Lingon- och svartvinbärsglögg

2012-12-20
 
Nyligen fyllde vi frysen med lingon som vi fått av Saras mormor, som vi inte har fått tillfälle att använda förrän nu. Dessutom hade vi kvar svarta vinbär från i somras som tillsammans med lingonen fick bli en lite annorlunda variant av julglöggen. När vi kokade glöggen gjorde vi ett litet misstag, då vi baserade glöggen på ett saftrecept, utan att tänka på att resultatet blev väldigt koncentrerat. Det kan man kanske se som en fördel, men för vår smak blev glöggen lite väl söt, så den kan med fördel blandas ut med mer vatten och/eller valfri alkoholhaltig dryck, om man föredrar det.
 
Vidare blev smakerna från kryddorna lite mindre intensiva än i en vinglögg, men det berodde på att den här glöggen inte fick ligga och dra sig så länge. Vi var rädda att den skulle börja mögla, så vi lät den bara ligga och dra i några timmar innan den hamnade på flaska. Annars blev glöggen väldigt god, bärig och kryddig och med en påtaglig smak av citrus.
 
Du behöver, för 2,5 liter glögg:
5 dl svarta vinbär
7 dl lingon
1,5 + 0,5 + 0,5 l vatten
5 dl socker
2 tsk citronsyra
Saften från 1 apelsin
3 torkade pomeransskal
6 kanelstänger
2,5 msk kardemummakärnor
40 torkade nejlikor
 
Gör så här:
1. Om du använder frysta bär, låt dom tina innan du börjar.
2. Mosa bären något med en potatisstamp i en rymlig bunke och blanda ner 1,5 l vatten.
3. Trä plastfolie över bunken och låt stå i kylen i ett dygn.
4. Häll bären och vattnet i en gryta,tillsätt ytterligare 0,5 l vatten och koka upp långsamt.
5. Låt koka i tio minuter utan lock och skumma av saften ordentligt. 
6. Sila saften genom en bärsil.
7. Koka upp den silade saften igen och tillsätt samtidigt socker och citronsyra.
8. När sockret lösts upp, tillsätt apelsingsaften och samtilga kryddor.
9. Låt glöggen sjuda i 30 minuter och dra sedan ner värmen på spisen till lägsta.
10. Låt saften stå och dra i ett par timmar under lock på lägsta värme.
11. Sila bort kryddorna och häll upp glöggen i decinficerade flaskor och ställdärefter in dom i kylen direkt. 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0