Raggmunk med grönsaksröra
2011-05-06
Raggmunkar har vi aldrig ätit tidigare. Lite som pannkakor har vi tänk att dom smakar, men mest är det en rätt som i alla fall en av oss har förknippat starkt med en viss piga i Lönneberga som blir kittlad på magen av Emil och tappar hela smeten i golvet. Bättre gick det för oss, och visst var det gott, men pannkakorna tar nog ändå hem segern här. Oavsett för vad man bestämmer sig för så går grönsaksröran alldeles utmärkt att servera som tillbehör.
Det här behöver du för 4 portioner:
Raggmunkar:
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mellanmjölk
1 ägg
700 g finrivna potatisar
2 msk margarin till stekning
Grönsaksröra:
2 dl crème fraiche
2 grovrivna morötter
1 hackad röd lök
75 g riven rotselleri
½ tsk sambal oelek
1 tsk fryst eller torkad dill
2 krm salt
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna till raggmunkarna förutom smöret. Rör ihop till en smet.
2. Stek små plättar av smeten på medelstark värme tills dom har fått fin färg. Glöm inte att ta i nytt smör varje gång du ska steka en ny raggmunk.
3. Blanda alla ingredienser till grönsaksröran och servera kall tillsammans med dom nystekta raggmunkarna.