Panerade kikärts- och jordnötsbiffar med currysås

2012-05-28


Ytterligare en variant på de många biffar som vi gjort genom åren. Baljväxter såsom linser, bönor och ärtor är väldigt tacksamma att göra vegetariska burgare på och de kan varieras i det oändliga vad gäller kryddning och ingredienser. Just idag valde vi att ge dom en ordentlig panering och vi tillsatte jordnötter i smeten för att göra den riktigt mättande. Gör gärna biffarna lite mindre än på bilden, våra blev lite väl tjocka. Till serveringen gjorde vi en enkel currysås, tagen ur Coops egen kokbok; en ovärdelig källa till inspiration och enkla, goda rätter!

Du behöver, till 4 portioner:
Biffar
2 burkar kokta kikärtor á 400g
1 dl salta jordnötter
½ dl tahini
1½ tsk lökpulver
2 tsk torkad chili
1½ tsk salt
1 dl maizena eller potatismjöl
Vatten
1 dl mjöl
1½ dl ströbröd
1 ägg
Olja till fritering

Sås
½ msk smör
2 tsk curry
2 msk mjöl
4 dl vatten + 1 buljongtärning
½ dl grädde
Salt
Ris och ångkokta grönsaker till servering

Gör så här:
1. Mixa jordnötterna grovt i en matberedare, lägg dom åt sidan i en bunke
2. Skölj kikärtorna och mixa dom i matberedaren. Tillsätt vatten medan du kör beredaren tills kikärtorna blivit mosiga
3. Rör samman jordnötterna, kikärtorna, tahini, lökpulver, chili, salt och maizena i bunken och blanda väl
4. Vispa ägget och fördela mjölet och ströbrödet på var sin tallrik
5. Värm ½ cm lager med olja i en stekpanna
6. Forma smeten till åtta biffar á en cm i tjocklek och doppa dem i mjölet, ägget och sedan i ströbrödet
7. Fritera biffarna i oljan, 5 minuter på varje sida, tills de blivit gyllenbruna. Låt dom torka på hushållspapper
8. Skölj ur stekpannan och smält smöret till såsen
9. Fräs curryn i smöret i någon minut. Tillsätt sedan mjölet, gärna siktat genom en sil
10. Häll på vattnet och buljongtärningen. Låt koka upp
11. Koka i 5 minuter och tillsätt sedan grädden. Smaka av med salt
RSS 2.0