Croissanter

2011-05-10
Dessa vackra, frasiga bakverk från Frankrike gjorde jag och Sara som en del av vår bröllopspresent till mina föräldrar för lite mer än en vecka sedan. Vi hade fått intrycket av att de var väldigt svåra att göra, men det var lättare än väntat. Nyckeln till ett lyckat bak var tålamod, gott om tid och mycket, mycket mjöl. Jag ville verkligen att croissanterna skulle bli perfekta och därför var jag noga med vikten på ingredienserna. Jag har gjort om vikterna till mått, men har du en hushållsvåg, rekommenderar jag att du kör på exakta gram istället, för vår deg blev nästan perfekt och väldigt lätt att kavla. Vi hade vissa problem, framför allt med att degen jäste dåligt, men det gick att kompensera för det, genom att skära ut lite större trianglar när vi formade croissanterna. De går även att frysa in efter att man låtit dem jäsa för sista gången och sedan använda dom som bake off-bröd. Värt att nämna är även att de höll smaken väldigt bra efter att vi bakat dem. De var inte lika frasiga, men efter över en vecka i en plastpåse i kylen smakar de fortfarande gott. Och ja, vi glömde ta en bild av det färdiga resultatet, men vi lovar att de blev både frasiga och supergoda!

Du behöver, för cirka 30 små croissanter:
500g / 8,5 dl vetemjöl
90g / 1 dl strösocker
15g / 1 tsk salt
1 påse torrjäst (12g)
3 dl mjölk
250g kallt, osaltat baksmör
1 ägg + 1 tsk vatten till pensling

Gör så här:
1. Blanda mjölet, sockret och saltet väl i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och blanda i torrjästen.
3. Blanda mjölken och de torra ingredienserna tills degen blir jämn och inte kladdig.
4. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 2 timmar.
5. Under tiden, dela smöret i mindre bitar och kavla ut dem till tunna plattor, så tunna du kan. Använd mycket mjöl och banka lite på smöret med kaveln innan du börjar kavla. Lägg de i kylen när du är klar.
6. Kavla ut degen på mjölat bakbord när den jäst klart, till en rektangel som är cirka 1 cm tjock.
7. Täck två tredjedelar av degen med smörplattorna och lämna kanterna av degen smörfria, så att du kan "limma" ihop degen när du viker den.
8. Vik sedan degen som på bilderna här nedanför, först den smörfria tredjedelen, sen den med smör på över de två andra tredjedelarna. Nyp ihop kanterna så att smöret inte sticker ut och borsta bort överflödigt mjöl (bilden är tagen under en senare del av bakningen, därför är det inget smör på bilden).
9. Vira in degen i plastfolie och låt den stå i kylen i 30 minuter.


10. Ta ut degen och kavla ut den till en ny rektangel, med "sömmarna" uppåt och nedåt. Använd mycket mjöl och banka lätt på degen med kavlen innan du kavlar, så att smöret inte spricker. Vik degen igen som förut och vira in den i plastfolie. In i kylen igen i 30 minuter.


11. Upprepa proceduren igen, kavla och vik. Den här gången ska den dock vikas i fyra lager istället för tre. Vik in ytterkanterna av degen mot mitten vik den sedan igen.
12. Vira in degen i flera lager av plastfolie så att det sitter riktigt tajt och låt den jäsa i kylen över natten, minst 12 timmar.


13: Ta ut degen och dela den i två delar. Den bör se utsom på bilden ovan om den kavlats rätt.
14. Kavla ut degarna igen, med mycket mjöl, till rektanglar som är ½ cm tjocka.
15. Skär degarna som på bilden nedan, i trianglar med en bit överbliven deg i kanterna, samt ett litet snitt på trianglens kortsida.


16. Ta en triangel med deg mellan fingrarna och stretcha ut den så att den blir så tunn som möjligt.
17. Ta en bit överbliven deg och gör en slarvig boll av den. Lägg den som på bilden nedanför.


18. Vik över triangelns kortsida och nyp fast den på andra sidan av degbollen.
19. Dra sedan ut spetsen på triangeln och rulla croissanten, medan du sträcker ut spetsen så mycket du kan.

20. Låt croissanterna jäsa en sista gång, till dubbel storlek på en plåt med smörpapper. Jäser de dåligt så kan du lägga plåten i en plastpåse.
21. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla croissanterna med ägg utblandat med vatten och baka dem i mitten av ugnen tills de blir gyllenbruna, cirka 15 minuter.





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0