Per Ekelunds (Kött)färssås
2011-05-23
Vi är medvetna om att det inte var längesen vi publicerade en färssås här på bloggen, men vi fick det här receptet av en arbetskompis och ville så gärna prova det. Hans variant hade köttfärs och riktig bacon, men det ersattes lätt av quornfärs och baconimitation från Hälsans kök. Vi misstänkte att det skulle vara lite kaka på kaka, men "bacon"-smaken var tydlig. Nyckeln till en lyckad sås är, enligt Per, ett gott vin, riven rotselleri och en lång koktid. Det här är ingen snabbmat, det ska göras långsamt och försiktigt! Det blev en stor sats, så halvera receptet om det är till fyra personer.
Du behöver, för 6-8 portioner:
800g krossade tomater/hela tomater på burk
1,5 dl rött vin
1,5 msk rörsocker
½ buljongtärning
2-4 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, finhackade
1½ tsk salt
1½ tsk nymalen svartpeppar
1 msk torkad oregano/basilika
400g quornfärs
120g bitar a la bacon
5 champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
200g rotselleri, riven
1 morot, riven
Pasta till servering
Gör så här:
1. Blanda tomaterna, vinet, sockret, buljongen, tomatpurén och hälften av vattnet i en gryta. Låt det koka upp.
2. Sänk värmen och tillsätt saltet, pepparn, oreganon och vitlöken. Låt småkoka i minst en timme, gärna längre.
3. Under tiden, stek löken i smör och olivolja långsamt tills den börjar bli glansig.
4. Tillsätt moroten och rotsellerin och stek tills det börjar mjukna, cirka 5 minuter.
5. Tillsätt svampen och stek i någon minut till. Lägg sedan upp grönsakerna på ett fat.
6. Stek quornfärsen och baconbitarna i 5-10 minuter tills de fått färg.
7. Tillsätt såsen och grönsakerna. Låt det koka upp.
8. Smaka av såsen, och tillsätt mer kryddor, socker eller vin efter smak. Är såsen för torr, tillsätt mer vatten.