Lingon- och svartvinbärsglögg
2012-12-20
Vidare blev smakerna från kryddorna lite mindre intensiva än i en vinglögg, men det berodde på att den här glöggen inte fick ligga och dra sig så länge. Vi var rädda att den skulle börja mögla, så vi lät den bara ligga och dra i några timmar innan den hamnade på flaska. Annars blev glöggen väldigt god, bärig och kryddig och med en påtaglig smak av citrus.
Du behöver, för 2,5 liter glögg:
5 dl svarta vinbär
5 dl svarta vinbär
7 dl lingon
1,5 + 0,5 + 0,5 l vatten
5 dl socker
2 tsk citronsyra
Saften från 1 apelsin
3 torkade pomeransskal
6 kanelstänger
2,5 msk kardemummakärnor
40 torkade nejlikor
Gör så här:
1. Om du använder frysta bär, låt dom tina innan du börjar.
2. Mosa bären något med en potatisstamp i en rymlig bunke och blanda ner 1,5 l vatten.
3. Trä plastfolie över bunken och låt stå i kylen i ett dygn.
4. Häll bären och vattnet i en gryta,tillsätt ytterligare 0,5 l vatten och koka upp långsamt.
5. Låt koka i tio minuter utan lock och skumma av saften ordentligt.
6. Sila saften genom en bärsil.
6. Sila saften genom en bärsil.
7. Koka upp den silade saften igen och tillsätt samtidigt socker och citronsyra.
8. När sockret lösts upp, tillsätt apelsingsaften och samtilga kryddor.
8. När sockret lösts upp, tillsätt apelsingsaften och samtilga kryddor.
9. Låt glöggen sjuda i 30 minuter och dra sedan ner värmen på spisen till lägsta.
10. Låt saften stå och dra i ett par timmar under lock på lägsta värme.
11. Sila bort kryddorna och häll upp glöggen i decinficerade flaskor och ställdärefter in dom i kylen direkt.