Mörk sirapslimpa

2011-03-09

Ett matigt och sött bröd som påminner om Skogaholmslimpa i smaken. Om du gillar smaken av sirap är det här ett bröd för dig! Vår deg jäste knappt någonting under den första jäsningen, men bröden bättrade sig under den andra jäsningen och resultatet blev bra ändå.


Du behöver, för 2 limpor:
50g jäst
50g smör
5 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
5-7 dl rågsikt

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i filmjölken. Värm till rumstemperatur.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med degvätskan. Blanda i saltet och sirapen
3. Blanda i vetemjölet och nästan all rågsikt. Arbeta ihop till en elastisk deg.
4. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca. en timme.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Dela up degen och forma den till två limpor på mjölad bänk. Låt jäsa på en plåt under duk i 40 minuter till.
7. Grädda mitt i ugnen i 40 minuter. Täck limporna med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0