Indisk dal med mango och lime

2012-04-24


Dal är samlingsnamnet för alla lins- och böngrytor som lagas och äts kring den indiska halvön.
Dessa grytor tillagas så gott som alltid utan kött, och finns i enormt många olika varianter.
Dalen serveras ofta tillsammans med ris, grönsaker och/eller bröd.
Den här varianten är en sötsur historia med mango och lime, serverad med stekt potatis och basmatiris vid sidan av. Mangon får gärna vara grön och lite omogen, men man får dosera limesaften därefter, för att hitta balansen mellan surt och sött. Om man vill ha färgen enhetligt gul bör man använda gula linser, men röda funkar minst lika bra.

Du behöver, för 4 portioner:

2,5 dl röda eller gula linser
2 tsk svarta senapsfrön
1½ tsk hel spiskummin
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1-2 röda chilifrukter, skivade
1 gul lök, grovhackad
1½ tsk salt
1½ tsk gurkmeja
1 mango, tärnad
3 lagerblad
Limesaft från 2-3 limefrukter
4 msk smör
Vatten
Olja till stekning

4 fasta potatisar, tärnade
24 gröna bönor
Smör till stekning
3 dl basmatiris

Gör så här:
1. Skölj och koka linserna i lättsaltat vatten tills dom mjuknar, ca. 10 minuter
2. Häll linserna i en sil och skölj av dom igen. Låt dom sedan rinna av
3. Stek bönorna i smör i någon minut, utan att dom får färg. Lägg dom åt sidan.
4. Stek potatistärningarna i smör i omgångar på hög värme, cirka 10 minuter eller är mjuka.
5. Värm under tiden upp olja i en gryta och lägg i senapsfröna. Koka upp riset i en annan gryta.
6. När fröna börjar sprätta, tillsätt spiskummin, vitlöken och sedan chilin. Fräs i ca. 2 minuter.
7. Tillsätt löken och fortsätt fräsa tills den börjar mjukna. Salta.
8. Tillsätt mango, lagerblad och gurkmeja. Fyll sedan upp grytan med vatten så att alla
ingredienser täcks. Låt koka upp.
9. Låt koka i tio minuter, eller fem om mangon är mycket mogen.
10. Tillsätt de kokta linserna och smöret. När smöret smält, smaka av med limesaft och salt.
Tillsätt mer vatten om det behövs.
Sum

Nice to see an Indian recipe here :)

http://sumscuisine.blogspot.com
2012-07-27 05:25:03


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0