Risfyllda tomater
2012-02-20
Välj några riktigt stora bifftomater för den här rätten, gärna några som är väldigt fasta, då de mjuknar lätt vid tillagning. Vi serverade tomaterna med sallad, rostad klyftpotatis och tsatziki.
Du behöver, för 4 portioner:
8 stora tomater
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 stjälkar blad/blekselleri, skivade
2 msk tomatpuré
2,5 dl långkornigt ris
7 dl grönsaksbuljong
2 tsk torkad persilja
200g fetaost
Salt & vitpeppar
Olja till stekning
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär av toppen på tomaterna, gröp ur innanmätet och spara det i en bunke
2. Fräs löken i en liten gryta tills den mjuknat
3. Tillsätt sedan vitlöken, sellerin och tomatpurén och fräs ett par minuter till
4. Tillsätt innanmätet från tomaterna, riset och 2 dl buljong. Salta och låt allt koka upp
5. Sänk värmen och låt allt koka tills vätskan är borta. Tillsätt mer buljon om riset inte är helt genomkokt
6. Smula ner fetaosten i riset och smaka av med peppar och persilja
7. Salta insidan på tomaterna och placera dem tätt i en ugnssäker form
8. Fördela fyllningen i tomaterna, sätt på tomatlocken och häll resten av buljongen i formen
9. Täck formen med ugnsfolie och baka tomaterna i 25 minuter
Wow, det här skulle speciellt min sambo älska!