Snabba limpor
2011-10-03
Det blir mycket bröd nu för tiden, men inget som slår nybakat bröd som sagt.
Detta recept är taget ifrån en hemkunskapsbok, som är den allra bästa boken att ha i sin hylla.
Det som är bra med bröden är att dom inte behöver jäsa någonting innan du sätter dom i ugnen.
Däremot blir dom istället inte jättehöga, men man blir ändå mätt på ett par skivor.
Dessutom blev det jättegott med kryddorna vi hade i.
Det här behöver du för 2 limpor:
4+1 dl vatten
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
7 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl
Kummin och fänkål efter smak
Gör så här:
1. Smula jästen i en skål och häll på 1 dl fingervarmt vatten och blanda.
2. Tillsätt 4 dl vatten, sirap, salt och kryddorna. Blanda.
3. Tillsätt rågsikten och arbeta ihop. Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget och arbeta ihop till en deg.
4. Ta upp degen och dela den i två lika delar och forma till två limpor som du lägger på en långpanna med bakplåtspapper.
5. Sätt in plåten i en kall ugn och sätt sedan temperaturen på 150 grader. Låt gräddas i 10minuter.
6. Höj värmen till 200 grader och fortsätt att grädde i ytterligare 20 minuter.
12. Ta ut limporna och lägg dom på galler.