Seitan - Köttersättning

2011-05-19
Seitan är, vad vi har förstått, en produkt som härstammar från Kina och var något som tillverkades av munkar. Denna rätt består av det vetegluten som i vanliga fall ger matbröd sitt trådiga, luftiga innanmäte och Seitan består nästan uteslutande av gluten, så bjud inte glutenallergiker på det här! Det var en lång, omständig men ganska lätt procedur att tillverka seitan och resultatet blev en köttersättning med väldigt bra tuggmotstånd. Och trots innehållet smakade det inte bara vetemjöl! Man kan använda vanligt mjöl till seitan, men vetemjöl special innehåller mer protein, som gör rätten till en bättre köttersättning.

Du behöver, för 300g seitan:
10 dl vetemjöl special
Vatten
Gott om tid
2 l vatten, 4 msk soja och 2 tsk riven ingerfära till buljong.

Gör så här:
1. Häll mjölet i en rymlig bunke och häll på vatten, lite åt gången.
2. Arbeta ihop degen i minst 10 minuter, tills den blir slät men inte klibbig. Tillsätt mer mjöl/vatten efter behov.
3. Fyll bunken med vatten och låt degen vila i vattnet i 2 timmar.
4. När degen vilat klart, knåda den försiktigt men bestämt mellan händerna tills vattnet blivit helt vitt.
5. Byt ut vattnet och upprepa tills vattnet inte förgas vitt längre. Målet är att tvätta bort all stärkelse ur mjölet och när degen börjar bli trådig och elastisk är du på rätt väg. Försök behålla formen på degen när du knådar.
6. Ta upp degen ur vattnet och låt den vila. Koka upp buljongen i en rymlig gryta.
7. Lägg ner degen i buljongen och låt den sjuda, inte koka, i en timme.
8. Låt degen svalna. Den är nu klar att marineras, stekas, grillas eller frysas ner för att användas senare!


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0