Japansk nudelsoppa med svamp och pak choi
2012-05-21
Inför den här smarriga nudelsoppan gick vi loss ordentligt i en japansk affär här i Göteborg.
Det är alltid roligt att prova nya, spännande smaker.
Denna gång blev det en soppa baserad på misopastan. Har ni ätit misosoppa till sushi någongång?
Ungefär så smakar spat till den här soppan.
Sedan har vi fyllt på med allt möjligt gott. Vi provade sobanudlar, men det går sjävklart att byta ut mot vanliga nudlar som går att hitta i vilken affär som helst.
Du behöver, för 4-6 portioner:
10 torkade shiitakesvampar
20g torkad svart svamp
300g sobanudlar
1 stor morot, strimlad
1 purjolök, strimlad
2 dl böngroddar
200g pak choi eller salladskål
8 dl vatten
2 msk soja
3 msk misopasta
1 tsk salt
Strimlad vårlök, 3 kokta ägg och sesamfrön till garnering
Gör så här:
1. Lägg svamparna i blöt i 60 minuter
2. Koka nudlarna i lättsaltat vatten i cirka fyra minuter, tills dom är mjuka
3. Skölj nudlarna och lägg dom i kallt vatten, medan du tillagar soppan
4. Koka upp vattnet med misopastan och sojan
3. Skölj nudlarna och lägg dom i kallt vatten, medan du tillagar soppan
4. Koka upp vattnet med misopastan och sojan
5. Dela shiitaken och strimla den svarta svampen
6. Lägg moroten, purjolöken och svamparna i soppan och låt koka i fem minuter.
7. Lägg nudlarna i kokande vatten.
8. Skär bort rötterna från pak choien och skölj salladsbladen och groddarna i vatten
9. Tillsätt dom i soppan och koka i två minuter till. Smaka av med salt
10. Fördela nudlarna i skålar, häll på soppan och garnera med vårlök, ägg och sesamfrön