Satayspett med jordnötssås och gurksallad

2011-05-18

Thailändska satayspett var min och Saras favoriträtt ett tag för några år sedan och det var dom som ledde in mig på mitt matlagningsintresse. Spettens smak domineras av chilipastan och kan doseras efter smak och tolerans för hetta. Detta gäller även för såsen, som för övrigt är pricken över i:et i den här rätten. Den är definitivt ett måste, den kan göras dagen innan och serveras kall, precis som gurksalladen. Såsen och marinaden ska egentligen kryddas med thailändsk fisksås, men vi bytte ut den mot soja, vilket gjorde rätten helt vegansk! Vi använde den seitan vi gjorde dagen innan till spetten, men man kan använda quornfiléer eller tofu om man föredrar det.

 

Du behöver, till 4 portioner (8 spett)

Marinaden: 2 tsk röd currypasta

1 tsk svartpeppar

4 msk rapsolja

2 msk soja

2 msk pressad lime

2 msk råsocker

Spetten: 8 grillspett

300g seitan/tofu/quornfilé

½ röd paprika

½ gul paprika

4 solo/kinesiska vitlökar

125g minimajs

Jordnötssåsen: 100g salta jordnötter

400 ml kokosmjölk

2 msk röd currypasta

3 msk soja

1 msk råsocker

1 msk pressad lime

Gurksallad: 1 gurka

1 röd chili

3 msk vatten

2 msk strösocker

1 msk ättiksprit, 12%

2 krm salt

Jasminris till servering

 

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till marinaden.

2. Skiva seitanen i små bitar och blanda dem med marinaden i en påse. Låt stå i kylen i några timmar, helst över natten.

3. Skiva gurkan tunt med en osthyvel, kärna ur och finhacka chilin.

4. Blanda vattnet, sockret, ättikspriten och saltet i en skål, blanda det med gurkan och chilin och låt det stå i kylen, helst över natten.

5. Mixa eller finhacka jordnötterna ordentligt.

6. Blanda alla ingredienser till såsen i en gryta och låt det koka upp.

7. Låt såsen småkoka i 45 minuter, tills den blivit tjock och krämig.

8. Sätt ugnen på 250 grader grill och lägg grillspetten i blöt i 30 minuter.

9. Strimla paprikan, dela majsen och skala och halvera vitlökarna.

10. Varva grönsakerna och seitanen på spetten och grilla dem på aluminiumklätt galler längst upp i ugnen i 20 minuter. Vänd dem efter halva tiden.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0