Mulligatawnysoppa
2011-09-01
Denna indiska soppa, vars namn uppenbarligen betyder pepparvatten, är och har länge varit en av våra absoluta favoritsoppor. Den är matig, räcker till många portioner och doftar av många goda kryddor. Om man bortser från att kryddorna kanske kan kosta en del, så är det även en billig soppa, speciellt eftersom den räcker länge. Dessutom smakar den ännu bättre efter en dag i kylen. Vill man ha en stark soppa, öka mängden chilipasta eller peppar då hettan lätt försvinner bland soppans alla smaker!
Du behöver, för cirka sex portioner:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
350g potatis
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
2 tsk röd currypasta
1 tsk mald koriander
½ tsk spiskummin
1 ½ tsk kanel
1 msk farinsocker
1 msk färsk riven ingerfära
1 spansk peppar
1,5 l vatten
2 buljongtärningar
1 tsk salt
2 dl röda linser
2-2,5 dl kokosmjölk
½ dl matyoghurt
2 msk pressad citron
Olja till stekning
Gör så här:
1. Finhacka lökarna och pepparn, skala och tärna de övriga grönsakerna.
2. Fräs lökarna i olja i en gryta, tillsammans med kryddorna, currypastan, pepparn, sockret och ingerfäran. Fräs på hög värme i ett par minuter.
3. Tillsätt grönsakerna och fräs ett par minuter till.
4. Tillsätt sedan vattnet, saltet och buljongtärningarna, låt det koka upp.
5. Låt det koka i tio minuter. Skölj under tiden linserna och tillsätt sedan dem i soppan. Låt koka i tio minuter till, tills linserna är genomkokta.
6. Tillsätt kokosmjölken och låt koka någon minut till.
7. Dra soppan frå plattan och smaka av med yoghurt och citron.
8. Mixa soppan och servera med färsk eller torkad mynta och en klick yoghurt på toppen.