Shepherd's pie

2012-07-16
 
En klassisk engelsk pubrätt som är perfekt att göra om man har lite potatismos över i kylskåpet. Traditionellt en rätt som görs med lammfärs och utan en riktig pajbotten, men vi valde att göra den mer som en "riktig" paj, med en en frasig pajdeg, samt en fyllning av matvete och svarta bönor. Tabasco ger pajen en viss rökighet och balsamvinägern bidrar med en liten sötma i smaken. 
 
Pajdeg:
100 g smör
2½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Moset: 
1 kg potatatis
2 msk smör
1 ägg 
1 tsk vitpeppar
ca 2 dl mjölk 

Fyllningen:
1 pkt svarta bönor
1 burk matvete
3 msk tomatpuré
2 dl buljong
1 msk mjöl
2 tsk rökt tabasco
1 msk balsamvinäger
1 gul lök, hackad
2 morötter, hackade
Smör till stekning
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en gryta och låt det svalna.
2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
3. Häll smöret över mjölblandningen och jobba ihop till en deg.
4. Bred ut degen i en form och förgrädda i 10 min i ugnen. Ta sedan ut formen och låt den svalna, höj temperaturen till 225 grader.
5. Skala, dela och koka potatisarna i lättsaltat vatten.
6. Häll av vattnet från potatisarna och blanda i de övriga ingredienserna till moset. Vispa eller stampa potatisarna till ett klumpigt mos. 
7. Smält smöret till fyllningen i en stekpanna och fräs lök och morot i några minuter, tills de börjar blekna och bli genomskinliga. Skölj bönorna och matveten under rinnande vatten.
8. Tillsätt tomatpuré, buljong, tabasco, balsamvinäger, bönor och matvete. Pudra över mjölet och låt puttra på svag värme i 10 minuter. Smaka sedan av med salt och peppar.
9. Smöra sidorna av pajformen och bred sedan ut fyllningen över pajbottnen. Klicka sedan ut moset över fyllningen.
10. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills moset fått en fin, gyllenbrun färg. Servera med en grönsallad.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0