Linsbiffar med gräddbakade sötpotatisar och tomatkompott

2011-05-02

En vegeterianvariant av blodig biff med potatisgratäng. Av alla biffar vi har gjort hittills är det nog den här som har hållit ihop bäst vid stekning. Hylla de gröna linserna! Med jordnötterna i blev biffarna väldigt smakrika och härliga. Om den hiskeliga mängden grädde i rätten skrämmer dig, så kan man faktiskt byta ut i alla fall hälften av grädden i kompotten mot till exempel mjölk eller varför inte vitt vin. Den blev lite väl fet och gräddig med 2,5 dl grädde. Om du använder vin i kompotten, var försiktig med vinägern, så att den inte blir för sur. Den ska vara balanserat sötsur i smaken. Till sötpotatisarna rekommenderar jag ändå att använda all grädde, så att det blir ordentligt tillagat och krämigt!

 

Du behöver, för fyra portioner

Linsbiffarna

2 dl gröna linser

½dl vatten

½ gul lök

½ dl salta jordnötter

½ dl maizena eller potatismjöl

1 tsk örtsalt

½ tsk svartpeppar

Sötpotatisen

1 kg sötpotatis

3-4 cm ingerfära

2,5 dl matlagningsgrädde

vitlöksklyfta

1 tsk salt

Tomatkompott

½ gul lök

250 g körsbärstomater

2,5 dl matlagningsgrädde

1 tsk vinäger

1 msk farinsocker

Salt och svartpeppar


Gör så här:

1. Skölj linserna noggrant och koka dem i en halvliter vatten i cirka 20 minuter, tills de är nästan genomkokta. De ska vara lite hårda i mitten.

2. Under tiden, sätt ugnen på 225 grader och skala och skiva sötpotatisarna i ½ cm tunna skivor.

3. Skala och skiva ingerfäran i tunna skivor och varva sedan potatisskivorna med ingerfäran i en oljad form.

4. Pressa vitlöksklyftan och blanda den med grädden och saltet. Häll grädden över sötpotatisarna och grädda i mitten av ugenen i 25 minuter, tills de är mjuka.

5. Skölj de kokta linserna och lägg dem i en mixer. Tillsätt vattnet i små doser medan du mixar, tills linserna har blivit en fast men inte helt slät smet.

6. Finhacka löken, grovhacka jordnötterna och blanda dem väl med linssmeten, potatismjölet (eller maizenan), örtsaltet och pepparn.

7. Forma smeten till fyra biffar och stek dem på hög värme i smör eller olja, cirka tre minuter på varje sida, tills de fått fin färg. Stäng sedan av värmen och låt dem eftersteka i cirka 8 minuter.

8. Skiva löken till kompotten tunt och halvera tomaterna.

9. Stek löken glansig i lite olja och tillsätt sedan grädden, vinägern, sockret, saltet och pepparn. Låt det koka tills konsistensen blir simmig.

10. Tillsätt tomaterna och låt det koka i 3 minuter till. Servera kompotten ljummen eller kall till resten av maten.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0