Pannacotta med vit choklad och hallonsås

2012-08-27
 
När man är bortbjuden på middag är det inte många som tänker på att pannacotta inte är vegetariskt.
För att få denna klassiker att stelna krävs gelatin, vilket ju är animaliskt.
Det är vanligt att vegetarianer "fuskar" med gelatin och skippar köttbiten, men fortsätter med lösgodiset.
Så var fallet för mig, Sara, mina två första år som vegetarian.
För mig var det hundra gånger enklare att sluta med köttet till middagen, än att sluta med godiset.
Men nyårslöftet 2012 blev att sluta med gelatinet.
Därför fick vi tillfälle att upptäcka alternativa förtjockningsmedel och hittade en produkt som heter VegeSet på Gröna Boden i Göteborg. Det var ett pulver som enkelt vispades ner och kokades tillsammans med vätskan, och pannacottan stelnade sedan på momangen efter att vi hällt upp den i portionsformar.
Som ni ser på bilden var våra portionsformar väldigt stora. Receptet räckte till två formar i denna storlek, men skulle lätt mätta sex personer efter en god middag.
Andra vegetariska alternativ till gelatinet som vi hört positiva ord om är agar agar och gelesocker, men det får vi prova en annan gång!
 
Du behöver, för 6 portioner:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
75g strösocker, ca. 1dl
1 tsk VegeSet
½ vaniljstång
125g vit choklad
 
250g hallon
Florsocker
Ev. färska bär till garnityr
 
Gör så här:
1. Blanda mjölk och grädde i en gryta och vispa ner 1 tsk VegeSet.
2. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och rör sedan i både stången och fröna i grytan.
3. Koka upp innehållet i grytan under konstant omrörning, var försiktig så att det inte kokar över.
4. Ta upp vaniljstången och bryt ner chokladen.
5. Rör om och ta bort grytan från värmen när chokladen smält.
6. Häll upp pannacottan i portionsformar och ställ in dom i kylen. Låt dom stå minst två timmar innan servering.
7. Mosa eller mixa hallonen till såsen och sila bort saften från kärnorna.
8. Blanda saften med florsocker till önskad, trögflytande konsistens. Servera såsen till pannacottan och garnera med färska bär.
Sum

Thanks for visiting my blog too :) This is good info to me... a substitute for gelatin... will try it... I use agar agar mostly, brought from India with me, but it sometimes does not set that great...

Svar: Yes! We were about to try agar agar, but it was so expensive! We have also heard that "gelesocker" (jelly sugar?) works fine!
intebarasallad.blogg.se

http://sumscuisine.blogspot.com
2012-09-05 09:36:38


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0