Grova valnötslimpor
2012-11-27
Ett grovt och smakrikt frukostbröd, fullt av goda valnötter, solrosfrön och andra nyttigheter.
Vi hade lite svårt att få vårt bröd att resa sig när det väl var i ugnen, förmodligen på grund av att det var väldigt mycket grovt mjöl i degen. Har du vetemjöl special hemma skulle det kunna ge brödet en extra knuff som inte vanligt vetemjöl klarar av. Annars blev brödet väldigt gott, om än lite platt!
Vi hade lite svårt att få vårt bröd att resa sig när det väl var i ugnen, förmodligen på grund av att det var väldigt mycket grovt mjöl i degen. Har du vetemjöl special hemma skulle det kunna ge brödet en extra knuff som inte vanligt vetemjöl klarar av. Annars blev brödet väldigt gott, om än lite platt!
Du behöver, för två limpor:
1 pkt jäst, 50g
1 pkt jäst, 50g
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
2 msk honung
1 dl solroskärnor
100 hackade valnötter
3 dl grovt dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
ca. 10 dl vetemjöl eller vetemjöl special
Gör så här:
1. Rör ut jästen i lite av vattnet tills den löses upp helt.
1. Rör ut jästen i lite av vattnet tills den löses upp helt.
2. Tillsätt resten av vattnet och honungen och rör om tills honungen blandats ut.
3. Tillsätt salt, solroskärnor, valnötter, dinkelmjöl och rågmjöl.
4. Fortsätt med att tillsätta vetemjöl tills degen inte kladdar längre. Den får dock inte vara för torr och den skall gå att forma utan att den veckar sig.
5. Låt jäsa i bunke, övertäckt med en handduk, i 50 minuter.
6. Forma degen till två toppiga limpor och låt jäsa på en plåt, under handduk i ytterligare 30 minuter.
5. Låt jäsa i bunke, övertäckt med en handduk, i 50 minuter.
6. Forma degen till två toppiga limpor och låt jäsa på en plåt, under handduk i ytterligare 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Grädda limporna längst ner i ugnen i tio minuter och ändra sedan temperaturen till 175 grader. Grädda i ytterligare 40 minuter.