Syrlig svartvinbärssylt

2012-07-31


Åh vad det är härligt att kunna gå ut i naturens skafferi för att sedan gå hem och koka sig lite sylt.
Att behöva gå till affären för att köpa bär känns alltid lika tråkigt tycker vi.
För det första smakar det inte alls lika gott, och för det andra är det mycket roligare att plocka dom själv.
Dessa svarta vinbär hittade vi mitt i ett bostadsområde faktiskt, och ingen hade lagt märke till dom.
Då är det klart att vi tar fram hinken och plockar lite, och nu är vi 4 burkar sylt rikare!
Lite läskigt att veta exakt hur mycket socker det är i, men det kan man få unna sig ibland!

Några tips när det gäller det här receptet är att du ser till att burkarna är ordentligt rena.
För att försäkra dig om att inga bakterier ska ge sylten sällskap i burkarna kan du doppa dom i kokande vatten innan du fyller dom, alternativt köra dom i ugnen en stund. Vi körde på det sistnämnda och det fungerade bra.
Vi satte in burkarna i en kall ugn och satte värmen på 130 grader och tog sedan ut dom när ugnen hade fått den temperaturen.
Det andra tipset är att om dina bär har varit frysta innan du kokar sylten, så ska du låta dom vara otinade för att pektinet  i bären ska verka så bra som möjligt. Det är det som gör att sylten blir fast.
Åh, vad vi längtar efter att prova den här sylten till pannkakor!

Det här behöver du:
1 kg svarta vinbär, rensade och sköljda
5 dl vatten
1.1 kg socker
Några glasburkar

Gör så här:
1. Häll bären och vattnet i en kastrull och låt det långsamt koka upp.
2. När det väl kokar, sänk värmen och låt koka i 15 minuter.
3. Medan sylten kokar, försök att ta bort skummet som uppstår så gott det går. En sked fungerar bra till detta.
4. Ta bort kastrullen från värmen och häll i lite socker i taget och rör om.
5. Låt sylten koka upp igen och fortsätt att ta bort skum om det har tillkommit nytt.
6. Fyll burkarna till toppen och sätt på locken på direkten!


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0