deg.
2. Fördela i en pajform och låt den kallna i ett kylskåp i 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda skalet i nedre delen i 10min när den är klar.
4. Skär rabarbern i mindre bitar och koka dom mjuka tillsammans med socker och ingefära i ca en kvart. Ta sedan bort kastrullen från plattan och blanda i vaniljsockret.
5. Skär mandelmassan i bitar och blanda med äggen i en matberedare.
6. Häll rabarberfyllningen i pajskalet och sedan mandelfyllningen ovanpå, toppa med den flagade mandeln.
7. Grädda nederst i ugnen i 30min och låt sedan pajen svalna.